Hyperion to nazwa drzewa gatunku
Sequoia sempervirens, czyli sekwoja wiecznie zielona. Jest to najwyższe odkryte przez człowieka drzewo na świecie - mierzy
115,61m. Znajduje się ono na terenie Redwood National and State Parks w Kalifornii (USA). Jego dokładne położenie jest znane tylko naukowcom, w celu ochrony drzewa przed turystami. Szacuje się, że zawiera w sobie 530m sześciennych drewna i ma około 700-800 lat.
Hyperion wyprzedza nieznacznie na liście najwyższych drzew Heliosa (114,58m) i Icarusa (113,14m).
ktos kto robil sklejke zdjecia tego drzewa (ostatnie zdjecie) - K🤬a geniusz !
Jak na Kashyyyk.
podpis użytkownika
Nie zapomnij o grzebieniu, ty p🤬lony jeleniu.
Fazi
Mój c🤬j dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
j................s
2012-11-30, 15:51
przewieść nasiona albo sadzonki i rozsadzić po całej Polsce;) Jestem ciekaw czy by się przyjeło
@up
Raczej nie, nie ten klimat. Nie wytrzymałyby mrozów.
r................3
2012-11-30, 15:58
nie jestem ekologiem, ale za ściecie takiego drzewa, up🤬liłbym komuś ręce
j................s
2012-11-30, 16:00
@up. albo modyfikacje genetyczne zrobić pod nasze warunki;) ładne drzewka w sam raz do przydomowych ogródków heheh,ale z tymi genami na bank by było sporo pretensji;)
ale by sie fajczyło...
podpis użytkownika
Nie każdy przypadek jest śmieszny ale z każdego można się pośmiać
m................i
2012-11-30, 16:36
Dodam od siebie (studiuję anglistykę i miałem zajęcia pt: Historia USA oraz Cywilizacja i Kultura USA z Native speakerem ), że zdjęcie Hyperiona zrobili poprzez kamerę, którą "spuścili" (to słowo traci na swoim znaczeniu na koszt tylko jednego) z wysokości ok 120 metrów i tak za jej pomocą trzaskali zdjęcia aż do dołu - widać na drzewie nawet ludzi. Zdjęcia następnie posklejali (widziałem te oryginalne, mam wrażenie iż są dłuższe od tych przedstawionych tutaj). Tak w gwoli wyczerpania tematu, pozdro!
K................i
2012-11-30, 16:47
Ścinałby... Oj, by się ktoś wk🤬ił
N................a
2012-11-30, 17:04
A ja się zastanawiałem co to za wielkie drzewa w San Andreas
m................0
2012-11-30, 17:13
A to poznajecie
m................l
2012-11-30, 17:18