👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
7 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

RYJ23 napisał/a:
To fajnie,ale ja widziałem...Bylem na kilku pogrzebach i nigdy nie widzialem zbiorki ''na tace''
Szymek_ napisał/a:
Nie wiem po co ta spina... przecież nie ma przymusu rzucać na tacę, ot co. A to, czy zbierają w dzień pogrzebu czy ślubu - to ich intencja. Nigdzie nie jest napisane o obowiązku uiszczania datków. To jest własna darowizna i od człowieka zależy czy i ile rzuci na ofiarę.
A no spina jest dlatego, że ci panowie w sukienkach mają swój z kosmosu wzięty cennik za wykonywanie "posługi kapłańskiej"

Wziąłeś kasę to nie wyciągaj łapy po kolejną. Proste?

Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'. Tylko nie o tym jest ten obrazek... dla mnie to jest troche tak jakbym ubiegal sie o 20 zl, od matki mojego przyjaciela, ktory zginal w wypadku i byl dluzny mi ta wlasnie kwote... Wiec wiekszosc komentarzy tutaj mija sie po trochu z celem, bo specjalnie umiescilem w tresci "msze pogrzebowa" a nie zwyczajna msze swieta, na ktorej zbieranie na tace jest czyms normalnym.
Wybaczcie brak znakow interpunkcyjnych, pisze z telefonu.
Wybaczcie brak znakow interpunkcyjnych, pisze z telefonu.

Nie chodzi o to czy dasz, czy nie tylko o sam fakt zbierania na tace pieniedzy od rodziny czlowieka, ktory martwy jest wystawiony w trumnie przed oltarzem.

Mikson napisał/a:
Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'...
Bo nie ma ŻADNEGO obowiązku dawania na tacę. Chcesz, to dajesz. Nie chcesz, nie dajesz. Cała logika, a jeśli boisz się co ludzie na wsi powiedzą, albo co mamusia, czy babcia powie to jest tylko i wyłącznie twój problem i tych co to boli. A jak chcesz się pożalić, to napisz do Bravo. Może w następnym numerze odpowiedzą na twój list.

Po pierwsze masz chyba jakis kompleks z ta wsia, a po drugie polecam na przyszlosc przeczytanie calej zawartosci komentarza, a nie tylko pierwszego zdania, bo naprawde nie jest to wielkie wyzwanie. Przeczytaj najlepiej dwa moje komentarze i zastanow sie raz jeszcze, czy wylewam tutaj zale.
Poza tym moja babcia nie zyje wiec, pozdro pocwicz.
Poza tym moja babcia nie zyje wiec, pozdro pocwicz.
Moja prababcia kiedyś miała całe 100zł w portfelu i żadnych drobnych (jakieś pięciogroszówki itd). Położyła 100zł na tacę (Ksiądz był chyba wniebowzięty) po czym wydała sobie 90zł
Business is business

Business is business

Nie chcesz płacić nie musisz? Otóż drodzy katolicy PŁACIĆ MUSICIE. W waszym kościele funkcjonują jeszcze przykazania kościelne których przestrzegać trzeba! A to piąte z nich:
V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.
Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.
Dla jasności jeszcze:
Kan. 222 -
§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.
Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.
Dla jasności jeszcze:
Kan. 222 -
§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
A ja się nie zgodze bo niestety byłem wczoraj na pogrzebie i ów zbieranie na tace miało miejsce

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie