📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:20

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
TruckR napisał/a:
@~mcmt - zgodzę się z Tobą ale tylko w przypadku przyczepy nie wyposażonej w układ hamulcowy bądź wyposażonej w hamulec najazdowy.
W przypadku przyczepy z układem hamulcowym podczas hamowania przyczepa "prostuje zestaw".
Pozdro.
@~mcmt - dodam jeszcze, że jest to całkowicie odmienne zachowanie pojazdu niż poślizg i kontry, które dla poślizgu były by pomocne tutaj mogą wręcz pogarszać sytuację.
Nie, podczas zarówno poślizgu jak i shimmów - nie hamuje się

@up
Rodzice Cię dowozili? Pociągiem? Samolotem? Zastanawia mnie, czym jeździłeś.
Rodzice Cię dowozili? Pociągiem? Samolotem? Zastanawia mnie, czym jeździłeś.
Już myślałem że ten z kamerką go sobie ładnie ominie i pojedzie dalej jak nigdy, nigdy nic :< Zawiodłem się na nim
mcmt napisał/a:
Nie, podczas zarówno poślizgu jak i shimmów - nie hamuje sięPodstawy fizyki. Ponadto naturalnie, koniecznie trzeba zakładać kontry. Przyczepy z hamulcem tu nie widzę.
Sorki, że tak późno odpisuję.
Tak, zgodzę się, że podczas poślizgu i shimmy (to już raczej powstaje tylko w motocyklach) się nie hamuje.
Ponieważ jeżeli chodzi o poślizg do czynienia mamy ze śliska nawierzchnią więc hamowanie spowoduje zerwanie jakiejkolwiek przyczepności (chociaż ABS może minimalnie pomoże) i w efekcie całkowitą utratę kontroli nad pojazdem i będziemy zmierzać w kierunku wypadkowej siły pędu. Dlatego powinno się dodać trochę gazu i kontrować aby odzyskać tor jazdy.
W przypadku shimmy do czynienia mamy z "szalejącym układem kierowniczym" i hamowanie spowoduje dociążenie przodu i może znacznie pogorszyć sytuację.
Ale na tym filmiku nie mamy do czynienia z żadnym z powyższych "zjawisk".
O przyczepie wspomniałem w odniesieniu do lawety (gdzieś na necie widziałem filmik jak osobówka ciągła lawetę z samochodem i podobne zjawisko miało tam miejsce).
P.S.
Dodam może jeszcze, że jestem kierowcą autotransportera w których często środek ciężkości jest umiejscowiony dość wysoko, zwłaszcza podczas przewozu ładunków o wysokości całkowitej ok. 4,5m (pracuję we Francji) i dość często doświadczam podobnych zachowań zestawu, w skrajnych przypadkach hamowanie pomagało mi ale jak już wcześniej mówiłem... przyczepa wyposażona w układ hamulcowy (nie najazdowy!) ratuje sprawę.
Dwa czy trzy razy zdarzyło mi się "tańczyć" zestawem po całej drodze... gdzie 2 pasy okazywały się nie wystarczające do jazdy... nie jest to zbyt miłe doświadczenie możesz mi wierzyć... ;/
Pozdro.
Nie. Mamy ewidentnie do czynienia z wymienionym zjawiskiem poślizgu i należy wychodzić z tego w sposób identyczny jak z każdego poślizgu RWD - nie jest ważne co spowodowalo ten poślizg (w/g mnie mógł to być wiatr lub zbyt gw🤬towny ruch kierownicą, spotęgowany przez zbyt późne kontry kierowcy). Nie rozumiem czego tu jeszcze można nie rozumieć?
Nazwałem to shimmy bo rezultat był identyczny. Naturalne jest, że w motocyklu inaczej to funkcjonuje.
Nazwałem to shimmy bo rezultat był identyczny. Naturalne jest, że w motocyklu inaczej to funkcjonuje.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie