Znaczków się k🤬a zachciało rysować sebusiowi w mordę j🤬emu

Proszę o wyjaśnienie, czy właściwe jest powiedzenie np. „tą k🤬ę”, „Połóż tą k🤬ę”, „Daj tą k🤬ę”. Czy dopuszcza się tylko stosowanie „Weź tę k🤬ę”, „Połóż tę k🤬ę”, „Daj tę k🤬ę”? Sprawdzałem w wyszukiwarce internetowej częstotliwość używania z tą i z tę. Ok. 30% używanych słów zawiera tą, reszta tę.
Pozdrawiam
W starannej polszczyźnie powinniśmy pisać i mówić „tę k🤬ę”. Tradycyjna forma tę bywa jednak zastępowana formą tą. Wynika to stąd, że wśród różnych określeń rzeczownika rodzaju żeńskiego (w naszym wypadku jest to wyraz k🤬a) tylko zaimek ta ma w bierniku końcówkę -ę, podczas gdy inne określenia przyjmują końcówkę -ą: „Weź tę k🤬ę”, ale: „Weź tamtą k🤬ę”, „Weź pierwszą k🤬ę”, „Weź ładną k🤬ę”.
Grzegorz Starczyński, prof., Uniwersytet Warszawski
Ja ostatnie pare dni spędziłem w szpitalu na trakcie porodowym....
No k🤬a.. windy, kible, korytarze wszystko oj🤬e tymi wlepkami....
Złapałbym to bym mordę obił sk🤬ielom.
Zgłaszając takiego delikwenta i otrzymując nagrodę...jak to później w Picie rozliczyć
Proszę:
Jak rozpoznać przychody z „innych źródeł”
Życie jest oczywiście bogatsze od tych podstawowych sytuacji. Dlatego wszystkie przychody nie mieszczące się w tym podstawowym katalogu są nazwane przychodami z innych źródeł.
Polecamy: PIT-y i ulgi podatkowe 2016
Tak więc otrzymanie np. pieniędzy z tytułu, którego nie można dopasować do podstawowych kategorii przychodów nie musi oznaczać, że nie zapłacimy podatku dochodowego. W przypadku osiągnięcia takiego nietypowego przychodu należy sięgnąć do art. 20 ustawy o PIT. Przepis ten określa pojęcie „przychody z innych źródeł”.
Rozczaruje się jednak każdy, kto będzie liczył że przepis ten zawiera definicję lub cechy szczególne takich przychodów – wymienia on tylko niektóre z nich. Są to m.in. kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, alimenty, stypendia, dopłaty, nagrody, przychody nie znajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach.
Kolejne rozczarowanie spotka tych, którzy będą mieli nadzieję, że uważne zapoznanie się z tymi przykładami rozwiąże problem „przychodów z innych źródeł”. Niestety nie. W każdym eksperckim opracowaniu o podatkach dochodowych znajdziecie Państwo podkreślenie, że najważniejsze w art. 20 ustawy o PIT jest to, że ustawodawca użył zwrotu „w szczególności”. Oznacza to, że wymienione w tym przepisie przychody z innych źródeł są tylko przykładami.
Mam nadzieję że pomogłem.
podpis użytkownika
==============================================I bardzo dobrze, jechać z patolami i uczyć k🤬y poszanowania cudzego mienia
![]()
Znaczków się k🤬a zachciało rysować sebusiowi w mordę j🤬emu
Z logicznego punktu widzenia ten sebuś miłą takie samo prawo pomazać ścianę jak ty mu tego zakazywać. W końcu klatka to wspólne miejsce, więc każdy ma do niej prawo.

Z logicznego punktu widzenia ten sebuś miłą takie samo prawo pomazać ścianę jak ty mu tego zakazywać. W końcu klatka to wspólne miejsce, więc każdy ma do niej prawo.
Wystaw no tylko dupę na klatkę.

- Mały c🤬l
- Jaki znak twój?
- W kółku "L"