moze nie mają częsci ustnej z polaka?
Konto usunięte
2015-05-05, 13:21
Miałeś kiedyś styczność z takimi osobami? Ból dupy o pół godziny...
Osobom głuchym jest trudniej się uczyć. Osoby zdrowe odbierają i przetwarzają informacje jednocześnie za pomocą wzroku i słuchu, a głuchym pozostaje tylko wzrok. Tak mi się wydaje.
podpis użytkownika
Nie zapomnij o grzebieniu, ty p🤬lony jeleniu.
Fazi
Mój c🤬j dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Mam bardziej ból dupy o fakt 2 rozprawek do wyboru niż o te 30 min.
@up Nie szukaj winnych dookoła. To że w wieku 25 lat podchodzisz do matury to na pewno nie wina głuchoniemych.
Konto usunięte
2015-05-05, 13:37
kolarz_12, Ty tak na poważnie??? Myślisz, że osoby głuchonieme czytają w myślach i piszą tak jak to robisz Ty??? Niby jak mogą sobie wyobrazić jak brzmi litera "a" czy słowo "idiota".
Niby maturzysta, a tępa strzała... Takie osoby nie mają w głowie dźwięków, brzmienia słów, bo nie mogą ich mieć - dla nich wszystko jest symbolem.
I rozprawka, tak straszna rzecz

ale dziś była matematyka to rozumiem, że bólu dupy nie uświadczyłeś... weź idź się utop...
w tym przypadku ja jako osoba zdrowa czuje sie dyskryminowany poniewarz jakim prawem inwalida ma byc lepszy odemnie?
kupoludek napisał/a:
poniewarz
kupoludek napisał/a:
odemnie
Cytat:
Cytat:
Wystawiono 1 piw(a)
kolarz_12
Kolega z klasy czy multikonto?
podpis użytkownika
Nie zapomnij o grzebieniu, ty p🤬lony jeleniu.
Fazi
Mój c🤬j dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
kupoludek napisał/a:
w tym przypadku ja jako osoba zdrowa czuje sie dyskryminowany poniewarz jakim prawem inwalida ma byc lepszy odemnie?
Nie czuj się tak do końca zdrowy, panie inwalido umysłowy.
Konto usunięte
2015-05-06, 0:28
Widać, że osoba nie zadała sobie trudu aby sprawdzić przyczyny stanu rzeczy, że Głusi mają inną maturę.
Jest bardzo duża różnica między osobami słyszącymi a Głuchymi ze względu językowych. Język migowy jest dla Głuchych pierwszym językiem a j. polski jest dla nich językiem obcym. Głusi muszą uczyć się polskiego tak jakby to był język obcy. Są mniejszością językową.Gramatyka w języku migowym jest odmienna niż w języku polskim i występuje wiele nieprzetłumaczalnych znaków na język polski, są słowa, które można zamigać na wiele sposobów, np autobus można zamigać na 6 sposobów.
Matura dla nich zawiera proste słownictwo sprawdzające taka sama wiedze jak u osób słyszących. Jedyna różnica to np. dla słyszących będzie polecenie - zanalizuj wiersz Konopnickiej a dla Głuchych - napisz o czym mówi wiersz Konopnickiej.
Maja maturę ustną w ten sposób, że po prostu odbywa się w języku migowym. Jedynie są zwolnieni z matury ustnej z języka obcego. ( ciekawostka, Głusi spokojnie dogadują się z innymi Głuchymi obcokrajowcami wykorzystując znaki ikoniczne lub międzynarodowe bądź ASL, nie muszą uczyć się języków obcych jak słyszący)
Język migowy jest bardzo bogatym językiem, w Polsce posługuje się PJM (gramatyką typowa dla Głuchych) , SJM ( gramatyką zbliżona do j, polskiego), Pidżin * mieszanka PJM i SJM), regionalizmy, ba nawet familijne znaki. Np w Afryce, w RPA jest aż 11 j. migowych.
Piszę ja osoba Głucha, znająca dobrze język polski i która skończyła 3 studia. Tylko 10% Głuchych jest w stanie posługiwać się biegle w j. polskim. To przede wszystkim ciężka praca i nauka rozumienia jak myślą osoby słyszące, ich metafory itp itp.Takie są realia bycia osobą Głuchą.
Konto usunięte
2015-05-06, 0:47
weź wyp🤬alaj z tym gównem.
to jest sadol.
Konto usunięte
2015-05-06, 0:55
adamZ🤬b
nick adekwatny do komentarza