Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Lektury
Zona_Putina • 2013-09-03, 12:02
W związku z tym, iż Pan Tadeusz” i Trylogia znikają z kanonu lektur proponuje czym je zastąpić:
Lista lektur dopuszczonych przez MEN:

1. Donald Tusk - "Autobiografia bohatera"
2. Jan Rostowski - "Jak uczyłem się makroekonomii zarządzając budżetem dużego państwa na podstawie gry Monopoly"
3. Krystyna Szumilas "Historia jest niepotrzebna"
4. Krystyna Szumilas "Statystyka, statystyką, a liczby muszą być po naszej stronie - czyli jak interpretować dane zawsze na swoją korzyść"
5. Barbara Kudrycka - "Zabrać mu magistra" Powieść przygodowa
6. Bartłomiej Sienkiewicz - "Pałą i gazem"Trylogia kibicowska
7. Radosław Sikorski - "Jak pielęgnować kolana prowadząc politykę zagraniczną"
8. Stanisław Kalemba - "Dbamy o rodzinę, czyli Ojciec Chrzestny da ci robotę"
9. Joanna Mucha. "Wybór mistrza Europy drogą losowania"
10. Joanna Mucha "Jak zainwestować 5 milionów"
11. Michał Boni "Od jedynki do zera -historia cyfryzacji"
12 Bogdan Zdrojewski "Kultura - Qrwa!"
13. Sławomir Nowak "Moje pierwsze Pendolino"
14. Marek Biernacki "Rozgrzany sędzia to dobry sędzia"
15. Bartosz Arłukowicz " Opowieści dla czekających na lekarza" tomy 1-67.
16. Paweł Graś "Miotła nie tylko do latania"
17. Bronisław Komorowski - "Ortografia polska dla początkujących"
18. Bronisław Komorowski - "Przyjęcia. Savoir-vivre dla adeptów dyplomacji"
19. Janusz Palikot. Wolność słowa a mowa nienawiści w nowoczesnej demokracji europejskiej. Metody klasyfikacji w zależności od przynależności partyjnej.
20. Anna Grodzka. Pozytywna rola nowomowy w rozkładzie wartości moralnych i zaniku samodzielnego myślenia obywateli. Wartościowe zastosowania praktyczne. Część I: Teoria. Polityczna poprawność, czyli o dyktaturze znakomitej mniejszości. Część II: Praktyka. Jak zrobić karierę na fali. Wskazówki autobiograficzne na przykładzie ideologii GLBT.
21. Bronisław Komorowski. Jak stawiać POmniki okupantowi.
22. Stefan Niesiołowski, Jak ubijać piane.
23. Władysław Bartoszewski. Nasi przyjaciele z SS.
24. Władysław Bartoszewski. Judopolonia bliżej naszych serc.
25. Stefan Niesiołowski; Książka kucharska, tom I "Potrawy ze szczawiu i mirabelek"
26.Kamil Durczok:"Up.....lony stół"
27.Zbigniew Hołdys: "Filozofia uja"
28. Jurek Owsiak: "Rupta co hceta"
29. Adam Boniecki:"Nergal, moja miłość"
30. Olga Kora Jackowska: "Ramona uzależniona"
Zgłoś
Conscribo 2013-09-03, 12:10 18
sylwia2404 napisał/a:

W związku z tym, iż Pan Tadeusz” i Trylogia znikają z kanonu lektur

Co Ty p🤬lisz?

K🤬a jasna, jedyne co znika to mózg w głowach dzisiejszego społeczeństwa.

KLIK

podpis użytkownika

Nie lubię hejterów. I trolli.
Zgłoś
Hrodgar 2013-09-03, 12:11 4
Do tego wszystko w wersji obrazkowej, bo przy obecnym ciągle obniżanym poziomie nauczania słowo pisane będzie nauczane dopiero na studiach.

podpis użytkownika

Świat bez muzyki? To nie dla mnie.

"Świat jaki znamy odchodzi jednak to przeszłość jest kluczem do przyszłości"
Zgłoś
s................n 2013-09-03, 12:26 6
Wszystko powinno iść z duchem czasu, jak dla mnie ważne, żeby dzieciaki czytały coś wartościowego w danych czasach napisane dobrym językiem, to historia jest od historii a nie j. polski... dziwne, że wiele osób interesuje się fantastyką a tego w lekturach był brak, lektur u mnie w klasie nie czytał zupełnie nikt (co nei znaczy, że nie czytaliśmy książek) ale mieliśmy total wyjeb na ksiązke "nad niemnem" czy "lalkę". Matura wyszla wszystkim zajebiście i na 30 osób 30 ją zdało niektóre zdawały rozszerzoną.

Z listy tematów na maturę ustną z polaka 90% pozycji było o książkach które napisane są w sposób archaiczny.

Trzeba w końcu w tym kraju dojść do wniosku, nic na siłę i tyle. Tak wybitny pisarz jak Tolkien był tylko wspomniany w podręczniku.

Ja sam na maturę pamiętam, że wybrałem sobie piosenki J. Kaczmarskiego i byłem happy
Zgłoś
Y................l 2013-09-03, 13:06 5
O ile się nie mylę te lektury znikają, ale z gimnazjum, z tego powodu, że w liceum są one ponownie omawiane. Wg mnie wmuszanie dzieciakom na siłę jakis c🤬jowych książek mija sie z celem. Po szkole każdy ma mózg spaczony mysleniem, że czytanie to samo zło (po przerobieniu "Chłopów, "Nad niemnem", "Lalki" itp jest to dość prawdopodobne). Ja za czasów gimbazy i liceum wogóle lektur nie tykałem, zamiast tego czytałem Sapkowskiego, Koontza, Mastertona, Lumleya, Lovecrafta i innych. Do tej pory wolę machnąć jakąś dobrą ksiązkę niż np. obejrzeć film.
Zgłoś
Darson666 2013-09-03, 13:11 4
Piwo za Radzia Sikorskiego!

podpis użytkownika

Naziolek napisał/a:

Darson emituje najwięcej promieniowania.

Zgłoś
m................u 2013-09-03, 13:34 2
Jak podał ktoś wyżej, lektura nie znika. A moim zdaniem, szkoda. Dolnolotna, nudna spuścizna, bez praktycznie żadnej wartości. Innymi słowy to i kilka podobnych to soczyste gówno, wciskane na siłę. Pomijam już kwestie sztywnych ram interpretacji wszelkich dzieł literackich.
Zgłoś
s................9 2013-09-03, 14:01
@szer.Lucjan A w czym to taki Tolkien jest wybitny? Sztampowe dialogi, postaci płaskie jak naleśniki i czarno-białe. To już Sapcio jest znaczne lepszy, bo jak wypije to go erudycja roznosi i chociaż się można pośmiać. Swoją drogą ja miałem to opowiadanie o złotym smoku w podręczniku, ofc teksty o chędożeniu itp przezornie wycięto.

Mickiewicz IMO powinien zostać, bo był pewnie najwybitniejszym poetą w historii Polski i trylogia również, bo po pierwsze, jak na lekturę, bardzo dobrze się ją czyta, a po drugie niesie pewną wartość pedagogiczną. A "Lalkę", "Granicę", "Nad Niemnem" i tym podobne trzeba IMHO wywalić w p🤬du, po przeczytaniu ww. jestem pewien, że była to strata czasu.
Zgłoś
s................n 2013-09-03, 14:21
@up

a no widzisz, z Tolkienem problem jest taki, że trzeba go było przełożyć, a mało jest dobrych przekładów.
Zgłoś
R................R 2013-09-03, 14:41
sniper9 napisał/a:

To już Sapcio jest znaczne lepszy, bo jak wypije to go erudycja roznosi i chociaż się można pośmiać.

Gdzieś czytałem, że podobno ma być w nowym spisie lektur.

A co do tematu - tak to jest, jak ktoś nie zapozna się z zagadnieniem i sieje ploty.
Zgłoś
v................y 2013-09-03, 15:13 4
Nie podniecajcie się - cały system edukacji jest do zmiany - bo jego funkcją nie jest "nauczyć", tylko "przechować".

Zapewnić wam zajęcie - kiedy starzy pójdą zap🤬lać do pracy na chwałę słońca peru lub innego dyktatora.

Nauczanie (szczególnie w oparciu o media elektroniczne) można przeprowadzić w ułamku tego czasu co w szkole.
Zgłoś
kur2005 2013-09-03, 15:34
Nie wiem po co sie plujecie jak i tak nikt tego nie czytal (moze 1 osoba na 30)... nie ma co ukrywac, ze te stare ksiegi sa napisane c🤬jowym jezykiem i nikomu sie nie chce tego czytac.
w gimbazie i licbazie nikt k🤬a nie czytal ksiazek, a teraz nagle wszyscy tacy oczytani? czy po prostu macie bol dupy ze beda cos lepszego mieli do czytania?
Zgłoś
panorama 2013-09-03, 16:16 1
Czlowiek oczytany da sobie rade. Np. ja pisalem mature z ksiazki ktorej nie mialem w rece a Pana Tadeusza przeczytalem 4 lata po szkole dobrowolnie. ps. matura zdana
Zgłoś
Xidros 2013-09-03, 17:46
Zamiast wywalić jakieś gówno typu "Ferdydurke" czy "Granice" to zabrali książki które kształtowały świadomość narodową, może jeszcze zastąpią je "zmierzchem" albo "harrym potterem" ?
Zgłoś
p................a 2013-09-03, 18:00 6
A. Maciarewicz "Encyklopedia Smoleńska" wszystkie 5 tomów
A. Maciarewicz "Fizyka zderzeń z brzozami tudzież innym drzewostanem europejskim"
A. Maciarewicz "Przed i po Smoleńsku"
A. Maciarewicz "Marsjańscy sojusznicy Putina"

J. Kaczyński "Jak wygrywać wybory- poradnik dla każdego"
J. Kaczyński "Przepis na Budapeszt w Polsce"
J. Kaczyński "Gierek odkłamany-nowa biografia komunisty patrioty"
J. Kaczyński "Wielka Księga winy Tuska- od Głogowa do Smoleńska"

A.Hoffman "Język dyplomacji"

Chyba teraz są wszystkie opcje.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie