👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:09

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
jest jakiś zapalony elektronik, który potrafiłby wyjaśnić jak to skonstruować? wystarczyła by mi tylko 10,000 lumenów

ciasny_wiesiek napisał/a:
Wgląda mi to na CREE XM-L2jakie to ledy są ?
BLACK_RAVEN napisał/a:
Wgląda mi to na CREE XM-L2
Cree XM-L2 to LED 10W, a w powyższym filmiku zastosowane są Power LEDy 100W, zasilane pakietami akumulatorów stosowanymi w modelarstwie RC (do modeli zdalnie sterowanych), poprzez konwertery do napięcia 31-34V. Wszystkie elementy są do dostania na znanym portalu aukcyjnym, ale nie polskim, tylko światowym.
Z ciekawostek dodam, że takie LEDy znajdują się w chyba wszystkich sprzedawanych w Polsce halogenach LEDowych, o mocach 20, 50 i 100W. Takie LEDy wytwarzają dużo ciepła, także ich stosowanie bez radiatorów i past termoprzewodzących mija się z celem.
Jakbyście mieli jakieś pytania to walcie

MidasPL napisał/a:
Powie ktoś, czy lepsze takie LEDy, czy lampy HID?
Zależy do czego, ksenony nie lubią ciągłego włączania i wyłączania, rozgrzewają się do pracy znamionowej około 20-30 sekund, mają zdecydowanie mniejszą żywotność od LED, będąc od nich droższe (biorąc pod uwagę koszt całej latarki). LEDy wymagają lepszego chłodzenia, lepszej optyki i odbłyśnika. Zdania na temat tego "co lepsze" są podzielone. Hidy są fajne, LEDy praktyczne.
mam spore podwórko, około 50m2, taka lampa oświetliła by całość.. ma ktoś schemat?
Z takim czymś to można grzyby po nocy zbierać i być pewnym, że nikt nie wyzbiera

Tyle się narzeźbił, żeby wyglądało porządnie, a soczewki na drutach.
sklep.avt.pl/dioda-led-duzej-mocy-emiter-200w-bialy-neutralny.html
Znalazłem nawet mocniejsze ledy
.
Znalazłem nawet mocniejsze ledy

450zł? Taniej można kupić takiego LEDa 500W
A 100W kosztuje 10zł, także 450zł za 200W to żart

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie