Główna Poczekalnia (6) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 6:58
PsikutaBezS 2025-04-06, 19:38
Bo mężczyźni, samce alfa , super eksperci wiedzą wszystko lepiej od "kobiety"

Zgłoś
Alonso 2025-04-06, 19:49 2
Wiele osób myśli, że jest są lepsi od innych i pewne sprawy dotyczą innych, a nie ich. Do takich osób zaliczają się: politycy, celebryci, bogaci, księża.
Zgłoś
danglan 2025-04-06, 20:10 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Pawlogen 2025-04-06, 20:53 1
Mam zamiar kupić elektryka, ale nie wyjebiecie mnie z portalu? Co ?....nie wyjebiecie?
Zgłoś
żmij 2025-04-06, 20:56 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
BialyKapturek 2025-04-06, 21:28
Zgłoś
Kormork 2025-04-06, 21:49
Insaner napisał/a:

Centra miast bez samochodów są ok pod warunkiem, że zostaną pobudowane ringi ekspresówek/autostrad dookoła miasta (wyprowadzenie tranzytu), zbuduje się bezkolizyjne obwodnice śródmiejskie aby można było podjechać w rejon do którego się wybieramy, daleji parkingi P+R oraz rozbudowany transport zbiorowy. Wtedy cały tranzyt wyrzuca się z centrum miast, a do środka mogą wjechać wyłącznie mieszkańcy tej strefy. Jest ciszej, spokojniej - jak najbardziej jest to dobry pomysł. Niestety u nas nikt nie zajmuje się tym wszystkim co powyżej, a przystępuje się do likwidacji transportu indywidualnego (samochodowego) nie mają absolutnie żadnej infrastruktury. Celowo. Tylko kij, brak marchewki.
Och błagam, kolejny fan Kopenhagi i Amsterdamu w których jest dokładnie tak jak napisałem trochę wyżej. To względnie małe (nierozlane, gęsta zabudowa) miasta w których istnieją jedynie liczne strefy bez aut, ale nie są one wykluczone z całych miast. Poza tym odległości są na tyle małe, że rzeczywiście można bez problemu poruszać się rowerem/pieszo, a jak chcemy dostać się gdzieś dalej to metro/kolejka. Przez Kopenhagę w której miałem okazję być parę razy (i jeździłem zarówno samochodem jak i rowerem) są poprowadzone przez środek miasta drogi po 6 pasów, a dookoła miasta wybudowano ringi. Samochodów w tym rzekomo "pieszo-rowerowym mieście" jest całkiem sporo, parkingi mają głównie podziemne. Drogi dla rowerów i deptaki utworzone głównie na jednokierunkowych małych uliczkach i w ścisłym centrum. Miasto małe, a do dyspozycji mieszkańcy mają 4 linie metra i pociągi.
To jest kolejny dobry przykład tego jak można zorganizować miasto, ale u nas nikt nie ma odwagi skopiować tych rozwiązań w całości, bo nie ma na to pieniędzy. Bierze się jedynie te utrudniające ruch, bo tanio jest postawić znak z zakazem wjazdu czy wydać rozporządzenie o SCT, a budowa od podstaw kilku linii metra w Poznaniu czy Wrocławiu przerasta możliwości włodarzy tych miast.

Po słowach "Drogi dla rowerów i deptaki utworzone głównie na jednokierunkowych małych uliczkach i w ścisłym centrum" mam 99% że w nl nigdy nie byłeś. Łatwiej wymienić gdzie nie ma scieżek rowerowch/dróg rowerowych/dróg przyjaznym rowerzystom to autostrady, expresówki i część drogi osiedlowe tam domyślnie jest 30km/h . No chyba że wypowiedz tyczyła się Kobenhavn(nie byłem się nie wypowiadam).
Zgłoś
konto usunięte 2025-04-06, 22:28 2
Zgłoś
Bazyli.Kapusta 2025-04-06, 23:46 1
Zgłoś
CanesVenatici 2025-04-07, 6:08 2
Zgłoś
Apages 2025-04-07, 7:14 2
To jest DZIWA SOROSA!😡😡😡W jego stajni Batorego się wykluwała!😡Jest za podatkiem katastralnym,kuchta jedna!😡Mam nadzieję że Opatrzność chroni Polskę i ta sorosowa popłuczyna trafi kiedyś na harda!😡Forma jest mi obojętna...

Zgłoś
Rudgardh 2025-04-07, 9:10
smash the reds
Zgłoś
anubis90 2025-04-07, 10:20
Zgłoś
mun66 2025-04-07, 16:47 1
Zgłoś
GaryP 2025-04-07, 20:43
Upośledzonych zakaz nie obowiązuje
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem