👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:03

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Wszystko zepsułeś spojlerem. Idź po piwo do żabki, bo ode mnie nie dostaniesz.
hrabia9933 napisał/a:
Jak obronić się przed maczetą?
technik jest pare, ponizej jedna z nich
podpis użytkownika
"A może słucham Ciebie, a może mnie to jebie ..."Kaliber 44 - "Może tak może nie"
Sztuka walki zwana "Uciekajdo". Francuzi opanowali ją do perfekcji.
Kończąc zajęcia z samoobrony na potwierdzenie posiadanych umiejętności trzeba bylo obronić się przed jednym z ciosów wyprowadzonych przez prowadzącego (czyli zastosować jakiś chwyt bądź dźwignie których uczyłeś się na zajęciach), znajomy z tych właśnie zajęć po przystąpieniu do obrony uciekł z maty treningowej, i co najlepsze uznano mu to

Czasem taktyczny odwrót może przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę. Uciekasz i wyciągasz pistolet (w Polsce póki co taser) i "maczetownik" nie straszny (jeżeli trafisz)
100% racja z tą "techniką". Sztuka walki to sztuka życia, a nie tylko lania po twarzy i jedna z ważnych zasad każdej sztuki walki to po pierwsze mądre unikanie konfrontacji (aikido co ciekawe uczy samoobrony by z jak najmniejszą krzywdą dla przeciwnika pokazać mu, że źle robi atakując, chyba że to nie zadziała używa się bardziej bolesnych technik). Dodatkowo gdzieś na yt (nie pamiętam tytułu ale chyba nawet na sadolu to było) jest filmik jak instruktor bronił się przed dzieckiem "uzbrojonym" w czerwony marker, który miał być odpowiednikiem noża. Okazało się, że na pierwszy rzut oka instruktor łatwo wygrał i odebrał "nóż", jednak ślady markera na jego ciele w kilku miejscach były śmiertelne.
@Amol.the.Herbal.Liquor A jakby mu nie uznali to co? Nie mógłby się bronić?

@Amol.the.Herbal.Liquor: I całkowicie słusznie mu to uznano. Na każdych zajęciach z samoobrony uczy się, że jeżeli jest możliwość, to ucieka się, a nie podejmuje walkę z lepiej uzbrojonym przeciwnikiem. Tak samo nie konfrontuje się będąc wyszkolonym z burkiem ulicznym, bo nigdy nie wiadomo, czy nie ma gdzieś ukrytego motyla, albo sprężynowca i w zwarciu nagle poczujesz kosę w brzuchu. Walka to ostateczność.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie