Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Kultura Polska a religie.
konto usunięte • 2012-08-18, 14:39
Byłem dziś w znanym hipermarkecie (sieć na całą Polskę). Mają dosyć duży dział z książkami, więc postanowiłem kupić sobie jakąś książke o Buddyzmie. Wchodzę do działu "Religia"(!) i co znajduje?
Znajduję 18 wersji Biblii i Pism Świętych (różne przekłady itp.), 4 biografie Jana Pawła II, Książkę "Z duchem świętym przez życie" i ogólnie wszystko w temacie katolictwa. Nic, kompletnie nic, na temat innej religii. To tylko pokazuje, jakim zacofanym i nietolerancyjnym krajem jesteśmy.

Btw. Wiem, że zaraz będą hejty, że książki kupuje się w księgarni, tudzież Empiku. Ale chodzi mi głównie o to, że to był dział "Religia", a nie "Katole".
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-08-18, 20:21 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-18, 21:30 15
ArasxDD napisał/a:

Buddyzm jest religią ponieważ Buddyści wyznają wiarę w istnienie nadprzyrodzonych istot oraz posiadają pogląd na temat życia po śmierci.

Nadal zgadzam się z siwybis, bo buddyzm nie jest uznawany za religię, a system filozoficzno-etyczny lub wyłącznie filozoficzny (zależnie od opinii religioznawców i źródeł pisanych). Więc chciałeś kupić książkę na temat, o którym nie masz kompletnie pojęcia?

ArasxDD napisał/a:

Btw. Wiem, że zaraz będą hejty, że książki kupuje się w księgarni, tudzież Empiku. Ale chodzi mi głównie o to, że to był dział "Religia", a nie "Katole".

Dla mnie to jest bez znaczenia, czy wolisz być ateistą, chrześcijaninem czy wierzysz w innego Boga, twoja sprawa. Jeżeli jednak Katolicyzm nie straktujesz jako religię, tylko podporządkowujesz z pogardą do stereotypowej, sztucznie stworzonej (przez media, pokazujące rozkrzyczane emerytki z krzyżykami w ręku) grupie społecznej to

W każdej religii znajdują się ortodoksyjni, radykalni wyznawcy, nie tylko pośród Katolików. Jeśli uważasz, że pisma religijne są tylko dla ortodoksów, to się grubo mylisz - ja jestem wierzącym, ale nie praktykuję od kilku lat. Mimo tego w ciągu tych paru lat udało mi się przeczytać kilka pisemek na temat Katolicyzmu i osób z nią związanych. Czy wobec tego jestem Katolem?
Zgłoś
kaiel 2012-08-18, 21:47 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Sitwa8 2012-08-18, 22:35 1
Zgłoś
chetek 2012-08-18, 23:33 6
buoba napisał/a:

Więc chciałeś kupić książkę na temat, o którym nie masz kompletnie pojęcia? ?

Mhm, więc jak nie masz na jakiś temat pojęcia, to broń boże nie kupuj związanej z tym książki. A nuż jeszcze coś się na ten temat dowiesz i co wtedy...?
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-18, 23:44
Buddyzm pewnie byś znalazł w dziale "Fantastyka"
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-19, 0:56 3
chetek napisał/a:

Mhm, więc jak nie masz na jakiś temat pojęcia, to broń boże nie kupuj związanej z tym książki. A nuż jeszcze coś się na ten temat dowiesz i co wtedy...?

No cóż, co kto lubi, ale ja wolę wiedzieć w ogóle co kupuję. Nie sądzę, że lektura typu 'normalizacja stosunków gospodarczych w świetle prawa międzynarodowego' kupiona tylko ze względu na chwytliwy tytuł, jakkolwiek by mnie zainteresowała. Ceny książek są zbyt wysokie, aby później kurzyły się na półce. No chyba że masz nadzianych rodziców którzy ci wszystko sponsorują, ale w to nie wnikam.
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-19, 4:04 1
Zgłoś
chetek 2012-08-19, 11:29 3
buoba napisał/a:

No cóż, co kto lubi, ale ja wolę wiedzieć w ogóle co kupuję. Nie sądzę, że lektura typu 'normalizacja stosunków gospodarczych w świetle prawa międzynarodowego' kupiona tylko ze względu na chwytliwy tytuł, jakkolwiek by mnie zainteresowała. Ceny książek są zbyt wysokie, aby później kurzyły się na półce. No chyba że masz nadzianych rodziców którzy ci wszystko sponsorują, ale w to nie wnikam.

Nie sądzę, żeby autor tematu na początek zdobywania wiedzy o buddyzmie wybrał książkę traktującą o doktrynalnych różnicach między odłamami buddyzmu w Nepalu w latach 1970-1980. Nie rób z niego idioty, który nie potrafi ogarnąć różnicy między książką szczegółową, a wprowadzającą w temat. A ostatnie zdanie świadczy o tym, że jesteś dzieciakiem.
Zgłoś
erni13 2012-08-19, 12:15 10
Religią dominującą w polsce jest Chrzescijaństwo, pogódź się z tym. Myslisz, że w Chinach nakupisz wp🤬du książek o Chrzescijaństwie? I takie małe pytanko, Koran pewnie też chciałbys na półkach zobaczyc?
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-19, 12:45 10
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-19, 20:20 4
Zgłoś
0statniSprawiedliwy 2012-08-20, 0:45
To skończ kupować w zakrystii i idź do empiku.
Zgłoś
dymion 2012-08-20, 16:13 5
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-20, 16:24
Widzisz, ja mam proste wytłumaczenie, wlazłeś na dział religia następnym razem poszukaj działu religie...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem