"Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży poinformowała, że w czwartek 9 października 2025 po godzinie 12 w miejscowości Adolfowo (woj. wielkopolskie) doszło do wypadku. "Wyrzucony spod kół samochodu ciężarowego kamień przebił szybę w samochodzie osobowym i ranił pasażera. Dzięki wspólnym wysiłkom policjantów, strażaków oraz ratowników medycznych i lekarza udało się przywrócić czynności życiowe osoby poszkodowanej" ...
Ja bym włożyła hełm na całą głowę. Oraz pełną zbroję płytową.Ok, następnym razem okulary ochronne
To w Polsce zachowały się miejsca o takiej nazwie? Ciekawe. Jeszcze trochę i w Kacapii powstanie np. Władimir.Tymczasem:
"Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży poinformowała, że w czwartek 9 października 2025 po godzinie 12 w miejscowości Adolfowo (woj. wielkopolskie
Ja bym włożyła hełm na całą głowę. Oraz pełną zbroję płytową.
To w Polsce zachowały się miejsca o takiej nazwie? Ciekawe. Jeszcze trochę i w Kacapii powstanie np. Władimir.
A jest takie miasto, nota bene założone ok 990 roku, jak my się kończyliśmy modlilć do Słońca
A jest takie miasto, nota bene założone ok 990 roku, jak my się kończyliśmy modlilć do Słońca
w tamtych czasach, tam gdzie to miasto, modlono się do Welesa i to jeszcze dość długo...
W ogóle z ryja to widać że nie pierwszy raz dostał .
Głupszy nie będzie, nie da się 🤣
Ja bym włożyła hełm na całą głowę. Oraz pełną zbroję płytową.
To w Polsce zachowały się miejsca o takiej nazwie? Ciekawe. Jeszcze trochę i w Kacapii powstanie np. Władimir.
U ruskich jest Władimir, a i Jarosław też się znajdzie.
w tamtych czasach, tam gdzie to miasto, modlono się do Welesa i to jeszcze dość długo...
Gród z którego powstało to miasto założono w 990 roku a jego założyciel czyli oczywiście Włodzimierz I Wielki ochrzcił Ruś w 988 roku czyli dwa lata wcześniej. Innymi słowy opowiadasz bajki bo żaden władca który chwilę wcześniej przyjął chrześcijaństwo nie pozwoliłby żeby w świeżo założonym przez siebie grodzie jawnie czczono poprzednią religię bo to byłoby tak jakby Mieszko zaraz po chrzcie Polski pozwolił żeby ludzie dalej uprawiali pogaństwo w Gnieźnie
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie