👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:34

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

lepsze lodowisko na MS jest między jamnikami
na długości całego chodnika było coś w rodzaju pasa startowego

Fajnie się bawicie, to lodowisko rozciągało się wczoraj na cały KRK.
Za wieśniaków w mieście zawsze piwo
Za wieśniaków w mieście zawsze piwo

Uwierzycie? Dzisiaj we Wieliczce koło Krakowa były na aucie 3cm lodu, patologia.

Hahah! Chodniki koło lewiatana
Niech tak wytrzyma do czwartku to już widzę co się będzie działo, gdy studenciaki ubędą uderzać do Studia
A tak serio - wczoraj cały Kraków tak wyglądał

Niech tak wytrzyma do czwartku to już widzę co się będzie działo, gdy studenciaki ubędą uderzać do Studia

A tak serio - wczoraj cały Kraków tak wyglądał

@el-cos tamelov
kiedy ty ostatnio w suwalkach byles ze "osady" wydajesz?
Tak dla scislosci - suwalki leza w podlaskim, to tak blizej litewskiej granicy i slyną i najnizszych temperatur i najostrzejszych zim w polsce. Ale co ja wiem
Tak dla scislosci - suwalki leza w podlaskim, to tak blizej litewskiej granicy i slyną i najnizszych temperatur i najostrzejszych zim w polsce. Ale co ja wiem

Kocham internetowych spinaczy!!! hahaha! Ale jeszcze bardziej kocham przechwalanie się, nie posrajcie się czasem w sprzeczaniu się, kto ma gorzej
shiters napisał/a:
@el-cos tamelov
Tak dla scislosci - suwalki leza w podlaskim, to tak blizej litewskiej granicy i slyną i najnizszych temperatur i najostrzejszych zim w polsce. Ale co ja wiem![]()
Najniższe temperatury nie oznaczają największych zamieci

A i w aż 3 miejscowościach z Kotliny Orawsko-Nowotarskiej zanotowano najniższe temperatury zarejestrowane w Polsce w XXI wieku.
pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_klimatyczne_PolskiTemperatura_powietrza
Od zachodu idąc: Jabłonka, Czarny Dunajec, Łopuszna (ja osobiście pochodzę z Piekielnika, który znajduje się +/- w połowie drogi między Jabłonką i Czarnym Dunajcem)
Poronin w sumie też znajduje się zaledwie kilkanaście kilometrów na południe od owych terenów.
Akurat mieszkam sobie w Krk, więc nie było mnie w domu podczas tej "nocy rekordowych temperatur", ale podobno termometry wskazywały nawet 40 poniżej zera (jednak nie można tych pomiarów uznać za oficjalne, bo w Piekielniku nie ma ani stacji meteo, ani meteorogramu).
Dodam, że w miejscowości z której pochodzi mój współlokator, czyli w Krempachach (drugi koniec Kotliny Orawsko-Nowotarskiej, jakieś 35 km na wschód od Piekielnika) również zanotowano temperatury pokroju -41, ale i tam nie ma wspomnianych urządzeń, aby pomiary uznać za oficjalne.
No i poza tym: Panie - to są góry! My w tych rejonach mamy śnieg najdłużej w roku i spada go najwięcej w w porównaniu z całą Polską!

Racja - są zimy lepsze i gorsze: zdarzyło się nawet w ostatnich latach, że w styczniu śnieg niemal zniknął... Ale później w lutym napadało go tyle, że od odśnieżających i kierowców mogłeś się nauczyć kilkuset nowych, nieujętych jeszcze w żadnych słownikach, przekleństw

Wracając jednak do tematu, tj. zamieci śnieżnych - duża otwarta przestrzeń pomiędzy dwoma pasami wzniesień, sprzyja wysokim prędkościom wiatru połączonym z intensywnymi opadami śniegu. Bywają w tych rejonach noce, że jadąc samochodem nie przekroczysz 10-15 kmph, bo nie widać drogi przed samochodem. I nie mówię tu o 5-10m widoczności - tylko o 0,5-1m. Czyli o warunkach kiedy tylko desperaci, którzy nie mają wyboru, ruszają w trasę.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie