Główna Poczekalnia (3) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 14:23
🔥 Wiesz kim jestem? - teraz popularne
Antoni79 2025-11-30, 8:35 4
Pasażerowie całkiem długo mogli obserwować, co sie dzieje z ich promem. Właściwie mógł ich zabić dopiero rozpad części załogowej, która jak widać była bardzo wytrzymała.
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-11-30, 11:18 8
Antoni79 napisał/a:

Pasażerowie całkiem długo mogli obserwować, co sie dzieje z ich promem. Właściwie mógł ich zabić dopiero rozpad części załogowej, która jak widać była bardzo wytrzymała.

Według tego co wiem oni nie wiedzieli. Dopiero w ostatnich sekundach przeszli na ręczne sterowanie. Prom automatycznie trymował drag z lewego skrzydła przy użyciu boosterów, dlatego nie było odchyłów od trajektorii lotu aż do momentu dezintegracji podwozia. Boostery cały czas działały na 100%.

Według dostępnych źródeł zabiła ich dekompresja do niemal próżni i ogromne przeciążenia w momencie rozpadu promomu, gdy część dziobowa weszła w spin.

Gdyby była hermetyczna i miała swój system awaryjny - spadochron to gdyby przeżyli ogromne G to może mieliby jakieś szanse.

Jednak jestem tylko internetowym specjalistą, choć zgłębiłem temat dość konkretnie.
Zgłoś
Antoni79 2025-11-30, 13:36 1
polskieradio24.pl/artykul/2200984,awaryjne-ladowanie-kosmonautow-rosja...

Nie wiem jak były promy skonstruowane. Na filmie widać jakiś czas oddzieloną kabinę załogi od reszty. Pewnie wtedy już nie żyli. Ruskim kiedyś awaryjnie udało się przerwać misję i przeciążenie też mieli ponoć śmiertelne.
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-11-30, 14:20
Antoni79 napisał/a:

Nie wiem jak były promy skonstruowane. Na filmie widać jakiś czas oddzieloną kabinę załogi od reszty. Pewnie wtedy już nie żyli. Ruskim kiedyś awaryjnie udało się przerwać misję i przeciążenie też mieli ponoć śmiertelne.

Tak, znam tę sprawę też. Szkoda, że Columbia nie miał takiego systemu, choć np f-100-ileś (nie pamiętam dokładnie) miał odstrzeliwaną całą kabinę. No, ale Columbia wchodziła z prędkością 25Ma o ile dobrze pamiętam, to kilka km/s, więc przy oporach areodynamicznych jakie powstały przy dezintegracji, spadek prędkości połączony ze spinem części kokpitu musiał spowodować olbrzymie przeciążenia. Pamiętam, że w jednym z materiałów był zaznaczony "lethal moment czy point". A u ruskich cóż... jak to u ruskich - nie przykładają się zbytnio do roboty
Zgłoś
SokółWędrowny 2025-11-30, 17:37 1
Szary_Jeleń napisał/a:

Tak, znam tę sprawę też. Szkoda, że Columbia nie miał takiego systemu, choć np f-100-ileś (nie pamiętam dokładnie) miał odstrzeliwaną całą kabinę. No, ale Columbia wchodziła z prędkością 25Ma o ile dobrze pamiętam, to kilka km/s, więc przy oporach areodynamicznych jakie powstały przy dezintegracji, spadek prędkości połączony ze spinem części kokpitu musiał spowodować olbrzymie przeciążenia. Pamiętam, że w jednym z materiałów był zaznaczony "lethal moment czy point". A u ruskich cóż... jak to u ruskich - nie przykładają się zbytnio do roboty

Czytałem że przeciążenie mogło dojść do 35-45G i niemierzalnym czasie dla ówczesnych sensorów.
Czy prawda,jeśli tak to nie zdążyli poczuć.
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-11-30, 17:39 1
SokółWędrowny napisał/a:

Czytałem że przeciążenie mogło dojść do 35-45G i niemierzalnym czasie dla ówczesnych sensorów.
Czy prawda,jeśli tak to nie zdążyli poczuć.

Masakra. Ciekawe czy w tej próżni zaczęła im się "krew gotować" czy ich po prostu rozerwało na strzępy.
Zgłoś
SokółWędrowny 2025-11-30, 17:49 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-11-30, 19:53
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
SokółWędrowny 2025-12-01, 16:47 2
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-12-02, 16:55
Zgłoś
SokółWędrowny 2025-12-02, 19:29 2
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-12-02, 22:54
SokółWędrowny napisał/a:

Uderzyłem bokiem,tak jakby silny wiatr mnie zepchną z pasa.
Poczułem że coś się stało na tylnej osi z prawym kołem i karuzela.
Podczas obracania przodem zahaczyliśmy o busa (to już świadek zeznał a policja potwierdziła z kamer.
Cały wypadek to obroty i wspomniane ocierki,całe szczęście bez dachowania i innych takich.
Auto puste,bez żadnego balastu,sprawne w 100%,zawieszenie perfekcyjnie nic nie dłubane no i opony całkiem nowe były.
Może to a może czysty fart.
Wszystko błyskawicznie,sam nie wiem ile z opisu naprawdę zarejestrował mój mózg a ile to wypełnione luki przez umysł.

Dobrze, że z tego wyszedłeś cało!
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem