Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:36
Krótkie przemyślenie na temat czasów współczesnych
konto usunięte • 2014-04-05, 19:25
Sapiens sapiens podobno najbardziej miał przej🤬e zaraz, jak tylko zlazł z drzewa. Przetrwanie zajmowało go całkowicie; od świtu do nocy zbierał korzonki, w pocie czoła wydłubywał larwy spod kamieni, uganiał się za robalami oraz wszystkim, co nie zdołało uciec, a czego spożycie na surowo nie groziło natychmiastową śmiercią w konwulsjach. Zdobywanie żarcia zajmowało mu bez reszty cały czas, a i tak kładł się spać i wstawał głodny, więc ani mu w głowie było iść w piątek do filharmonii albo Faulknera poczytać. No, ale nie dziwota, bo wtedy to w ogóle żadnej cywilizacji ani kultury nie było, ani nic. Nie to, co teraz.
Dopiero potem człowiek się nieco ogarnął z samodzielną produkcją żywności z pewnym naddatkiem, to i miał czas sobie jakiś Partenon wydłubać albo podumać nad komplikacjami osobowości Hamleta, a jeszcze przy tym co nieco odłożył dla wnuków. I tak to szło coraz lepiej, aż każden, co nie był kulawy, mógł sobie pójść na zabawę w remizie nie tylko w niedzielę, ale i w wolna sobotę. Mój przedwojenny praszczur, choć nie był żadnym przedsiębiorcą, ani dziedzicem spadku, ledwo umiejąc cokolwiek czytać i pisać i mając tylko dwie ręce do roboty, głowę na karku i nabytą robotność, nie tylko wychował dziewięcioro dziecków, ale i solidny dom murowany postawił bez żadnego kredytu, mogący wszystkich pomieścić. Ludzie nazwali to cywilizacją. Progress był taki, że aż się uczeni amerykańscy zaczęli martwić, co począć z opływającą w dostatek wszystkiego ludzkością, która nie będzie mieć nic do roboty.
I oto budzę się, proszę ja was, w Roku Pańskim 2014 w Polsce, w Europie, w samym pępku świata i łapię się na tym, że zap🤬lam od świtu do nocy w światek i piątek, od rana do nocy wcale nie po to, by się odkuć, dorobić, rentierem zostać, coś po sobie zostawić, ale tylko by przeżyć i nie pójść na żebry. Krótko mówiąc, cały czas zajmuje mi zbieranie korzonków, wydłubywanie larw spod kamienia i uganianie się za szarańczą. [p]

/zajumane z facebook/pitupitu4 /
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Bankracy 2014-04-05, 19:51 18
Hah dobrze napisane, zaraz zlecą się mistrzowie przeżycia jacy to oni nie są sprytni, ogarnięci i jak to zostali dyrektorami w wieku lat 14.
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-05, 20:26 4
W jakim kraju 3go świata żyje autor, że musi pracować od świtu do nocy żeby tylko przeżyć?
O ile mi wiadomo pracuje się w Polsce zazwyczaj 8 godzin dziennie i ulice nie są przeludnione bezdomnymi.
Zawsze możesz się wyprowadzić do lasu jak nie potrafisz docenić cywilizacji.
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 12:03 19
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 14:07
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 14:07 1
Zgłoś
sard 2014-04-06, 14:08
Czas wyruszyć na połów krabów... idź tropem bongiego
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 14:08
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 14:10 11
dnr napisał/a:

W jakim kraju 3go świata żyje autor, że musi pracować od świtu do nocy żeby tylko przeżyć?
O ile mi wiadomo pracuje się w Polsce zazwyczaj 8 godzin dziennie i ulice nie są przeludnione bezdomnymi.
Zawsze możesz się wyprowadzić do lasu jak nie potrafisz docenić cywilizacji.

Powiedz wprost, że lubisz jak Cię w dupę r🤬ają. Bo zakładam, że post zrozumiałeś.
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 14:38
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 15:19
Zgłoś
Tassadar 2014-04-06, 15:26
126 osób zbiera korzonki i wydłubuje larwy, w tym ja

podpis użytkownika

All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Zgłoś
ellsworth 2014-04-06, 15:28 4
Zgłoś
minusator 2014-04-06, 16:02
Zgłoś
konto usunięte 2014-04-06, 16:30
Napisales ze Polska jest pepkiem swiata.
I to wlasnie Was gubi, polacy...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem