📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 19:16
🔥
wypadek i sprawdzenie stanu nadwozia
- teraz popularne

@up, proszę bardzo. Facet włożył naładowaną baterię li-po albo li-ion do pojemniczka i obsypał dookoła śrubkami alby bateria się nie przewróciła. Potem zdjął osłonkę z elektrod baterii i wsypał trochę monet, tak aby dotknęły obydwu elektrod jednocześnie. Rezystancja miedziaków jest prawie zerowa, więc zrobiło się zwarcie. Bateria bardzo szybko się nagrzała i elektrolit dokonał samozapłonu.
PS. takie same baterie (nazywane również ogniwami) znajdują się w bateriach do laptopów. Więc jak macie starą baterię od laptopa, to wiecie co zrobić
PS. takie same baterie (nazywane również ogniwami) znajdują się w bateriach do laptopów. Więc jak macie starą baterię od laptopa, to wiecie co zrobić

@up, w dziedzinie elektryki jestem debilem, nie zrozumiałe ani słowa, więc do rzeczy: mam starą baterię, da się coś tym wysadzić?
Połącz obie elektrody przewodem i potrzymają ja w ręce, to zobaczysz

to jest akumulator, ze zwykłą baterią nie będzie tak fajnie
elfis napisał/a:
to jest akumulator, ze zwykłą baterią nie będzie tak fajnie
18650, która ma pojemność i napięcie większe niz popularne "paluszki"
Mamałyga napisał/a:
@up, w dziedzinie elektryki jestem debilem, nie zrozumiałe ani słowa, więc do rzeczy: mam starą baterię, da się coś tym wysadzić?
Elektryk z ciebie nie będzie, ale może zostaniesz kosmonautą? Wsadź sobie w dupę tę baterię i zewrzyj elektrody

Krak napisał/a:
18650, która ma pojemność i napięcie większe niz popularne "paluszki"
jakiś czas temu spawałem ołów zwykłym akumulatorem 12v, faktem jest jednak że to nie wolty ale natężenie robi swoje,
wyjawiłem tajemnicę, więc kosmonauci z indii są już bliżej przestworzy,
niemniej nie widziałem na aku pojemności, więc gratuluję spostrzegawczości
Dokładnie jak elfis napisał
im większa wydajność prądowa baterii/akumulatora tym lepsza zabawa
Pamiętacie granaty od szajsunga? One bazowały (o ile się nie mylę) na ogniwach Li-Po.
Tak więc Li-Pol w dupę, zewrzeć kabelki i zdobywać kosmos!
im większa wydajność prądowa baterii/akumulatora tym lepsza zabawa
Pamiętacie granaty od szajsunga? One bazowały (o ile się nie mylę) na ogniwach Li-Po.
Tak więc Li-Pol w dupę, zewrzeć kabelki i zdobywać kosmos!

elfis,
Wyższe napięcie = wyższe natężenie, jeżeli opór miedzy elektrodami jest taki sam w obu przypadkach
Wyższe napięcie = wyższe natężenie, jeżeli opór miedzy elektrodami jest taki sam w obu przypadkach

przeme13 napisał/a:
elfis,
chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem, trudno
nie mam ochoty dzisiaj na tlumaczenie
pozdr.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie