Główna Poczekalnia (8) Soft (6) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 7 minut temu
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2014-03-14, 12:54
RYJ23 napisał/a:

Bylem na kilku pogrzebach i nigdy nie widzialem zbiorki ''na tace''

To fajnie,ale ja widziałem...
Zgłoś
dogip 2014-03-14, 13:00 1
Szymek_ napisał/a:

Nie wiem po co ta spina... przecież nie ma przymusu rzucać na tacę, ot co. A to, czy zbierają w dzień pogrzebu czy ślubu - to ich intencja. Nigdzie nie jest napisane o obowiązku uiszczania datków. To jest własna darowizna i od człowieka zależy czy i ile rzuci na ofiarę.

A no spina jest dlatego, że ci panowie w sukienkach mają swój z kosmosu wzięty cennik za wykonywanie "posługi kapłańskiej" Kasują Cię na kilkaset lub nawet niejednokrotnie ponad tysiąc złotych za udzielenie sakramentu, a potem jeszcze dodatkowo próbują zerwać kasę od przybyłych na uroczystość.

Wziąłeś kasę to nie wyciągaj łapy po kolejną. Proste?
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:13 1
Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'. Tylko nie o tym jest ten obrazek... dla mnie to jest troche tak jakbym ubiegal sie o 20 zl, od matki mojego przyjaciela, ktory zginal w wypadku i byl dluzny mi ta wlasnie kwote... Wiec wiekszosc komentarzy tutaj mija sie po trochu z celem, bo specjalnie umiescilem w tresci "msze pogrzebowa" a nie zwyczajna msze swieta, na ktorej zbieranie na tace jest czyms normalnym.

Wybaczcie brak znakow interpunkcyjnych, pisze z telefonu.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:13 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:17 1
Nie chodzi o to czy dasz, czy nie tylko o sam fakt zbierania na tace pieniedzy od rodziny czlowieka, ktory martwy jest wystawiony w trumnie przed oltarzem.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:23
Mikson napisał/a:

Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'...

Bo nie ma ŻADNEGO obowiązku dawania na tacę. Chcesz, to dajesz. Nie chcesz, nie dajesz. Cała logika, a jeśli boisz się co ludzie na wsi powiedzą, albo co mamusia, czy babcia powie to jest tylko i wyłącznie twój problem i tych co to boli. A jak chcesz się pożalić, to napisz do Bravo. Może w następnym numerze odpowiedzą na twój list.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:30
Po pierwsze masz chyba jakis kompleks z ta wsia, a po drugie polecam na przyszlosc przeczytanie calej zawartosci komentarza, a nie tylko pierwszego zdania, bo naprawde nie jest to wielkie wyzwanie. Przeczytaj najlepiej dwa moje komentarze i zastanow sie raz jeszcze, czy wylewam tutaj zale.

Poza tym moja babcia nie zyje wiec, pozdro pocwicz.
Zgłoś
Deathrun 2014-03-14, 13:36 1
Moja prababcia kiedyś miała całe 100zł w portfelu i żadnych drobnych (jakieś pięciogroszówki itd). Położyła 100zł na tacę (Ksiądz był chyba wniebowzięty) po czym wydała sobie 90zł

Business is business
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 13:37 1
Zgłoś
NoPuke 2014-03-14, 14:01
Nie chcesz płacić nie musisz? Otóż drodzy katolicy PŁACIĆ MUSICIE. W waszym kościele funkcjonują jeszcze przykazania kościelne których przestrzegać trzeba! A to piąte z nich:

V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.

Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.

Dla jasności jeszcze:

Kan. 222 -

§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
Zgłoś
millermiller 2014-03-14, 14:03
A ja się nie zgodze bo niestety byłem wczoraj na pogrzebie i ów zbieranie na tace miało miejsce
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 14:32 4
Zgłoś
skrimek 2014-03-14, 15:27
Podczas ślubów to samo
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-14, 15:44
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem