konto usunięte
2014-07-18, 9:36
Dotrzymałem do 5 minuty i się poddałem .
czy ja wiem, moze to aktualny temat i w miare swiezy, bo tez ostatnio mialem rozmowe dotyczaca jakiegokolwiek slubu
sam jestem przeciwny, bo jest to przeciez relikt przeszlosci:
a)koscielny (nawet konkordatowy) - to niestety i tak jest to wymog spoleczenstwa, babc i calego tego koscielnego pomiotu, a ci ktorzy teraz sie beda burzyc, ze to nie prawda itp itd, to niech odpowiedza na pytanie, 'a chrzest masz?'
b)cywilny - jezeli nie poparty wiara, czyli bez ceremonii, to dla samego faktu posiadania formalnej wiezi, czyli potrzebujesz papier zeby z kims byc Oo, a slub ma pomoc w rozliczaniu podatkowym i prawie rodzinnym przy sprawach majatkowych
oba jak dla mnie sa zbedne, nie potrzebuje papieru, zeby byc z kims, a jestem czlowiekiem stroniacym od boga (nie negujacym go - 'bog jest nazwa wlasna systemu wartosci, w ktory chce wierzyc czlowiek), wiec od samego poczatku trzymalem sie stanowiska, ze slub jest nie potrzebny
a co do dakkana, tak, jest hipokryta, przysiege jednak skladal w kosciele, przed ksiedzem, uczeszczal na nauki do ksiezy i ksiezy prosil o slub -.-
...
Aby zacząć odtwarzanie wciśnij Alt + f4
Za 2 tygodnie biorę ślub jednostronny u Kapucynów - gdyż oni jako jedyni nie robili w tym względzie żadnych problemów. Ja jestem po prostu niewierzący, nie mam bierzmowania i w zasadzie to tyle, ale szanuję swoją przyszłą żonę, która jest osobą wierzącą. Pierwsza reakcja w rodzinie gdy im o tym powiedziałem była w sumie standardowa tzn. dlaczego tak i po co. Rodzice w sumie szybko się oswoili z tym faktem. Babcie i Dziadek w sumie gorzej na to zareagowali, ale przyjęli to do wiadomości. Każdy ma prawo robić tak jak uważa za stosowne. Wiem, że więcej osób pewnie wzięłoby taki ślub, ale w większości przypadków kto płaci za ślub - rodzice. Dlatego oszczędzałem i sam za wszystko płacę - dzięki temu nikt nie mógł postawić mi warunku pod tytułem albo ślub kościelny, albo żaden. W sumie to chyba tyle co miałem do powiedzenia na ten temat. A jako ciekawostka - to jest jeszcze opcja taka, że jeśli jesteś zatwardziałym ateistą lub po prostu nie jesteś w stanie przekroczyć nawet progu kościoła możesz również wziąć ślub kościelny za pomocą pośrednika, który będzie brał udział w ceremonii zamiast ciebie. Tak powiedział nam brat który będzie udzielał nam ślubu.
dakan coraz grubszy spuchlo mu sie
konto usunięte
2014-07-18, 12:38
@MocnyFull
Jak mogłeś ich spotkać skoro nie wychodzisz z pokoju ?
jak zobaczyłem opis, nawet chciałem obejrzeć, ale po 10 minutach film nie wniósł zupełnie nic do mojego marnego życia...