Jaki macie problem z che guevara? Juz wole jego wizerunek na koszulce niz np napis "USA" lub amerykanska flage, zapewne często stosowana w szmateksach typu h&m
Jeśli lubisz nosić podobiznę zbrodniarza na klacie to powodzenia w dalszym życiu, bo ćwierćinteligenci nie mają łatwo.
Co zrobił?
Owszem, jest TO BARDZO LEGALNE!
Prawo polskie zabrania gloryfikacji, ale nie wykorzystywania sierpa i młota:
prawo.rp.pl/artykul/886671.html
A teraz zapodam parę przykładów CCCP w popkulturze:
Obrazek
Goodbye Lenin Hostel w Krakowie: goodbyelenin.pl/
Zdjęcia ze stoiska E3 2012 Studia Relic:
Obrazek
Obrazek
A tu jeszcze dwa, które można na siłę podciągnąć pod komunizm:
Obrazek
Obrazek
Sierp i młot nigdy nie zostanie zakazany, bo w 5 krajach jest OFICJALNYM symbolem partii rządzącej (np Chiny: pl.wikipedia.org/wiki/Komunistyczna_Partia_Chin )
Jak widzicie, Zachód potrafi bawić się symbolami i przekuwa je na rozrywkę. Jedni powiedzą, że to źle, inni, że dobrze. Mi osobiście nie przeszkadza Sierp i Młot, bo nie tylko krwawe uczynki dokonali pod nim ludzie. A wy uważajcie jak chcecie...
...ale odp🤬lcie się od Company of Heroes 2 (Red Star Edition już zamówiona!) bo oni starają się jak najbliżej oddać realia tych czasów i nie wykorzystują sierpa i młota w celach propagandowych, a w celach historycznych. Zabranianie im wykorzystywania Sierpa i Młota byłoby tak samo logiczne jak zabronienie Discovery używania Swastyki do filmów historycznych.
A jako bonus łapcie mojego "bohatera" w LOLu:
Obrazek
![]()
(...)
Aktualna empikowska gazetka. Company of Heroes 2 - wersja przedpremierowa z "ciekawą" koszulką w prezencie.
Powiedz mi - czy to jest coś co można olać czy trzeba z tym walczyć? Bo w tę grę w większości będą grały gimbusy... a co taki gimbus wie z historii? Albo nic albo bardzo mało. I już od najmłodszych lat zakorzeniają mu w głowie takie symbole itp. Czy to dobrze czy źle? Wpłynie to później na jego światopogląd i odbieranie takich symboli? Sam sobie odpowiedz.
Należy rozgraniczyć tutaj pewne kwestie, hitleryzm opiera się w założeniu na nietolerancji, nienawiści, chęci wyniszczenia innych nacji, itd. ( myślę że nie trzeba się dokładnie w to zagłębiać, każda w miarę inteligentna osoba to wie ) Czyli jest zły już u źródła bo odmawia niektórym prawa do życia. Natomiast komunizm w ogólnym założeniu nie jest zły, zależy jeszcze co rozumiemy przez słowo komunizm - bolszewizm czy też idee ruchu robotniczego z II poł. XIX wieku. Komunizm opiera się na utopii która nigdy nie nastąpi. Celem jest społeczeństwo bezklasowe, równe i bez podziałów społecznych co gdyby nastąpiło rzeczywiście bylo by rzeczą wspaniałą, niestety jest to rzecz niemożliwa do zrealizowania i nikt nie jest w stanie tego zrealizować ani prośbą ani groźbą. Sam komunizm ( nie bolszewizm! ) można obecnie postrzegać jako szlachetny cel nie do zrealizowania. Bolszewicy utopili ideały rewolucji zaraz na jej początku, szerząc masowy terror, w efekcie czego sami stworzyli kapitalizm oparty na uprzywilejowanych członkach partyjnych. Więc noszenie koszulki CCCP jest idiotyzmem. Idealna rzecz dla zbuntowanych nastolatków.
Nie, nie jestem lewakiem.