Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Kobieta według Sapkowskiego
normale • 2013-10-31, 15:59
Domyślam się, że niektórzy pewnie nawet nie wiedzą o tym, że właśnie ukazała się nowa książka z cyklu o wiedźminie, dlatego dodam dla Was fragment z pierwszych stron, który zdążyłem przeczytać czekając na autobus.

Cytat:

-Kobieta - król wyprężył na tronie chudą postać - ma prawo oczekiwać od mężczyzny tylko dwóch podarków: na lato ciąża, a na zimę łapcie z cienkiego łyka. Tak pierwszy, jak i drugi podarek ma za zadanie zakotwiczyć kobietę w domu. Dom jest bowiem miejscem dla kobiety odpowiednim, przez naturę jej przypisanym. Kobieta z wielkim brzuchem i uczepionym jej kiecki potomstwem od domu się nie oddali i nie przyjdą jej do głowy żadne głupie pomysły, a to gwarantuje pokój ducha mężczyźnie. Spokojny duchem mężczyzna może ciężko pracować gwoli pomnażania dobrobytu i bogactwa swego (...)

Zgłoś
nowynick 2013-10-31, 16:05 5
Przeczytajcie coś Grzędowicza, a nową książką Sapkowskiego nie będziecie chcieli się podetrzeć nawet.
Zgłoś
V................a 2013-10-31, 16:33
Też już mam książkę, ale jeszcze nie tknęłam, więc nie czytam cytatu, choćby nawet miał nic nie zdradzić z fabuły
Zgłoś
S................s 2013-10-31, 17:15 10
Ty masz politycznie poprawnych rodziców że spraw oczywistych z książek Sapkowskiego musisz się uczyć?
Zgłoś
zamik 2013-10-31, 17:15
za Sapkowskiego browarek!!!
Zgłoś
gargo 2013-10-31, 18:00 1
Ciekawe, premiera dopiero 6.11
Zgłoś
normale 2013-10-31, 18:19
Zamówienie przedpremierowe do odbioru było dzisiaj od 00:01 w paczkomatach. Kupione na allegro z tydzień temu
Zgłoś
Z................h 2013-10-31, 18:23 32
@gargo: 1 rozdział jest w necie za darmo do poczytania. A po drugie książkę można zamówić przed premierą.

A co do poglądów Sapka to większość z tego forum by nazwała go zapewne lewakiem, gdyby się nie podpisał wprost. No bo przecież ateista, antyklerykał, pisze o homoseksualnych przygodach, antyrasista, socjalista, anty-narodowiec. Na kilku forach narodowych czy ultrakatolickich były już takie najazdy na pana Andrzeja. Poczytajcie uważnie jego książki, jak i zbiory opowiadań. W "W leju po bombie" macie świat jaki by wielu na tym forum chciało. Przypomina to wspomnianych tam "białokrzyżowców" bodajże się tak nazywali...

A ten cytat to opinia jednego z bohaterów. Sapkowski nie musi się z tym utożsamiać, wielu "złych" postaci ma swoje mądrości zawarte w cytatach. Poza tym Sapek kilka razy mówił ironicznie jak na przykład o żydach i cyganach, a wielu to łyknęło. W książkach ASa są niemal same kobiety "wyzwolone" jak Yennefer czy Triss, więc taka krótka nota działa tu chyba tylko na zasadzie kontrastu i pokazania jaki to ten król ma twardy charakter konserwatysty.
Zgłoś
Kremzes 2013-11-01, 0:20
@Zarammoth A mógłbyś dać namiar na ten pierwszy rozdział, jak i cały tytuł książki ?
Zgłoś
pireus 2013-11-01, 0:21
Sezon burz.
Zgłoś
McSzczery 2013-11-01, 0:37
Dołączam się do pytania o pierwszy rozdział. Chcę zacząć czytać zanim książka dojdzie do Anglii. Można ponoć pobrać z allegro, ale trzeba mieć konto. Na lideria.pl niestety też nie ma, więc tam nie szukajcie.
Aha... Za Wiedźmina zawsze piwko

podpis użytkownika

Świadome bycie unikatem, to rządenie światem.
Zgłoś
chybeck 2013-11-01, 0:38 1
Jak to przy mnie jakiś pijaczek skomentował kłótnię małżeńską w tramwaju:

"Bo kobieta to stworzenie boże,
co powinno spać na dworze.
Na trzy kroki od chałupy
i najlepiej dawać dupy"
Zgłoś
Z................h 2013-11-01, 0:45
@Kremzes: Allegro za darmo udostępnia. Ludzie mają też plik już na Chomikuj zassany. Tytuł to "Wiedźmin. Sezon Burz." Wyślę ci na PW linki, taki dobry człek ze mnie
Zgłoś
Sick_Stick 2013-11-01, 0:50
Ktoś tu chce rozpętać burzę

a, nie, zapomniałem, że to nie kwejk

podpis użytkownika

Hej, KatoPrawaczki. Zacznijcie pisać rzymskimi cyframi, bo arabskie wymyślili Arabowie - Muzułmanie ;o

j🤬 cebulaków i kato prawicowców!
Zgłoś
sidian 2013-11-01, 2:35 1
Swoją drogą polecam całość. Bardzo dobra, nie odstaje od reszty sagi .

kkndkkndkknd napisał/a:

Przeczytajcie coś Grzędowicza, a nową książką Sapkowskiego nie będziecie chcieli się podetrzeć nawet.

Że niby co? Pana lodowego ogrodu? Równia pochyła. Z wyjątkiem tomu numer 2, który zapukał w dno od spodu.

Sezon Burz przeczytałem już pięć razy i to z musu, a i tak z przyjemnością przeczytam jeszcze raz, jak dostanę książkę. Grzędowicza zaliczyłem i już do niego wracać nie zamierzam.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie