ArasxDD napisał/a:
Buddyzm jest religią ponieważ Buddyści wyznają wiarę w istnienie nadprzyrodzonych istot oraz posiadają pogląd na temat życia po śmierci.
Nadal zgadzam się z siwybis, bo buddyzm nie jest uznawany za religię, a system filozoficzno-etyczny lub wyłącznie filozoficzny (zależnie od opinii religioznawców i źródeł pisanych). Więc chciałeś kupić książkę na temat, o którym nie masz kompletnie pojęcia?
ArasxDD napisał/a:
Btw. Wiem, że zaraz będą hejty, że książki kupuje się w księgarni, tudzież Empiku. Ale chodzi mi głównie o to, że to był dział "Religia", a nie "Katole".
Dla mnie to jest bez znaczenia, czy wolisz być ateistą, chrześcijaninem czy wierzysz w innego Boga, twoja sprawa. Jeżeli jednak Katolicyzm nie straktujesz jako religię, tylko podporządkowujesz z pogardą do stereotypowej, sztucznie stworzonej (przez media, pokazujące rozkrzyczane emerytki z krzyżykami w ręku) grupie społecznej to
W każdej religii znajdują się ortodoksyjni, radykalni wyznawcy, nie tylko pośród Katolików. Jeśli uważasz, że pisma religijne są tylko dla ortodoksów, to się grubo mylisz - ja jestem wierzącym, ale nie praktykuję od kilku lat. Mimo tego w ciągu tych paru lat udało mi się przeczytać kilka pisemek na temat Katolicyzmu i osób z nią związanych. Czy wobec tego jestem Katolem?