Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:07
Ile marnujemy jedzenia?
konto usunięte • 2012-09-22, 18:21
Oglądając materiał z głównej, przypomniało mi się, że widziałam kiedyś krótki materiał na Discovery o chłopakach z Anglii, którzy mieszkają w przyczepie kempingowej i jedzą tylko to, co wyciągną z kontenerów na śmieci. Rzecz jasna, nie jedzą byle czego, ale jedynie to, co zostało wyrzucone jako produkt zamknięty, a data ważności jeszcze nie minęła. Dzięki temu nigdy nie chodzą głodni, mimo że nie wydają ani funta na jedzenie - a chyba nie muszę mówić, że jedzą nie tylko chleb, ale także warzywa, sery (nawet te bardziej wykwintne), mięso, szynki, słodycze. Codzienne szukanie jedzenie zajmuje im tyle czasu, co zakupy.

W związku z tym, postanowiłam to odnaleźć (nie wyszło, bo nie znam tytułu), ale udało mi się wyszukać co innego. Jest to trailer niemieckiego filmu dokumentalnego pt. "Taste of Waste" (nie ma polskiego tytułu), który opowiada o marnowaniu przez firmy setek tysięcy ton jedzenia każdego dnia, np. wyrzucanie całej skrzynki słoików, wśród których tylko jeden pękł.

Polecam całość. Dostępne w Public HD na Piracie.

Tutaj trailer w kiepskiej jakości, ale za to angielsku:
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-09-22, 18:26 20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-23, 1:34 3
@up toż to kapitalizm jest. Bogaty hula a biedny ma na żarcie gula...
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-23, 15:40
Ludzie w Korei Południowej wyrzucają więcej jedzenia niż wyprodukują ci z Korei Północnej...
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-23, 18:08 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
gumis1412 2012-09-23, 19:11 2
Może nie o jedzeniu, ale też o marnotractwie. Mój tata pracuje w jednym z bardziej znanych supermarketów. Raz był przy pakowaniu "śmieci", które miały zostać wywiezione na wysypisko. Tymi śmieciami okazały się nowiutkie, nieśmigane, działające sprzety AGD/RTV z 1cm rysą i innymi takimi pierdołami, których się nawet nie zauważy jak ktoś nie powie. Ja się za bardzo na tym nie znam, ale nie lepiej byłoby to sprzedać z jakimś rabatem niż wywalać na wysypisko?
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-24, 1:56 2
Zgłoś
goddamn 2012-09-24, 14:56 1
@buoba
Ten filmik ma się świetnie do naszych realiów. Przez rok pracowałem jako kelner i doskonale wiem jak wiele ludzie marunują jedzenia! Ba... nie trzeba nawet iść pod restauracje, nawet na naszych biednych dzielnicach, gdzie się żyje tylko z zasiłku, śmietniki uginają się od jedzenia! Mam rodzine, która mieszka własnie na patologiczno-ubogiej dzielnicy. Nieraz jak idę śmieci wyrzucić to w kontenerze leżą szczelnie zapakowane szynki, kiełbasy, bochenki chleba. Może i jest to paradoks, bo tych ludzi nie stać na nic, oprócz piwa, wina, wódy i fajek, ALE... jak się coś dostaje za darmo (z MOPSu) to się tego nie docenia. Ja muszę cięzko pracować, żeby rodzinie zapewnić szynke czy bochenek chleba, a właśnie takie nieroby, które wszystko dostają za DARMO, to tego nie szanują.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-24, 14:57 3
Zgłoś
SoLUffka 2012-09-24, 14:59
żałosne w kij
Zgłoś
atomus 2012-09-24, 15:12
przecież mogli by to głodnym murzynkom wysyłać do afryki. Ale pewnie szkoda im kasy na transport
Zgłoś
dymion 2012-09-24, 16:55 1
@Sataris: Poćwicz trolling, bo no na razie nie zasługujesz.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-24, 17:05
Pamiętam ten dokument - taki sposób odżywiania się to freeganizm:) Na YT jest milion filmików o tym.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-24, 17:07 2
Zgłoś
capoeiramen 2012-09-24, 17:43
No tak, trailer nakręcany mikrofalówką, ale ze po angielsku, to ma +50 do zajebistości
A tak w ogóle to w Polsce i wielu innych krajach, bardziej się opłaca wyrzucić jedzenie, niż oddać (podatek od darowizn art 888 kc)
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem