na innym portalu (tak, k🤬a, na kwejku) w komentarzach czytałam, że to jeszcze ze staropolskiego, ale coś mi się w to nie chce wierzyć
. nie spotkałam się w staropolskim ze słowem "który", "której" i tym podobne przez u otwarte, więc to pewnie bullshit, a błąd wynika z niewiedzy. także mózg rozj🤬y.

mierzeja napisał/a:
,,kturyś zanas,,
Musk rozj🤬y
MiSTZRU napisał/a:
,,kturyś zanas,,
Musk rozj***ny![]()
kaffi napisał/a:
,,kturyś zanas,,
Musk rozj🤬y![]()
KebabRemover napisał/a:
Polska krajem świeckim
,,kturyś zanas,,
Mus rozlany![]()
Co to k🤬a za nowa moda zastępowania cudzysłowu przecinkami?

Niektóre takie kapliczki są z 1890 roku nawet. Wtedy akurat właśnie tak się pisało. Szczególnie to widać w regionach wiejsko-wschodniej Polski.
@truskawkowabuba facet od matmy (wiem że to troch dziwne, ale to raczej gościu był dziwny potrafił godzinę jakaś historię z morałem opowiadać zamiast prowadzić lekcję) że ó wzięło się od oo (długie o czy jakoś tak to się zwało, pisane jak symbol nieskończoności ∞), i np. góry pisało się goory i czytało tak jak jest zapisane. Ale czy to jest pewne na 100% to już nie powiem, może jakiś ekspert się wypowie.
@labrador1 srak sie pisalo. to tak, jakby pisanie ,,h🤬j" motywowac tym, ze wandale od kilkudziesieciu lat tak pisza.
podpis użytkownika
za jechanie po mnie przez wzglad na trollowa ksywke zawsze piwo!
chipsu29 napisał/a:
Jeszcze "sie" zamiast "się"
A może nie mieli polskich znaków?
podpis użytkownika
Dziewczynki zapraszam na pw

Ze 100x już to widziałem tutaj, a za link ze źródłem, taki potężny pal Tobie w odbyt.