Główna Poczekalnia (9) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 11:27
Listy od miłujących chrześcijan dla R.Dawkinsa
konto usunięte • 2015-01-23, 21:22

Listy od miłujących chrześcijan
Myślę, że wasze zachowanie jest wystarczającym dowodem na to, że agnostycy i ateiści mają racje.

P.S wojujące-katolki, dla was to lepiej aby Boga nie było bo jeżeli Bóg istnieje to lecicie pierwsi do piekła(bez kolejki).
Hipokryci i niedorozwoje

BTW Pierwszy, który przywali się do błędu ortograficznego jest
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-01-23, 21:30 13
Gdyby nie to iż religia zabija to uznałbym ją za komedię godną Moliera. Zaś największymi błaznami życia są ludzie oddający się wierze.
Zgłoś
konto usunięte 2015-01-23, 21:31 146
sadolus90 napisał/a:

Myślę, że wasze zachowanie jest wystarczającym dowodem na to, że agnostycy i ateiści mają racje.

O fałszywości religijnych dogmatów ma świadczyć chamstwo niewielkiego odsetka wierzących?

sadolus90 napisał/a:

wojujące-katolki

A ty co właśnie robisz? Nie wojujesz czasem, internetowy gimbo-ateuszu?

sadolus90 napisał/a:

dla was to lepiej aby Boga nie było bo jeżeli Bóg istnieje to lecicie pierwsi do piekła(bez kolejki).

Istnienie boga nie jest równoznaczne z istnieniem piekła oraz prawdziwością któregokolwiek dogmatu tej czy innej religii.

sadolus90 napisał/a:

Hipokryci i niedorozwoje

To zabawne, bo twój wpis ocieka jednym i drugim...

sadolus90 napisał/a:

BTW Pierwszy, który przywali się do błędu ortograficznego jest

Ja się przywaliłem do braku logiki, konsekwencji i wiedzy.
Zgłoś
Sinus 2015-01-23, 21:31 3
Tych listów nie piszą katolicy tylko idioci
Zgłoś
konto usunięte 2015-01-23, 21:58 10
Cytat:

O fałszywości religijnych dogmatów ma świadczyć chamstwo niewielkiego odsetka wierzących?

Nie o fałszywości religijnych dogmatów świadczy samo ich istnienie. Jeżeli coś trzeba przyjmować na tzw. "słowo" bez dowodów oznacza iż są fałszywe.

Cytat:

A ty co właśnie robisz? Nie wojujesz czasem, internetowy gombo-ateuszu?

Nie on po prostu uwidacznia hipokryzję dużej części wiernych ( nie tylko chrześcijan ).

Cytat:

Istnienie boga nie jest równoznaczne z istnieniem piekła oraz prawdziwością któregokolwiek dogmatu tej czy innej religii.

O czym dyskutujemy ?? O teistycznym nurcie czy deistycznym nie osobowym bogu Spinozy??

Cytat:

To zabawne, bo twój wpis ocieka jednym i drugim...

Prędzej nazwał bym to sarkazmem...

Cytat:

Tych listów nie piszą katolicy tylko idioci

Jedno drugiemu nie zaprzecza. Podejrzewam zresztą iż tych drugich jest więcej wśród wierzących niż ateistów. Zarówno procentowo jak i w liczbach bezwzględnych.

Cytat:

A może prostu nie ma na to dowodów?

Rzecze stojący na parapecie synek do matki:
- Twierdzisz mamo, że zabiję się skacząc, ale pozostaję sceptykiem. Nie masz dowodów, że połamię sobie kręgosłup i roztrzaskam głowę o chodnik, a zatem twe słowa są fałszywe!

Jeżeli nie ma dowodów to po co sobie zaprzątać tym głowę. O popatrz możliwe iż jutro wygram milion w totka jednocześnie przejedzie mnie 10 samochodów. Bezsens.

Cytat:

Nie sprecyzowałeś o jakiego boga ci chodzi.... i jak dotąd nie zainicjowałeś żadnej poważnej dyskusji (rzucenie kilku obelg względem wierzących asumptem do dyskusji nie jest).

Ty rozpocząłeś ten temat ty sprecyzuj. Lecz skoro się upierasz. Nie istnieje bóg osobowy jako przykład podam abrachamicznego JHWH/Allaha. Z kilku powodów jego natura jest sprzeczna sama ze sobą nie może być jednocześnie miłosierny i sprawiedliwy.
Zgłoś
konto usunięte 2015-01-23, 22:17 3
Opublikowałem posta, ale się później kapnąłem, że masz nick inny niż autor tematu i wpis do którego się odniosłeś niestety usunąłem.

McMenel napisał/a:

Jeżeli nie ma dowodów to po co sobie zaprzątać tym głowę. O popatrz możliwe iż jutro wygram milion w totka jednocześnie przejedzie mnie 10 samochodów. Bezsens.

Kilka dni temu już o tym na Sadisticu wspomniałem: jestem ateistą, a oprócz tego sceptykiem i pasjonatem nauki, filozofii. Nie wierzę w boga, życie pozagrobowe, duchy, transsubstancję i inne tego typu rzeczy. Dostrzegam absurdalność dogmatów religijnych.
Problem z autorem wątku mam taki, że on w mojej ocenie kompromituje normalnych ateistów. Krytyka religii ma sens jeśli jest przedstawiona w sposób rzeczowy, zintelektualizowany. Plucie jadem na wierzących przez kogoś podającego się za ateistę jest żenujące i stąd mój sprzeciw wobec takiego stawiania sprawy.

McMenel napisał/a:

Nie istnieje bóg osobowy jako przykład podam abrachamicznego JHWH/Allaha. Z kilku powodów jego natura jest sprzeczna sama ze sobą nie może być jednocześnie miłosierny i sprawiedliwy.

Paradoksów jest oczywiście więcej. Nie może być wszechwiedzący i wszechmocny. Nie może być wszechwiedzący i równocześnie obdarzyć nas wolną wolę. Widzę, że reprezentujesz podobne do mojego podejście do religii i dlatego dalsza dyskusja między nami chyba mija się z celem - będziemy sobie tylko przytakiwać.
Ja polemizuję nie tyle z treścią, co z formą. Wychodzę z założenia, że ludziom należy się szacunek, bez względu na to w co (i czy w ogóle) wierzą.
Zgłoś
konto usunięte 2015-01-23, 22:20 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem