Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 8 minut temu
Kościół apeluje o zakaz promowania brutalnych gier
konto usunięte • 2012-07-24, 8:41
Czy brutalne gry mogły się przyczynić do zeszłotygodniowej tragedii w Denver? Zdaniem arcybiskupia Wiktora Skworca, tak.

Podczas niedzielnego kazania w Rudzie Śląskiej, arcybiskup pytał:

"Czy sprawca masakry nie jest produktem uczenia zabawowego zabijania ludzi bez ponoszenia konsekwencji oraz czy zabójca nie inspirował się filmowymi postaciami, aż do zatarcia granicy między nierzeczywistą przestrzenią a rzeczywistością? (...) Jeśli nie chcemy aktów przemocy wobec kogokolwiek, to wychowujmy dzieci i młodzież do pokoju, także poprzez zakaz propagowania gier z aktami przemocy, łącznie z usunięciem z odpustowych kramów wszystkich militarnych zabawek!"

Zanim pobiegniecie po widły i pochodnie weźcie pod uwagę, że gry zostały tutaj uznane tylko za jeden z elementów naszej pełnej przemocy kultury. Sam "zakaz propagowania" nie jest jednoznaczny z "zakazem grania w", choć ma pewnie tyle samo sensu i skuteczności co zakaz reklamowania alkoholu czy papierosów.

Choć oczywiście ocenianie na podstawie doniesień prasowych co sprawiło, że James Holmes postanowił zabić kilkanaście niewinnych osób, jest bezcelowe.

Ważniejsze jest pytanie, czy otaczająca nas popkultura może sprawiać, że niektórzy przestaną zauważać różnicę pomiędzy fikcją, a rzeczywistością. Nie jestem psychologiem, nie jestem psychiatrą. Nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi przeczącej czy twierdzącej.

Pamiętajcie - żadnych zabawek militarnych , żadnych gier i filmów zawierających brutalne akty !! Bo będziecie po tym strzelać do ludzi
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-07-24, 8:50 18
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 9:05 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 9:13 13
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 9:49
Ja apeluje o przenoszenie takich tematów do sucharów... Nie jest to śmieszne, ani też nic nie wnosi nowego. Wszelkie tego typu tematy tylko prowokują ludzi do głupich kłótni...
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 9:55 1
sdfgs napisał/a:

Ja apeluje o przenoszenie takich tematów do sucharów... Nie jest to śmieszne, ani też nic nie wnosi nowego. Wszelkie tego typu tematy tylko prowokują ludzi do głupich kłótni...

I tak będzie główna
Zgłoś
BongMan 2012-07-24, 11:07 67
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 13:23 8
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 14:12 1
Po blękitnej lagunie w 6 klasie podstawówki strzelam do kobiet
Zgłoś
buer2008 2012-07-24, 15:37
To że ktoś do kogoś strzela to nie przez gierki tylko przez powszechność broni palnej...
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 16:14 26
Tyle:

w tym temacie.
Zgłoś
Ork.Fajny 2012-07-24, 17:45 2
Jedno zasadnicze pytanie do hejterów Kościoła:
To kościół nawołuje czy nawołuje jeden ksiądz z skądś tam?

Rozumiem że wasz ateizm wrze w żyłach, ale mój własny ateizm jakoś nie odbiera mi możliwości logicznego myślenia...
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 18:37
ZiomZaZiomem napisał/a:

I tak będzie główna

Już dam to 15 piwo, może piłsudski coś mądrego jeszcze dopowie.
PS. ciekawe tagi
Zgłoś
Schabik 2012-07-24, 18:50 2
ciekawe czy Hitler, Stalin, Husajn, bin Laden i parę innych miłych osób wliczając w to papieży też grali w brutalne gry
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-24, 18:52
chciałbym dozyc chwili gdy korporacje przejma juz władze nad całym światam i zdemontuja watykan i całe to tałatajstwo
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem