Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
trawa Wczoraj 20:17 2
Antoni79 napisał/a:

Zamiast tego warto skonsultować się z behawiorystą zwierzęcym lub doświadczonym kynologiem, który oceni sytuację i pomoże dobrać odpowiednie metody desensytyzacji (odwrażliwiania) oraz techniki obniżania poziomu lęku i stresu.

Uwielbiam psy,od zawsze miałem.
Ale jak piesek lata po dzielni i napada na ludzi to trzeba go odstrzelić a nie konsultować się z kolejnym z🤬bem od bezstresowych wychowań.. Tyle chciałem powiedzieć.
Zgłoś
darek1234 Wczoraj 21:24 5
Czekoladowy_książe napisał/a:

Jako osoba zaznajomiona z tematyką zachowania psów, mogę potwierdzić, że psy jak najbardziej mogą reagować agresją na hałas, choć nie jest to regułą i zależy to od wielu czynników, takich jak indywidualne cechy psa, jego przeszłe doświadczenia, poziom socjalizacji, rasa czy aktualny stan emocjonalny.
Po pierwsze, warto zrozumieć, że hałas, zwłaszcza nagły i głośny (np. fajerwerki, grzmoty, odgłos młotka, syrena), może działać na psa jak bodziec stresowy lub wręcz traumatyczny. Psy mają znacznie bardziej czuły słuch niż ludzie, dlatego dźwięki, które dla nas są jedynie nieprzyjemne, dla psa mogą być wręcz przytłaczające. W sytuacji silnego stresu, zwierzę może uruchomić jedną z podstawowych reakcji obronnych – walkę (agresja), ucieczkę lub zamrożenie.
Agresja w reakcji na hałas może mieć kilka form i przyczyn:

Agresja lękowa – pies, który boi się hałasu, może reagować agresją, jeśli nie ma możliwości ucieczki. Może wtedy próbować odstraszyć „zagrożenie” szczekaniem, warczeniem, a w ostateczności nawet atakiem.

Agresja przeniesiona – zdarza się, że pies zestresowany hałasem wyładowuje emocje na innym bodźcu, np. na innym psie, osobie czy przedmiocie znajdującym się w pobliżu. Nie atakuje hałasu jako takiego, bo nie może, ale odreagowuje napięcie gdzie indziej.

Agresja terytorialna lub obronna – niektóre psy interpretują hałas jako potencjalne wtargnięcie do ich przestrzeni. Zwłaszcza jeśli dźwięk dobiega zza drzwi, zza okna lub z podwórka. Reakcją może być obrona swojego terytorium.
Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie psy reagują agresją – wiele z nich będzie się raczej chować, piszczeć, dyszeć, drżeć, a nawet próbować uciekać. Agresja to zwykle skutek długotrwałego stresu, braku odpowiedniego prowadzenia lub wcześniejszych negatywnych doświadczeń.
Jeśli pies reaguje agresją na hałas, absolutnie nie należy go karać. To tylko pogłębi problem, ponieważ pies skojarzy hałas nie tylko z lękiem, ale i z karą. Zamiast tego warto skonsultować się z behawiorystą zwierzęcym lub doświadczonym kynologiem, który oceni sytuację i pomoże dobrać odpowiednie metody desensytyzacji (odwrażliwiania) oraz techniki obniżania poziomu lęku i stresu.

Widzisz, ChatGPT to fajna rzecz... ale ten pies szedł na polowanie, albo już wcześniej został pobudzony. Jeśli nie umie przebywać w ludzkiej cywilizacji, to nie powinien być do niej wpuszczany. Widziałem zdjęcie 12 latka, który stracił twarz przez amstafa, tylko dlatego, że amstaf był niedostosowany do życia wśród ludzi - jak jego właściciel, niestety mój kolega. Kolega dostał 3 lata i siedzi, albo uciekł, bo nie widuję go obecnie. Wracając do 12 latka - nie chciałbym widzieć jak umiera mój syn, którego nie da się rozpoznać, a jego rodzice musieli.
Jak to jest, że jakiś czas temu była lista ras wpisanych jako groźne, a w ślad za tym obowiązkowe sznury na mordę, a teraz nie ma żadnego takiego obowiązku? I - jak twierdzisz, że znasz się na tym - to odpowiedz
Zgłoś
smc Wczoraj 21:28
Palec w dupę zawsze pomaga.

Zawsze.
Zgłoś
BazantSzary Wczoraj 22:08 1
Patryc napisał/a:

I standardowo jakaś gówno-rasa z kwadratowym pyskiem. Kiedyś czytałem, że te psy mają jakieś słabe styki w mózgu i w każdej chwili mogą mieć zwarcie, co skutkuje właśnie taką dziką i niczym nieuzasadnioną agresją. Gdyby mi jakiś sąsiad takie bydle przygarnął, to bym zaczął chodzić z wielkim nożem myśliwskim. Odkąd istnieją internety, widziałem już dosłownie setki takich filmików, problem z tymi psami istnieje, ale dopóki nie zajebią jakiegoś dziecka wicepremiera, to nic się w tym kraju nie zmieni. Widać, że w innych częściach świata jest podobnie... Psy dla mentalnego plebsu i ortalionowej patologii z dwucyfrowym IQ.

Jako osoba pogryziona jakiś rok temu, powiem szczerze, nóż to można sobie wsadzić jak już zostałeś zaatakowany, miałem ze sobą nóż sprężynowy, ale jak mi się obwiesiło to 40kg na przedramieniu, to jak ledwo co to oderwałem, to już miałem zęby w drugim przedramieniu a jak oderwałem od drugiego to miałem przejazd zębami po brzuchu, to jest moment, może gdybym miał go już w ręce przed pierwszym ugryzieniem to by coś dało, a tak to się dzieje bardzo szybko.
Zgłoś
Marian_Koniuszko Dzisiaj 0:21 2
Patryc napisał/a:

I standardowo jakaś gówno-rasa z kwadratowym pyskiem..

To jest młody dog argentyński. Pies bojowy służący do polowania na drapieżniki- na przykład na pumy. Ogólnie niebezpieczny pies, a w rękach idioty maszyna do zabijania.
2 lata temu w Krakowie była afera, bo jakaś gwiazda puściła takiego luzem i prawie odgryzł k🤬sa jakiemuś turyście.

fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/krakow-policja-szuka-wlascicielki-psa...
Zgłoś
Nome Dzisiaj 1:39 2
JoSeed napisał/a:

Mam wrażenie, że pies zaatakował tę dziewczynkę PO TYM, jak zaczęła piszczeć, krzyczeć...
Może jakiś kynolog się wypowie, czy psy mogą reagować agresją na hałas?

to jest normalne zachowanie praktycznie każdego psa, pisk i bieganie, żaden pies się temu nie oprze, musi gonić, takie psie życie
w takiej sytuacji trzeba stanąć, poczekać aż pies obwącha i sobie pójdzie

podpis użytkownika

God send us a massage: if you can't take a joke go fack yourself!
Zgłoś
zxc1234 Dzisiaj 3:32
@ItsATrape: gdzies czytalem ze jako rekonstrukcja bialego psa z cordoby czy cos, i ze jakis Martinez sie za to zabrał
tez mi sie zdaje ze to dogos, ale raczej po chwycie - za ucho i do gleby czyli po dzikarsku - typowe dla dogo

podekscytowany przyszedł - siema, siema, triger na dzwiek i ruch i chaps

@Czekoladowy_książe:
jesli to dogo to bardziej kategoria "instynkt łowiecki"

tam jeszcze paru rodzajow agresji brakuje w tej liscie wymienionych, chocby z ekscytacji

co do sytuacji jak zwykle blad czlowieka, primo pies bez nadzoru miedzy dzieciakami, po drugie wrzeszczacy bachor ktory trigeruje psa

Perkokoperko napisał/a:

Pies, człowiek co za różnica każdego k🤬a na smycz i po problemie

a zebys wiedzial

Nome napisał/a:

to jest normalne zachowanie praktycznie każdego psa, pisk i bieganie, żaden pies się temu nie oprze, musi gonić, takie psie życie

tylko jak to jest ze jak niektorym psom sie powie "nie" to nie rusza.?
ktos zadal sobie trud zeby pieska wyszkolic albo trzyma na smyczy i w kagancu
Zgłoś
Bulbulator Dzisiaj 3:40 1
ItsATrape napisał/a:

Pies (dog argentyński) wleciał już w bardzo mocnej ekscytacji w trybie polowania. Ogon który chodzi pod tym kątem to nie jest radość! I k🤬a to zapamiętajcie! Potrzebował jedynie triggera żeby się odpalić a tym mógł być pisk i ruchliwość małego człowieka. Te psy mają bardzo silny popęd łowiecki, nie bez przyczyny ta rasa została wyselekcjonowana do polowań m.in. na pumy.
Ps. Szkolę psy, pracuję z psami służbowymi, pomagałem ogarniać psy w służbie celnej z którymi nikt sobie nie mógł poradzić, j🤬 behawiorystów i pozytywne szkolenia psów xD

Jakie rasy byś polecał do życia i zabawy z dziećmi żeby rodzice nie musieli siwiec ze strachu?
Jeżeli pies już raz zaatakował dziecko (człowieka), czy przez ten fakt rośnie zagrożenie, że następnym razem taki atak przyjdzie psu łatwiej?
Zgłoś
outline Dzisiaj 15:14
Patryc napisał/a:

I standardowo jakaś gówno-rasa z kwadratowym pyskiem. Kiedyś czytałem, że te psy mają jakieś słabe styki w mózgu i w każdej chwili mogą mieć zwarcie, co skutkuje właśnie taką dziką i niczym nieuzasadnioną agresją. Gdyby mi jakiś sąsiad takie bydle przygarnął, to bym zaczął chodzić z wielkim nożem myśliwskim. Odkąd istnieją internety, widziałem już dosłownie setki takich filmików, problem z tymi psami istnieje, ale dopóki nie zajebią jakiegoś dziecka wicepremiera, to nic się w tym kraju nie zmieni. Widać, że w innych częściach świata jest podobnie... Psy dla mentalnego plebsu i ortalionowej patologii z dwucyfrowym IQ.

i zawsze ale zawsze znajdzie się j🤬y tuman co z🤬bie winę na wychowanie....no k🤬a tak. Te psy w genach mają agresję.
Zgłoś
zxc1234 Dzisiaj 16:22
w genach maja pewne predyspozycje i troche mocniejsze parametry niz standardowy burek..w rekach idiotow moga tez narobic wiekszej cholery
wychowanie ma bardzo mocny wpływ na zachowanie pieska, gdyby były to geny atakowałyby wszystkie bez wyjątku a jednak sporo ludzi jakoś żyje z tymi psami
Zgłoś
majeńka Dzisiaj 19:51 1
ItsATrape napisał/a:

Pies (dog argentyński) wleciał już w bardzo mocnej ekscytacji w trybie polowania. Ogon który chodzi pod tym kątem to nie jest radość! I k🤬a to zapamiętajcie! Potrzebował jedynie triggera żeby się odpalić a tym mógł być pisk i ruchliwość małego człowieka. Te psy mają bardzo silny popęd łowiecki, nie bez przyczyny ta rasa została wyselekcjonowana do polowań m.in. na pumy.
Ps. Szkolę psy, pracuję z psami służbowymi, pomagałem ogarniać psy w służbie celnej z którymi nikt sobie nie mógł poradzić, j🤬 behawiorystów i pozytywne szkolenia psów xD

Czyli inaczej mówiąc nie jest to rasa do trzymania na wolności tam gdzie ludzie chodzą.

Nome napisał/a:

w takiej sytuacji trzeba stanąć, poczekać aż pies obwącha i sobie pójdzie

Obwącha i pójdzie.. albo użre. Albo obsika. Albo jedno i drugie.

Nigdy nie wiadomo co psu do łba strzeli.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś