Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
majeńka 2025-05-14, 13:37
pajonk napisał/a:

Nie w tym rzecz. PKW potrzebuje sto tysięcy podpisów. Sprawdzają z małą górką, do około 120 tysięcy. Reszty nie tykają, mówią tylko, że kandydat został zarejestrowany.
I teraz Trzaskowski mówi, że zebrał milion podpisów. Nikt nie weryfikuje tej liczby. A później na filmach widać, że ludzie noszą puste kartony.
Stanowski oficjalnie ogłosił, że zebrał 4 miliony głosów i nikt nie był w stanie tego zdementować.

Jeśli sprawdzający są wredni — a ze względu na PiS i Konfabulację są wredni — wystarczy sprawdzać losowo aby takie kanty wyłapać.

Dlatego jestem pewna że dla wszystkich partii które faktycznie wystarczające poparcie mają, prawie wszystkie podpisy są prawidłowe — jak napisałam wyżej, są wśród dołów partyjnych tacy co idą na łatwiznę, ale że góry znają te sztuczki i wyrywkowo sprawdzają, będzie tego niewielka część.

I tu matematyka się kłania: jeśli PO miałaby tylko 1 mln prawdziwych podpisów a przyniosłaby 4 mln — wystarczy sprawdzić 10 aby szansa że ten kant przejdzie była mniejsza niż jedna na milion.

Tak więc: zbyt duże ryzyko, zbyt mały zysk.

[ Dodano 2025-05-14, 13:41 ]
lukpogromca napisał/a:

stawia się pieniądze lub co wartościowego, a nie szanse.... w procentach....

Szkoda że ze względu na konsekwencje ujawnienia danych osobowych (wywalenie mnie z roboty w korpo) muszę zachować pseudonimowość, bo mogłabym procenty postawić.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
pajonk 2025-05-14, 16:15 1
majeńka napisał/a:

Jeśli sprawdzający są wredni — a ze względu na PiS i Konfabulację są wredni — wystarczy sprawdzać losowo aby takie kanty wyłapać.
Dlatego jestem pewna że dla wszystkich partii które faktycznie wystarczające poparcie mają, prawie wszystkie podpisy są prawidłowe — jak napisałam wyżej, są wśród dołów partyjnych tacy co idą na łatwiznę, ale że góry znają te sztuczki i wyrywkowo sprawdzają, będzie tego niewielka część.
I tu matematyka się kłania: jeśli PO miałaby tylko 1 mln prawdziwych podpisów a przyniosłaby 4 mln — .

Wciąż się nie rozumiemy. PKW sprawdza pierwsze sto tysięcy podpisów i koniec. Mają fajrant. Nikt im nie płaci za sprawdzanie reszty podpisów, to i tego nie robią.
Nie ważne czy przynosisz 200 tysięcy czy dwa miliony. Po stu tysiącach kwalifikują kandydata i nara.
Zgłoś
majeńka 2025-05-14, 16:31
pajonk napisał/a:

Wciąż się nie rozumiemy. PKW sprawdza pierwsze sto tysięcy podpisów i koniec. Mają fajrant. Nikt im nie płaci za sprawdzanie reszty podpisów, to i tego nie robią.
Nie ważne czy przynosisz 200 tysięcy czy dwa miliony. Po stu tysiącach kwalifikują kandydata i nara.

Tak, ale jak napisałam, starczy sprawdzić 10 aby dowiedzieć się czy te podpisy są prawdziwe czy z dupy. Jedyne co potrzeba to sprawdzać losowo wybrane podpisy, wybrane w sposób na który partia tego kandydata nie ma wpływu.

Wpisanie 100 tysięcy podpisów do komputra potrzebne jest nie po to aby sprawdzić prawdziwość ale aby sprawdzić czy się nie powtarzają. Jeśli sprawdziliśmy dwie rzeczy:
- 10 losowych podpisów jest prawdziwych
- 100 tysięcy jest nie-jednakowych, w dowolnej kolejności (np. 100 tyś. pierwszych)
wiemy że nie ma wałów które miałyby wpływ na wynik.

Dużym niedopatrzeniem jest to że PKW sprawdza tylko czy PESEL zgadza się z nazwiskiem, bez pytania danej osoby. Starczyłoby zadzwonić do owych 10 osób aby panowie Jakubiak i Bartoszewicz zamiast udziału w wyborach dostali zakwaterowanie, wikt i opierunek w ZK — ale procedury takiego dzwonienia nie przewidują.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
zn506 2025-05-14, 22:05 2
majeńka napisał/a:

komisji są wyroby ludziopodobne z

Nie zrozumiałeś - ludziopodobna istoto. Nie chodzi o to, że Czaskoś nie miał podpisów. CHodzi o fejkowy klip. 100 000 oczywiście że miał - dysponując armią urzędasów i publiczną kasą - zebrał w tydzień. Nie rozumiesz co oglądasz
Zgłoś
Kroki71 2025-05-18, 12:28 3
P🤬lona tęczowa, kłamliwa ciota bez pojęcia o gospodarce i historii. Sprzedajna niemiecka, pedalska świnia. C🤬j ci w dupę, pederasto..
Zgłoś
Spidzio 2025-05-19, 15:25
Kroki71 napisał/a:

P🤬lona tęczowa, kłamliwa ciota bez pojęcia o gospodarce i historii. Sprzedajna niemiecka, pedalska świnia. C🤬j ci w dupę, pederasto..

Co ci ten Nawrocki zrobił, że tak na niego jedziesz?
Zgłoś
michu225 2025-05-21, 1:01
elim napisał/a:

Gość się mija z prawdą co chwilę, wczoraj twierdził że zielonego ładu już nie ma, a tu się okazuje że jego szef Tusk podpisał niedawno traktat z Francją w którym jasno jest napisane że Polska się zobowiązuje do wypełnienie założeń neutralności klimatycznej do 2030 roku (fit for 55) i do 2050 roku (całkowita neutralność klimatyczna) co oznacza dla nas koniec ogrzewania węglem i gazem, zamiast tego prądożerne pompy ciepła, koniec elektrowni węglowych, tylko wiatraczki, fotowoltaika, magazyny energii i el. jądrowe które może kiedyś powstaną, czyli blackouty na wielką skalę jak niedawno w Hiszpanii (tylko że u nas w zimie), koniec aut spalinowych, nawet hybryd, tylko drogie elektryki. Do tego wszędzie ogromne podatki za emisję co2, więc bardzo drogie życie.

I co sparaliżują kraj żeby wejść w dupe zachodniej europie? To już wtedy faktycznie trzeba będzie wyjechać stąd w p🤬du, I tak mam często takie myśli żeby to p🤬lnąc, bo z dumnego kraju zwycięzców staliśmy się krajem dz🤬k z amnezją, tylko gdzie tu sp🤬olić ?
Zgłoś