Sadol uczy Sadol bawi. Łapsko w górę, kto wie dlaczego niewielki elektromagnes potrafi zrobić coś takiego z całkiem solidnym kawałkiem stali.
03:03 efekt końcowy.
Poszukaj sobie coś o piecu indukcyjnym i o prądach wirowych to będziesz wiedział jak to działa.
Konto usunięte
2015-12-17, 19:02
Wchodzę do poczekalni widzę temat i myśle sobie "znam się, to się wypowiem". Rozwijam komentarze i pierwszy trafny w 10!
Od siebie dodam tylko tyle, że to nie elektromagnes, tylko cewka. Elektromagnes jest wtedy, gdy ukierunkujesz pole elektromagnetyczne pochodzące z cewki, umieszczając w jego zasięgu ferromagnetyk -rdzeń.
Ciekawe jakie miał parametry prąd płynący przez tą cewkę.
podpis użytkownika
Make a plan, go out.
P13CU napisał/a:
Ciekawe jakie miał parametry prąd płynący przez tą cewkę.
Spoko jestem ekspertem. Zajebiste
podpis użytkownika
Jak bym wpisał tu 250 znaków to ile to będzie??
Konto usunięte
2015-12-17, 20:11
Te rurki trochę przypominają mi chłodnice w aparaturce do samogonu
Konto usunięte
2015-12-17, 20:14
@maximkatowice
Jakby nie patrzeć kawałek stali jest ferromagnetykiem.
legion665 napisał/a:
to wie dlaczego niewielki elektromagnes potrafi zrobić coś takiego z całkiem solidnym kawałkiem stali
Ja wiem: to czary.
Dziękuję za piwa, dobranoc.
Konto usunięte
2015-12-17, 20:51
kemcia napisał/a:
@maximkatowice
Jakby nie patrzeć kawałek stali jest ferromagnetykiem.
Nie każda stal jest ferromagnetyczna. To zależy od jej struktury krystalicznej. To są tzw stale austenityczne.
Konto usunięte
2015-12-17, 20:54
Zaraz z tej plamy wyjdzie T1000 i zap🤬li prowadzącego
Konto usunięte
2015-12-17, 21:08
Przecie to można wykorzystać do czegoś, nawet to produkcji energii, może nawet w wytworzeniu sztucznej gwiazdy dałoby radę, ty c🤬ju, pójdę to opatentować zanim ty to zrobisz i ja zarobie a nie ty.
Konto usunięte
2015-12-17, 21:16
podaję słowa klucz: prądy wirowe...
Jestem ekspertem. Magnez B6 go rozgżał.
Przede wszystkim to jest magnes neodymowy, a nie zwykły kawałek stali, to po pierwsze.
Po drugie żaden to elektromagnes, tylko cewka, bo nie posiada rdzenia.
A po trzecie coby wszystkiego na tacy nie podać właściwe słowo klucz - temperatura Curie. Bo prądy wirowe wywołują tylko podgrzanie tego magnesu.
Dziekuję, dobranoc.