Główna Poczekalnia (3) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:02
JEDNOSTKA WOJSKOWA KOMANDOSÓW
konto usunięte • 2012-07-20, 18:51
Efektowny filmik pokazujący naszych komandosów.

A dla zainteresowanych trochę informacji:

'Jednostka Wojskowa Komandosów działa w czasie pokoju, kryzysu i wojny, zarówno na terenie Polski, jak i poza jej granicami. Jest jednostką wojskową w której pełnią służbę spadochroniarze. Wykonuje działania specjalne, takie jak: rozpoznanie specjalne, akcja bezpośrednia, wsparcie militarne, atak płetwonurków bojowych i inne. Jest jednostką wojskową w pełni profesjonalną. JW 4101 podlega pod rozkazy Dowódcy Wojsk Specjalnych wchodzi w skład Wojsk Specjalnych RP. Żołnierze oddziału noszą ciemnozielone berety Wojsk Specjalnych RP z Orłem Wojsk Specjalnych umieszczonym na berecie nad lewym okiem, na berecie nie umieszcza się stopnia wojskowego, inaczej niż w WL RP.

jednostka wykonuje zadania z zakresu:

SR – (Special Reconnaissance) – rozpoznanie specjalne m.in. zbieranie informacji
UW – (Unconventional Warfare) – działania nieregularne, prowadzenie walki partyzanckiej, działań przeciwdywersyjnych
DA – (Direct Action) – akcja bezpośrednia np. dywersja
PR – (Personnel Recovery[6]) – wchodzi w to m.in. CSAR – (Combat Search and Rescue), odzyskiwanie zaginionego, uprowadzonego personelu służbowego z terenów objętych działaniami.
CT – (Counterterrorism) – kontrterroryzm, zwalczanie przeciwnika asymetrycznego.
MS – (Military Support) – wsparcie militarne – szkolenie wojsk sojuszniczych[7].
CSAR – (Combat Search and Rescue) – Prowadzenie bojowych akcji ratowniczo-poszukiwawczych.
OOTW – (Operations Other Than War) operacje inne niż wojna.
HR – (Hostage Rescue), czyli uwalnianie zakładników.
– (close protection), czyli ochrona osobista VIP.

Działania zbrojne

PKW Afganistan
PKW Irak
PKW Kongo
PKW Macedonia
PKW Pakistan
PKW Syria
PKW Kambodża'

PS: Wojska Specjalne to nie tylko GROM! Warto pamiętać o innych jednostkach wojskowych typu FORMOZA czy też wspomniany Pułk Specjalny Komandosów.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-22, 22:55
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:11 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-22, 23:29
Ranger napisał/a:

Przykład pierwszy z brzegu - nowy mundur WP.

Nie wiem co ma wyszkolenie jednostki typu JWK do nowego munduru WP No tak, ale co ja tam wiem. Ktoś kto nigdy tam nie był może mi to opowiedzieć i wytłumaczyć. Nie wiem jak u Ciebie, ale według nie trzeba oglądać filmików z Combat Camery i filmików od MON'u żeby wiedzieć coś na ten temat. Czytałem książki o innych jednostkach, ludzi którzy tam byli, ludzi, którzy te jednostki tworzyli, ale koleś z sadistica, który niewiele co w życiu przeżył mówi mi, że to wszystko bujda. To, że osoby z innych jednostek specjalnych na świecie chwalą Polaków, to, że JWK odbija zakładników jak gdyby nigdy nic w Afganistanie to też głupota, bo ta jednostka jest przeciętna.

Nigdy nie powiedziałem, że to cud kinematografii, ale jest to bardzo porządny film. Niestety trzeba go obejrzeć w języku angielskim więc to Cię przerasta i już uważasz, że to coś złego.

Przejdź selekcje zamiast siedzieć na sadolu to będziesz mógł się wypowiadać negatywnie na ten temat.
Zgłoś
Castagiro 2012-07-22, 23:33
Co jak co ale Ranger ma rację. Niestety...
Zgłoś
Dildowagins 2012-07-22, 23:36
Oni nie mają być efektowni tylko efektywni......
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-22, 23:44
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:44
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-22, 23:54
@up

Ktoś mądry kiedyś powiedział: "Nie dyskutuj z idiotami, bo cię sprowadzą do swojego poziomu i wygrają doświadczeniem." WYGRAŁEŚ, gratuluję.
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:55
Tia, chłopaczkowi skończyły się argumenty to zastosował sprytny zabieg erystyczny z oklepanym cytatem

Idź być głupi, gdzie indziej.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-22, 23:59
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:07
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-23, 0:10
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:16
Z tego, co pamiętam to miałeś nie dyskutować. Coś ci nie idzie, foczko. Płacz dalej

Rzeczywiście masz autorytet by wymagać ode mnie konstruktywnego wrzuta. Najpierw sam popracuj nad argumentacją swoich żenujących wypocinek, chłoptasku, bo jak na razie to widać, że jak tylko nie masz mamusi w zasięgu wzroku to lejesz po gaciach.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-23, 0:27
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:33
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem