Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:07
Kura zombie
bociek93 • 2015-04-13, 19:34
Ostatnio przeczytałem pewien artykuł o wspaniałym daniu z XVII wieku. Owe danie przyrządzało się w taki o to sposób:

Brano kurę lub gęś i upijano ją alkoholem a następnie, nieprzytomną oczyszczano i pieczono żywcem. Aby utrzymać ja przy życiu chłodzono jej mózg oraz serce wilgotną szmatką, a następnie podawano na półmisku. Gdy goście sięgali po te danie, ptak cucił się i resztkami sił próbował ucieczki. Biesiadnicy traktowali to jako dobrą zabawę i zajadali się upieczoną, lecz jeszcze żywą kurą.

Kto by nie chciał spróbować takiej potrawy o_O
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
Miacholl 2015-04-13, 23:44
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
Pseudolistonosz 2015-04-13, 23:47 2
Od XVI wieku w Polsce w wyniku przyjmowania nowego obyczaju zaczęto w kuchni wprowadzać rożne "bogactwa". Miały one imponować gościom. Charakterystyczne dla kuchni barokowej były przeróżne niespodzianki i na dowód tego przepiszę Wam przepis na kapłona (wykastrowany kogut), który znalazłem w książce "Kuchnia kresowa" Andrzeja Fiedoruka:

"Kapłon pieczony, aby ze stołu zleciał.
Upoić go wódką albo winem dobrze, a potem oblać go mocną wódką, aby się lepiej pierze z niego dało oblać. Potem ułożywszy mu skrzydła i nogi do pieczenia, położyć go na roście (ruszcie) drewnianym z daleka od ognia. A gdy się już dobrze przyrumieni, zyngować młodym masłem i dać na stół. A gdy go cokolwiek dotknie widelcami, porwie się i skoczy ze stołu, z wielkim podziwieniem gości."
Zgłoś
Avatar
rockita 2015-04-14, 1:06 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
Swir_93 2015-04-14, 10:29 1
chrucik u kury głowa nie jest najwaźniejsza sam wiele razy widziałem jak po obcieciu głowy kura biega i wpada na przeszkody
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2015-04-14, 11:51 3
Gdyby ta kura była dobrze przypieczona to tak, wszystkie białka byłyby porozrywane i nie miałyby jak uczestniczyć w przekazywaniu impulsów nerwowych po mięśniach. Ale że sami widzicie w przepisie "smażyć z daleka od ognia" to zakładam, że w części mięso jest surowe a z wierzchu tylko przypieczone, jest to raczej zabawa niż potrawa. Po zniszczeniu całej struktury białkowej nie ma szans na ruchy.

Pewnie nie robiliście tego jeszcze, ale jak zabijacie karpia na wigilię, to świeżo po wypatroszeniu i oporządzeniu, jak przygotowujesz porcje do smażenia, myjesz i marynujesz, nawet po dwóch - trzech godzinach, mięso na patelni potrafi drżeć oraz przechodzić skurcze. Wygląda to jakby ryba żyła w kawałkach, tak naprawdę to ostateczne funkcje jeszcze całych połączeń nerwowych.
Zgłoś
Avatar
Dżizas_kurde 2015-04-16, 21:52
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem