Winnipeg, Kanada
POwska paczka z gazety wyborczej oddelegowana na sadola zawsze w pogotowiu żeby napluć na naszą religię i kulturę.
Oj... widzę, że trafiłem na kompletnego laika - wojującego ateistę.
Oczywiście, że nawrócenie jest konieczne. Jak mogłoby być inaczej? To by przeczyło głównym prawdom wiary.
Czym jest to nawrócenie? Czy może być "obraniem ateistycznej drogi, jednak zbieżnej z 10. przykazaniami"? Może czy nie?
Bo sam chrzest nie jest konieczny do zbawienia. Mówi o tym zarówno KKK jak i np. Lumen Gentium (LG 16) czy Nostra Aetate (NA 1-2) lub Gaudium et Spes (GS 22).
PS "Ateistyczna droga" to ta oderwana od kościoła, bo raczej ciężko mówić o wierze w zbawienie kogoś, kto nie uwierzył w Boga. Czyż nie?
Już biegnę ekspercie z odpowiedzią. Napewno znasz powiązanie nawrócenia i chrztu. A więc...
A jednak coś odpisałeś 🤣🤣🤣 . Nie za dużo co prawda, bo zapewne argumentów brak. Rozumiem. A tak nawiasem pisząc w dupie mam twoją prawackość i czyjąś lewackość. Ani jedno, ani drugie nigdy do niczego oprócz wojen i wojenek nie doprowadziły.Nawet już mi się nie chce odpisywać na te lewackie zaczepki.
A jednak coś odpisałeś 🤣🤣🤣 . Nie za dużo co prawda, bo zapewne argumentów brak. Rozumiem. A tak nawiasem pisząc w dupie mam twoją prawackość i czyjąś lewackość. Ani jedno, ani drugie nigdy do niczego oprócz wojen i wojenek nie doprowadziły.