Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Loa loa – gatunek pasożytniczego nicienia występujący w Afryce Zachodniej i Środkowej. Żywicielem ostatecznym jest człowiek (u którego wywołuje loajozę), zaś wektorem muchówki z rodzaju Chrysops (Chrysops silacea i Chrysops dimidiata)

Opis:

Dorosłe osobniki to nitkowate zwierzęta. Samice mają długość 40–70 mm i średnicę 0,5 mm, zaś samce mierzą 30–34 mm przy średnicy 0,35-0,43 mm. Mikrofilarie mierzą 250–300 μm przy średnicy 6–8 μm.

Cykl życiowy:

Podczas odżywiania się krwią zakażona Loa loa muchówka zwraca część krwi, wraz z larwami w stadium L3 na skórę człowieka. Larwy aktywnie przez nią wnikają do tkanki podskórnej, gdzie dojrzewają. Dorosłe osobniki rozmnażając się produkują mikrofilarie, które można znaleźć we krwi, płynie mózgowo-rdzeniowym, moczu, ślinie oraz w płucach. Gdy zakażony człowiek zostanie ukąszony przez ślepaka, mikrofilarie przedostają się do przewodu pokarmowego owada, tracą osłonkę i przez układ krwionośny docierają do jego mięśni szyi, gdzie przechodzą kolejne stadia larwalne od L1 do L3.

Wiecie co robić z pasożytami ? To samo co z komunistami.. Tępić, tępić i jeszcze raz tępić to ścierwo..

..
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-06-07, 19:50 4
Och jak słitaśnie. Ktoś założył temat o mojej rodzince. Ten na górnym zdjęciu to wuj Mietek - sól w oku prawicowej bandyterki w latach powojennych i bojownik o Polskę Ludową.

Widzę, że grono moich fanów stale rośnie. Masz piwko na zachętę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-07, 19:58 11
Loaloa napisał/a:

Och jak słitaśnie. Ktoś założył temat o mojej rodzince. Ten na górnym zdjęciu to wuj Mietek - sól w oku prawicowej bandyterki w latach powojennych i bojownik o Polskę Ludową.

hahha stary to jest temat o pasożycie:nicieniu:chorobie kryjącej się pod nazwą loa loa, nie o Tobie. Ale pociesznie głupi jesteś, Ty celebryto z sadistica . Swoją drogą wiedziałeś, że przyjąłeś nicka/nazwę po pasożycie/nicieniu?
Zgłoś
Sin_69 2013-06-07, 19:59 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
sard 2013-06-07, 20:13 58
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Sin_69 2013-06-07, 20:17 7
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-07, 20:32
Czasy komuny miały swoje zalety i rzeczywiście negatywnych zjawisk społecznych nie było tak widać jak dzisiaj, ale rozwój był mocno zahamowany, było szaro i brakowało wolności obywatelskich. Wielu ludzi, którzy zaufali solidaruchom teraz tego żałuje. Nigdy nie będzie tak, żeby wszyscy byli zadowoleni.
Zgłoś
cerastes 2013-06-07, 21:02 10
Zgłoś
Sin_69 2013-06-07, 21:12 2
Zgłoś
cerastes 2013-06-07, 21:20 5
Sin_69 napisał/a:

" to co Polacy wypracowali w czasach PRL" - jesteś idiotą, sam sobie zaprzeczasz

człowieczku, dobro bierze się z ludzkiej pracy.. to nie jest tak, że pieniądze drukuje się bez limitu w NBP
Zgłoś
Sin_69 2013-06-07, 21:33 2
cerastes napisał/a:

człowieczku, dobro bierze się z ludzkiej pracy.. to nie jest tak, że pieniądze drukuje się bez limitu w NBP

człowieczku to możesz sobie do kumpla mówić. a co do pieniędzy. widać, że nie masz o tym pojęcia. obecnie pieniądze które mamy SĄ drukowane prze NBP i nie maja pokrycia. każdy bank ma możliwość dawania pieniędzy., w Polsce jest to w stosunku 10:1. sprawdź zanim coś powiesz. i nie mam zamiaru tu Cię obrazić. sprawdź to ....tylko tyle
Zgłoś
cerastes 2013-06-07, 22:00 8
Sin_69 napisał/a:

człowieczku to możesz sobie do kumpla mówić. a co do pieniędzy. widać, że nie masz o tym pojęcia. obecnie pieniądze które mamy SĄ drukowane prze NBP i nie maja pokrycia. każdy bank ma możliwość dawania pieniędzy., w Polsce jest to w stosunku 10:1. sprawdź zanim coś powiesz. i nie mam zamiaru tu Cię obrazić. sprawdź to ....tylko tyle

trafiłem na uczonego w piśmie.. Zęby zjadłem na systemach bankowych pracując kilka lat w Krakowskim BRE Banku na Augustiańskiej.. Prawie każdy wydrukowany nowy pieniądz wpuszczany jest przez bank na rynek jeżeli ma pokrycie w kredycie. Odsetki zresztą też, bo jak nie spłacisz to i tak oddasz.. Bank tworzy pieniądze, które stają się długiem !!

jeszcze raz ci powtórzę, dobra obywateli i majątek państwa bierze się z pracy ludzi. Bez ludzi nie ma pieniędzy. Wartość ma za to dom, ziemia czy samochód..

..
Zgłoś
sard 2013-06-07, 23:58 14
Zgłoś
oozyxak0o 2013-06-08, 23:17 2
Loaloa napisał/a:

Masz rację. Jesteś pasożytem sadistica.
Zgłoś
DuckDodgers 2013-06-08, 23:31 1
Ale dobra wstawka wśród tego gówna co trafia ostatnio na główną. Piwko mimo że buraczyna z Ciebie
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem