📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:40

Kali111 napisał/a:
Ja pierdziele dostał koło to sie wije jak tasiemiec i prawie jeszcze utonął. Co za baran. Chyba że uposledzony
Dla człowieka umiejącego pływać jest to banalnie proste,dla wielu nieumiejących niewykonalne. O tym należy pamiętać wybierając sposób ratowania.
Dla takiego o wiele lepsze są tyczka,rzutka, nawet noga o ile jest bliko i masz się czego trzymać (solidnie).
Insaner napisał/a:
Wyciągać z wody można jak już się nie rusza.
Z tym też ostrożnie, bo półprzytomny potrafi złapać.
Pierwsza zasada na każdym szkoleniu : gezpośredni kontakt to ostateczność. Chyba że ratujący jest "na smyczy"
DDragonDD napisał/a:
Jest takie powiedzenie "tonący brzytwy się chwyta" i jest ono nie bez powodu. Jeżeli nie masz doświadczenia to ratowanie tonącego jest wybitnie niebezpieczne gdyż ofiara w szoku utopii własną matkę, jeżeli ta by skoczyła na pomoc. Zamiast ewentualnej jednej ofiary byłyby dwie.
Dlatego jak widzi się to że może nas zatapiać to lepiej go uderzyć pięścią i ogłuszyć, i ciągnąć tyłem na spokojnie, dobrze że brat mnie tego uczył, ale bez ogłuszania xd
Tym trzepaniem we wodzie to spokojnie by dotarł do murku to się oddala. Koło poprawił żeby było gorzej. Dziwne zachowanie
Takie ostrzeżenie dla tych co w młodości byli świetnymi pływakami i myślą że tak im zostanie do końca życia. Jak byłem młody to siedziałem chyba z pół gopdziny w wodzie, non stop, to sobie podpłynałmem to, unosiłęm się na wodzie ... bez szaleństw. Mineło kilkanaście lat i miałęm okazję pójść nad jezioro, przepłynałem z kilkadziesiąt/kilkanaście metrów i już byłem wykończony, gdybym tak zrobił jak za młodu to nie było by mnie już wśród żywych. Uważajcie na siebie, bo czas mija razem z kondycją/umiejętnościami.
Że niby ktoś miał skoczyć i mu pomóc? Najgłupsza możliwa rzecz, melepeta i tak się utopi i przy okazji osobę która mu pomaga. Debil nawet z kołem ratunkowym prawie poszedł na dno.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie