Główna Poczekalnia (7) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:59
Koszta życia
Rabel • 2012-01-15, 2:44
Wiem, że są tu osoby świadome i ogarniające temat poruszony w tych filmikach, ale tak samo wiem, że u większości ludzi tej świadomości i ogarnięcia brakuje. Kobieta może nie ma zachęcającego do wysłuchania głosu, ale na pewno mówi sensownie. Wypada tylko zapytać, po ich oglądnięciu i uświadomieniu sobie pewnych rzeczy, jak długo jeszcze pozwolimy by państwo bezczelnie okradało nas z większości pieniędzy jakie zarabiamy ?

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
vass 2012-01-15, 14:38 2
Banały dla naiwniaków, nie po to ludzie tyle lat walczyli o zabezpieczenia socjalne, żeby się teraz tego od tak pozbywać. A dla nie zaradnych, bezrobotnych i chorych, to prosta droga żeby skończyć pod mostem. System socjalny podatkowy i fiskalny, nie jest doskonały, ale na razie nikt nic lepszego nie wymyślił.
Tak samo jak demokracja, jest nie doskonała, ale nic lepszego na razie nie ma.
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 14:39 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Rabel 2012-01-15, 14:40 4
Przepraszam jeśli mam błędne myślenie, ale czy to nie jest tak, że dając Mieciowi całą kwotę jaką zarabia poradzi sobie lepiej niż z przymusową pomocą państwa ?

Jeśli Mieciu będzie miał 5 000 zł i głowę na karku, to sam sobie świetnie poradzi z rozdysponowaniem tymi pieniędzmi w taki sposób żeby zapewnić sobie i opiekę zdrowotną i życie na wyższym poziomie niż np teraz z pomocą państwa. Nie mówię, że podatki w całości muszą zniknąć ale ku** 25% ?! Nie może być 5% a reszta w kieszeni Miecia ?

Jeśli będzie miał więcej pieniędzy, to czy nie wyda ich więcej ? Jeśli wyda więcej, to czy nie nakręci popytu ? Popyt nakręca podaż, tak ? Większa podaż nie spowoduje zwiększenia się miejsc pracy ? Nie chcę się rozpisywać ale uważam, że w ten sposób powinno się nakręcać gospodarkę. Nie, nie jestem specjalistą. Jestem zwykłym, szarym, młodym obywatelem, który zaczyna się po prostu bać o swoją przyszłość.
Zgłoś
Caranguejo 2012-01-15, 14:46 2
Najpierw trzeba mieć z czego odłożyć szanowny kolego
A co do lekarzy kto w kraju zarabia 100 zł i więcej za godzinę pracy (w ich przypadku dyżuru) i kwiczy że mu źle? Poza tym w 95% praca lekarzy polega na wypisaniu recepty/zatwierdzeniu leku/pozszywaniu i połataniu, a resztę robią pielęgniarki, salowe, fizjoterapeuci za co dostają marne grosze. A i tak taka lekarska menda zbiera wszystkie laury A co do podatków to przypomnę że jesteśmy najbardziej opodatkowanym społeczeństwem w całej cholernej europie
Zgłoś
gumol 2012-01-15, 14:48 3
@gregor40 i tak wydaję blisko 10k PLN na naukę bo postanowiłem studiować zaocznie, bo gdyby nie to nie miałbym pracy, a tak pracuję i spokojnie opłacam swoją edukację. Dlatego też po co płacę podatek skoro z niego nie korzystam, tak samo ZABIERAJĄ mi z pensji wszelkiego rodzaju składki zdrowotne, ale kiedy idę do lekarza z bólem zęba mam dwa wyjścia: 1. czekać w kolejce aż ząb sam wypadnie 2. iść prywatnie, a co się za tym wiąże i tak muszę płacić...
Zgłoś
bobik 2012-01-15, 14:49
Odnosnie posta "gregor40" jakos nie widze zeby w USA emeryci umierali na chodnikach albo żeby zylo im sie gorzej... a jednak w porównaniu do nas nie maja zadnych podatkow. Fakt ze placa za koszt leczenia zeba 4 x tyle co u nas ale ich na to stac. I nikt tam nie marudzi na brak pieniedzy
Zgłoś
Czachoslav 2012-01-15, 14:59 4
Dziwne że ludzie przez setki lat żyli szczęśliwie bez socjalu... a tu nagle chorzy, niezaradni (wtf? Leni chcecie utrzymywać z własnej kieszeni? Każdy się nada na ochroniarza albo do roboty przy taśmie) nie będą sobie radzić. Może się by wam trochę w główkach poprzestawiało i zamiast wywalić mamusię do domu opieki społecznej sami byście się nią zajęli na starość. Mielibyście pieniądze dla siebie, więc moglibyście pozwolić sobie na dzieci... które w innym systemie was musiałyby na starość utrzymać. Ale nie. Lepiej czekać na 400 zł emerytury i zdychać w samotności na korytarzu sypiącego się szpitala.

Co do służby zdrowia sprywatyzowanej że będzie droższa... Powiedzcie mi kochani co jest droższe lekarz + pacjent czy pacjent + lekarz + "minister" (hasło określające łapówy + koszta z filmiku nr 1)
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:05 3
Duży plus za to, że jest to rozłożone i przedstawione w sposób łopatologiczny i każdy szary obywatel może się rozeznać w tym co kobieta mówi. Chciałem też zauważyć, że to są działania aktualnego rządu - na końcu drugiego filmiku wspominają Janusza Korwina Mikke, który dąży do zniesienia tych podatków i poprawienia warunków życia obywateli Polskich i za to też ludzi którzy go popierają są przez zwolenników aktualnego rządu nazywani FASZYSTAMI. Dla mnie to jest rzecz oburzająca i takich ludzi powinno się zamykać w klatkach i wywozić z kraju...
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:13 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:21 1
Przeczytajcie sobie tę książkę korespondent.pl/index.php?x=czytelnia/mises_ekonomia_polityka_index
to zrozumiecie dlaczego socjalizm to najgorsza rzecz jaka się przytrafiła ludzkości.
Nawet gimbusy nie powinny mieć problemu bo jest krótka i przystępnie napisana.
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:24
dlatego wyjeżdżam do UK. tam może chociaż książę Harry mnie dmuchnie. i zioło jarasz gdzie chcesz za ceny śmieszne w porównaniu z tymi w PL
a zarobki?
Zgłoś
stud3nt 2012-01-15, 15:25 10
Zgłoś
klerus 2012-01-15, 15:36
stek bzdur... pierwsza lepsza książka do mikroekonomi lub makroekonomi i sie można przekonać że w filmie jest mase przekłamań, bzdur. Niestety dzisiejsze pokolenie woli oglądać niż czytać a potem się dziwić czemu braki wiedzy....
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:38 2
Zgłoś
konto usunięte 2012-01-15, 15:48
Nie rozumiem stwierdzenia, że 'państwo nam zabiera'. Bo przecież to całe społeczeństwo się zrzuca. Jest masa rzeczy finansowanych z budżetu, których każdy z osobna by nie utrzymał. Oczywiście, że często jest to nieefektywne, a zarządzają tym debile, ale to trzeba zmieniać, a nie marudzić, że podatki jako takie są złe. Są państwa z mniejszym socjalem (gdzie jak głupi i nie potrafi sobie poradzić to ma problem, a kto ogarnięty temu lepiej), a są i z większym socjalem i dużo wyższymi podatkami niż u nas- np. kraje skandynawskie. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony jak coś jest prywatne to przynosi zyski, jest konkurencja itd. z drugiej strony nie zawsze to dobrze działa- popatrzcie na uczelnie prywatne, które rzeczywiście rywalizują ze sobą, ale nie poziomem, a tym jak łatwo u nich papierek dostać i ceną... i głupi ludzie na to idą. Są przecież instytucje, które nijak zysków nie przynoszą- taka straż pożarna, często szpitale w przypadku bardziej skomplikowanych procedur. Ogólnie sporo jest instytucji, których głównym założeniem nie powinno być zarabianie, bo zdecydowanie źle byśmy na tym wyszli. Ja jestem Za ograniczeniem socjala, utrzymywaniem z podatków tego co rzeczywiście trzeba i jest w państwie niezbędne, wprowadzeniem prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, przy czym przynajmniej takie minimalne na funkcjonowanie pogotowia, zabiegi ratujące życie itd. powinno być obowiązkowe, bo potem taki 'przyoszczędzi' i będzie stawiał lekarzy w podbramkowej sytuacji i brał na litość. Za wyższe składki zdrowotne dodatkowe bajery typu refundowane leki, czy mniej ważne zabiegi, pobyt w szpitalu, stomatolog itd. Oczywiście aż takiego super obniżenia podatków by nie było jakby się niektórym wydawało, ale przynajniej każdy by wiedział za co płaci i nie kręcił takich głupich filmików.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem