Dostaliśmy w klasie ostatnio zadanie z polskiego coby zinterpretować ową balladę, wydała mi się ona interesująca więc Wam tutaj wrzucam
mój pierwszy
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
sama ballada lepsza niz 90% gowna lecacego w radiu.
I co mamy Ci ją zinterpretować? Trzeba pomóc odrabiać prace domowe!
Spokojnie, interpretacja to akurat małe piwo
"Der Erlkönig" Johanna Wolfganga Goethe'go w przekładzie Wisławy Szymborskiej.
konto usunięte
2012-12-09, 14:41
To moja ulubiona ballada Goethe'go, dobry jest też wiersz Staffa w aranżacji Buldoga
konto usunięte
2012-12-09, 14:44
Super pomysł i chcę więcej. Ballada w takiej formie wydaje mi się zdecydowanie ciekawsza
Ryje beret w oryginale, jeśli ktoś zna niemiecki...
Z takich utworów dobre też jest "The Curse of Millhaven", Nicka Cave'a w wykonaniu Katarzyny Groniec ("Klątwa Millhaven")
konto usunięte
2012-12-10, 22:46
eh, moim zdaniem dużo lepiej jest czytać samemu i odtworzyć sobie całą tę akcję w głowie, bo niestety ta animacja nie pokazuje tego osjanizmu, pędzącego konia i tajemniczych słów króla. Tu ma być nastrój grozy!. Może gdyby filmik zrobiłby ktoś ambitny jak np. Bagiński było by tę czuć magię ballad.
podpowiem cos co twojego nauczyciela polaka zaskoczy

to nie miał być król olch... zle zrobiony zostal przeklad (są 2 bliskoznaczne slowa w jezyku oryginalu) ale tak juz zostalo

poszukaj sobie

z tego wźięła sie legenda o entach a mialobyc o czyms innym

sory za pisownie ale dzisiaj dziesiaty (wypłata)
Utwór inspirowany balladą "Król Olch"
konto usunięte
2012-12-10, 23:00
Król Olch zginął nie przer🤬ając wcześniej Cirilli !
Pan A.Sapkowski bardzo ciekawie użył motywu króla olch w swoim wiedzminie. Kto czytał ten wie , kto nie czytał....... ma kolejny powod aby zapoznac sie z tworczoscią sapkowskiego
O matko.....zapomniałem o tym