Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Pojawił się wstępny raport dotyczący przyczyn katastrofy samolotu Boeing 787 linii Air India lot 171, w której zginęło łącznie 260 osób.

Szczegóły katastrofy w poniższych wątkach:
Katastrofa samolotu Boeing 787 Indie
Katastrofa Boeing 787 w Indiach - HARD
ukryta treść
Oba silniki zgasły w powietrzu wkrótce po starcie. Przełączniki odcięcia paliwa przestawiły się z pozycji „RUN” na „CUTOFF”.

Nagranie z kokpitu: Jeden pilot zapytał drugiego pilota: „Dlaczego wyłączyłeś?”. Drugi pilot odpowiedział: „Nie”.

8:08:39: Start
8:08:42: Przełączniki odcięcia paliwa przestawiły się z pozycji „RUN” na „CUTOFF” z 1-sekundową przerwą
8:08:52: Silnik ENG 1 przestawił się z pozycji „CUTOFF” na „RUN”
8:08:56: Silnik ENG 2 przestawił się z pozycji „CUTOFF” na „RUN”
8:09:11: Koniec nagrania.

Przełączniki odcięcia paliwa mają mechanizm blokady, który wymaga od pilota podniesienia przełącznika przed zmianą pozycji. Wymaga to użycia trzech palców, aby przesunąć przełącznik w celu zmiany pozycji. Po obu stronach znajdują się również uchwyty zabezpieczające, zapobiegające przypadkowemu przesunięciu.

Czy to samobójstwo-morderstwo pilota?

Zmieniono 1 razy Zgłoś
Cpt_Bomba Wczoraj 19:56
hindus w zależnym ptaku....
Zgłoś
mamurra Wczoraj 23:07
smc napisał/a:

Pierwszego dnia stwierdziłem, że winą było odcięcie obu silników. Przewidziałem to, co zostało wpisane do oficjalnego raportu. Jedyną różnicą jest to, że komisja podejrzewa (sic!) celowe obcięcie mocy, a nie przyczynę zewnętrzną, ale to nadal przypuszczenia.
Czekam więc na przeprosiny osób zarzucających mi ignorancję i wzywających do usunięcia konta.

Tak dokładnie, to napisałeś to:

smc napisał/a:

Z pełnymi zbiornikamii nie miał szans na lądowanie. Widać przeciągnięcie wynikające ze zbyt małej mocy silników. Nie osiągnął V2 podczas startu, a w powietrzu już nie miał szans nadrobić. .Awaria silnika z powodu ciała obcego, np ptaka.
Odczyty z czarnej skrzynki potwierdzą moje słowa.
Szkoda ludzi...

"Awaria silnika z powodu ciała obcego, np. ptaka". Zwrócono Ci uwagę, że V2 (prędkość oderwania się od ziemi przy starcie) osiągnęli oraz że awaria SILNIKA (jednego) nie mogła spowodować tej katastrofy.
Zgłoś
TwójCzarnyPan Wczoraj 23:39 1
xdrt napisał/a:

Czyli wciąż wina Hindusów możliwa!
Jeśli nie za sterami - to za klawiaturami xD
Ciekawe, czy Airbus też się już przerzucił na hinduskich programistów, czy jeszcze nie...

Problemem jest toksyczna kultura pracy w Boeingu, o czym raportują od lat byli pracownicy, również ci z wyższej kadry zarządzającej. Błędy zamiata się pod dywan, a kto śmie je raportować jest gnębiony.
Nie słychać o czymś takim w Airbusie.
Zgłoś
NEGANxLUCILLE Dzisiaj 12:24
Cytat:

Jeden pilot zapytał drugiego pilota: „Dlaczego wyłączyłeś?”.
Drugi pilot odpowiedział: „Nie”.

To było najmocniejsze.
Zgłoś