xts napisał/a:
co ma usa do II wojny światowej oprócz zarobionej kasy?
Nie wiem.
Ale wiem, że czytanie ze zrozumieniem się kłania. Temat dotyczy końca I WŚ.

i na c🤬j te 2 wojny były? niepotrzebny wylew krwi który jedynie pokazał że wojny są bez sensu
Cieszcie się, cieszcie. Za 20 lat będzie gorzej.
Zak🤬ię z laczka i poprawię z kopyta.
podpis użytkownika
"Jak powstają twoje posty?" - gdy mnie ktoś tak spytaZak🤬ię z laczka i poprawię z kopyta.

zerodwadwa napisał/a:
Nie wiem.
Ale wiem, że czytanie ze zrozumieniem się kłania. Temat dotyczy końca I WŚ.
klaszczesz jak widzisz, że ktoś walnął literówkę?
ostatnio takie zgromadzenie widziałam jak przeciwko ACTA heppeningowano na ulicach
-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..

podpis użytkownika
-Gdybyś kochał się z kimś po raz absolutnie ostatni... Jak by było?-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..

rockface123 napisał/a:
i na c🤬j te 2 wojny były? niepotrzebny wylew krwi który jedynie pokazał że wojny są bez sensu
1. Zmniejszenie populacji ludzi czyli poprawienie światowego PKB i zmniejszenie bezrobocia po wojnie.
2. Napędzenie kilku gałęzi gospodarki.
3. Gw🤬towny rozwój nauki (oczywiście w celach wojennych).

xts napisał/a:
co ma usa do II wojny światowej oprócz zarobionej kasy?
Jeśli to literówka i chodzi o IWŚ to odpowiadam, USA brały udział w tej wojnie po stronie ententy i wysyłały kontyngenty wojskowe do Europy. Mało bo mało i w ostatnich latach wojny, ale przyłączenie USA do wojny spowodowało załamanie się morale wojsk państw centralnych. Wojska USA liczyły nieco ponad 4mln żołnierzy zmobilizowanych, były też 3 państwem po stronie Ententy pod względem wydatków na I WŚ. Pamiętajmy, że wojna skończyła się przez załamanie wewnętrzne Niemiec, a nie przez klęskę militarną jak w przypadku II WŚ (oczywiście po przybyciu wojsk amerykańskich front ruszył na wschód i Niemcy ponosili ogromne straty, a ofensywa nie była możliwa, ale bez USA front pewnie byłby nadal stały). Rewolucja Listopadowa w Niemczech doprowadziła do zmiany rządu i podpisania porozumienia o zawieszeniu broni z aliantami, gdyby nie wojska USA to wojna pewnie ciągnełaby się do wyczerpania zasobów ludzkich z obu stron. Morale społeczeństwa było najistotniejszym elementem tej wojny.