📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:23
🔥
Wiesz kim jestem?
- teraz popularne
Był z nim wywiad w Kontestacji. Łapajcie linka
kontestacja.com/media-klamia-a-on-mowi-prawde,2636
Warto się zapoznać
kontestacja.com/media-klamia-a-on-mowi-prawde,2636
Warto się zapoznać
Jestem ekonomistą (ekspertem) i śmiało stwierdzam, że gość upraszcza. Ale ok skoro mam nie mydlić oczu "fachowym żargonem" to powiem tak, rośnie ilość pieniędzy bo rośnie ilość towarów które można kupić. Gdyby podaż pieniądza nie ulegała zmianie nie było by z co kupować tych dóbr i usług które pojawiły się na rynku. Pytania?
No i fajnie gość przeczytał parę książek, zapisał się do tej szkoły austriackiej (z młodzież kontra(zgaduję)) i podzielił się wiedzą. Szkoda tylko, że wymienił wady, a nie podał zalet. Ilość pieniądza w obiegu wpływa bezpośrednio na koniunkturę. Wyobraźcie sobie, że nagle znikają 2/3 wszystkich złotówek (bilon i banknoty). Kto by stracił te pieniądze? Najsłabsi. Tak mała podaż pieniądza spowodowałaby, że banki kumulowałyby kasę i pożyczały na bardzo wysoki procent i straciliby na tym zwykli ludzie. Jasne, że lepiej byłoby oprzeć waluty na złocie i mieć spokój, tylko jest jeden problem, złota jest za mało żeby prowadzić taką globalną gospodarkę jak ma to miejsce dzisiaj (od początku cywilizacji wykopano ok. 8500 m³ złota co daje sześcian o krawędziach 20mx20mx20m). Problem nie tkwi w tym, że pieniądz jest fikcyjny(fiducjarny) i w jego kreacji, tylko w tym do czego się tą kreacje wykorzystuje i kto na tym zyskuje. Krytykować trzeba instytucje i osoby, które sterują polityką pieniężną. Można spierać się o koncepcje polityki gospodarczej. Gość robi natomiast taki filmik, którego wydźwięk spowoduje u laika reakcję "olaboga kradną moje pinionżki i drukują je sobie". Mało tłumaczy, nic nie rozjaśnia (wątpię żeby tego nie wiedział) i wychodzi na to, że mamy kolejną teorię spiskową. Śmierdzi mi tutaj zbijaniem lajków czy piwek w internecie...
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie