Główna Poczekalnia (4) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 13 minut temu
Koń musi być czysty
Dekster • 2025-01-21, 13:33
Makowscy policjanci wyjaśniają okoliczności zdarzenia, jakie miały miejsce na myjni w Makowie Mazowieckim.

Ustaleni już sprawcy za pomocą myjki wysokociśnieniowej umyli konia. Zwierzę uszkodziło elementy myjni. Sprawcy odpowiedzą za zniszczenie mienia i znęcanie się nad zwierzętami.

Zmieniono 1 razy Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
smc 2025-01-21, 15:21 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Andrzejas 2025-01-21, 15:46 9
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
35i 2025-01-21, 16:26 4
Zgłoś
mesjans 2025-01-21, 16:56 2
Zgłoś
MielonyKotletSchabowy 2025-01-21, 17:03 3
Zgłoś
Andrzejas 2025-01-21, 17:35 4
@MielonyKotletSchabowy: W kwadrans popcorn już się zrobił, więc odpowiadam.

Czy ja gdzieś napisałem, że konie nie miały ogromnego wpływu na rozwój naszej cywilizacji? Czy gdziekolwiek im w tej roli umniejszyłem?
Nie. Ja napisałem, że od kiedy silnik spalinowy wjechał do przemysłu na pełnej, to konie stały się zbędne, co widać dzisiaj w każdym zakątku świata, gdzie tylko silnik spalinowy dotarł. Zaczęło się to jakieś dwa wieki temu i dzisiaj koń, to jest atrakcja turystyczna. No chyba Mongołowie korzystają z nich jeszcze czynnie, ale mówimy przecież o filmie powyżej, a więc Polsce i kulturze europejskiej.
Ty odpowiedziałeś na moją odpowiedź do typa, co to twierdzi, że koń to jest takie szlachetne zwierzę, że ja, jako człowiek, mam go szanować bardziej, niż jakiekolwiek inne.
Otóż nie. Nie mniej ważną rolę w rozwoju naszej cywilizacji odegrały wróble, psy, bydło, koty i ogólnie każdy gatunek, z którym mieliśmy przez dłuższy czas do czynienia. Nawet drożdże i ziemniaki są nie mniej ważne. Faworyzowanie konia spośród nich to debilizm i śmierdzi mi to jakimś hinduizmem. W naszej kulturze nie stawiamy zwierząt ponad wszystko, a znajdujemy im zastosowanie i miejsce. Jak się nie nadają do niczego, to zazwyczaj mieliśmy je w dupie. Ledwo od kilkudziesięciu lat je ochraniamy. Wiele z nich odegrało w naszej historii niemałą rolę. Pewnie gdyby nie mamuty i ryby to nawet do epoki brązu byśmy nie dożyli. I co teraz? Mam kościół mamutowi postawić i makrelom się kłaniać?
No absurd!
Zgłoś
MielonyKotletSchabowy 2025-01-21, 18:16 3
Andrzejas napisał/a:

@: W kwadrans popcorn już się zrobił, więc odpowiadam.
Czy ja gdzieś napisałem, że konie nie miały ogromnego wpływu na rozwój naszej cywilizacji? Czy gdziekolwiek im w tej roli umniejszyłem?
Nie. Ja napisałem, że od kiedy silnik spalinowy wjechał do przemysłu na pełnej, to konie stały się zbędne, co widać dzisiaj w każdym zakątku świata, gdzie tylko silnik spalinowy dotarł. Zaczęło się to jakieś dwa wieki temu i dzisiaj koń, to jest atrakcja turystyczna. No chyba Mongołowie korzystają z nich jeszcze czynnie, ale mówimy przecież o filmie powyżej, a więc Polsce i kulturze europejskiej.
Ty odpowiedziałeś na moją odpowiedź do typa, co to twierdzi, że koń to jest takie szlachetne zwierzę, że ja, jako człowiek, mam go szanować bardziej, niż jakiekolwiek inne.
Otóż nie. Nie mniej ważną rolę w rozwoju naszej cywilizacji odegrały wróble, psy, bydło, koty i ogólnie każdy gatunek, z którym mieliśmy przez dłuższy czas do czynienia. Nawet drożdże i ziemniaki są nie mniej ważne. Faworyzowanie konia spośród nich to debilizm i śmierdzi mi to jakimś hinduizmem. W naszej kulturze nie stawiamy zwierząt ponad wszystko, a znajdujemy im zastosowanie i miejsce. Jak się nie nadają do niczego, to zazwyczaj mieliśmy je w dupie. Ledwo od kilkudziesięciu lat je ochraniamy. Wiele z nich odegrało w naszej historii niemałą rolę. Pewnie gdyby nie mamuty i ryby to nawet do epoki brązu byśmy nie dożyli. I co teraz? Mam kościół mamutowi postawić i makrelom się kłaniać?
No absurd!

Czy umniejszyles koniom? Tak -zrownales je z grzybami borowikami i spuscizna ryb-kawiorem… tylko, zeby nie bylo borowikow i ktos nie wpadl zeby jesc spust ryb to na bank bys mial mozliwosc siedzenia tu na sadolu. Ale zeby nie bylo koni to bys sie urodzil za 2tysiace lat.

Stworzyles narracje never end story- a co by bylo jakby nie bylo pszczol krow itd. Ale dalej nie zrozumiesz…

Pastwienie sie nad zwierzetami mozna porownac do bicia ludzi niepelnosprawnych…
Dziekuje i pozdrawiam Soroko Adam
Zgłoś
Andrzejas 2025-01-21, 18:28 3
Zgłoś
MielonyKotletSchabowy 2025-01-21, 18:42 2
Andrzejas napisał/a:

@: Soroko-sroko! Nikt na powyższym filmie nie pastwi się nad zwierzętami bardziej, niż pastwiono się nad nimi od 6000 lat i to właśnie dzięki temu pastwieniu się zaszliśmy tak daleko, o czym wspominasz. Tysiące lat wykorzystywania koni doprowadziło nas tu. Koniom nie umniejszyłem. Faktem jest to, że przy nas potrafią przeżyć jedynie reducenci naszych odpadków oraz te stworzenia, które jemy, albo zamęczamy dla uzyskania innych korzyści materialnych.
Wybacz, że prawda jest tak brutalna, ale ja tego nie wymyśliłem. Tak się dzieje od zarania ludzkości i dzięki temu zjawisku zbudowaliśmy nasz świat.

Ja juz przewidzialem, ze stworzysz narracje never end story. Zamiast ogladac klaunow co konia na myjni myja wole ogladac indyjskich inzynierow, elektrykow od wysokich napiec albo kolejarzy, tam to jest zabawa na filmach, a koni bede bronic!
Zgłoś
Andrzejas 2025-01-21, 18:47 2
Zgłoś
anubis90 2025-01-21, 19:05
Zgłoś
Bestia_z_cricolandu 2025-01-21, 19:06
A ja całe życie myślałem że konie się bije a nie myje.
Zgłoś
paclawek 2025-01-21, 19:18
Zgłoś
miroslaw111 2025-01-21, 19:22
na kiełbasę go
Zgłoś
JubeL 2025-01-21, 19:29
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem