yyy... nie. Internet został wymyślony na zlecenie rządu USA, który chciał mieć kolejną linię kontaktu między bazami w razie ataku CCCP. Komputer również był rozwijany na potrzeby wojska, a co za tym idzie, na potrzeby rządu, który w USA od zawsze był lewicowy.
Gdyby nie istniał kapitalizm to dziś byśmy pisali na komputerze z procesorem 1Hz z internetem typu modem. To właśnie pieniądz i chciwość pozwalają tworzyć technologię. Dzięki temu, że ludzie i firmy są łase na pieniądze, muszą wymyślać ciągle coś nowego. Owszem, rząd dał prototyp, ale to gospodarka (mimo lewicych obciążeń) to udoskonaliła. I wiesz co? Gwarantuję Ci, że prędzej czy później ktoś by wpadł na coś takiego bez potrzeby rządu.
Acha, a ja jeszcze niedawno czytałem, że Grupę Azoty niedługo wykupią Rosjanie. Oczywiście to wina Tuska i to kolejny gwóźdź do trumny polskiego przemysłu. Co pewien czas czytam również, że polski przemysł został rozkupiony w czasie prywatyzacji przez zagraniczne koncerny, które następnie go zniszczyły, żeby nie było konkurencji (ot Piast Wrocławski - od dziada pradziada robili piwo, nawet za strasznej komuny zawsze robili dobry, POLSKI produkt, ale to właśnie w czasie prywatyzacji wykupił ich zagraniczny koncern, zniszczył i teraz produkuje 3 razy gorsze piwo robione przez żółtków pod Radomiem i ma czelność nazywać je Piastem Wrocławskim). Tja, prywatyzacja to remedium na wszystko i na pewno nie zostanie wszystko rozkupione przez zagraniczne korporacje...
W Polsce za rządów tej jednej wielkiej partii POPiSSLDPSLRPSPE+ podzielonej na pomniejsze partie, przetargi są ukryte i robione po znajomości. Nic dziwnego, że takie rzeczy się obecnie dzieją. Dając ludziom sprawiedliwe warunki, równość wobec prawa, niskie podatki i swobodny dostęp do pracy, niszczenie konkurencji będzie miało marginalne znaczenie dla gospodarki.
W sumie jak tak popatrzeć, to najpiękniej trzymał się nasz przemysł za lewicowej komuny - stocznia działała, Maluchy, Stary, Junaki itp były wypuszczane, Unitra robiła całkiem niezły sprzęt, komputery Odra po dziś dzień są uważane za najlepsze w branży, Piast Wrocławski czy EB było, zbrojeniówka była tak wydajna, że była priorytetowym celem amyrykańskich bomb atomowych...
Tak, a suma sumarum ani metr autostrady nie został wybudowany, ani wskaźnik gospodarczy nie drgnął. Pozostałe kraje coraz bardziej wzmacały się gospodarczy a my staliśmy w miejscu.
Lecimy dalej - podnosimy podatek do 27% procent. Mało kto chce pracować. W UK kiedyś podatek VAT wynosił 50%. Wiesz ile było małych firm? 20% całości gospodarki. Dziś podatek wynosi 20% i małe firmy stanowią 75% gospodarki. Ale co ja tam mogę wiedzieć...
Jak widzisz nie jest to tak proste.
PS: W Rosji jest takie ciekawe powiedzenie - jak coś jest obniżone to na chwilę, ale jak coś jest podwyższone, to na stałe![]()
Ludzie chcą pracować, tylko się im to obecnie utrudnia. Problemem są zasiłki, koncesje, pozwolenia, zakazy, nakazy, durnowate ustawy, itp. Na początku lat 90 ludzie tak bardzo chcieli pracować, że nawet na ulice wychodzili sprzedawać łóżka i cokolwiek robić, byleby zarobić. Wtedy rząd tłumił te ruchy policją i innymi służbami, a później obłożył społeczeństwo ustawami, które coraz bardziej nas zniewalały, a Balcerowicz zaczął schładzać gospodarkę. Tak to jest, że Polacy chcą pracować, ale trzeba im to umożliwić.
Jeśli ktoś nie ma pomysłu na rządzenie, to będzie tyklo podnosić podatki. To oczywiste. JKM ma pomysł na rządzenie, wystarczy go posłuchać, najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze, dlatego po wszystkim VAT wyniesie 15%.

Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić.
Ronald Reagan
"Jestem przeciwko aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba."
Janusz Korwin-Mikke

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie