Sadol uczy Sadol bawi. Łapsko w górę, kto wie dlaczego niewielki elektromagnes potrafi zrobić coś takiego z całkiem solidnym kawałkiem stali.
03:03 efekt końcowy.
Poszukaj sobie coś o piecu indukcyjnym i o prądach wirowych to będziesz wiedział jak to działa.
M................e
2015-12-17, 19:02
Wchodzę do poczekalni widzę temat i myśle sobie "znam się, to się wypowiem". Rozwijam komentarze i pierwszy trafny w 10!
Od siebie dodam tylko tyle, że to nie elektromagnes, tylko cewka. Elektromagnes jest wtedy, gdy ukierunkujesz pole elektromagnetyczne pochodzące z cewki, umieszczając w jego zasięgu ferromagnetyk -rdzeń.
Ciekawe jakie miał parametry prąd płynący przez tą cewkę.
podpis użytkownika
Make a plan, go out.
P13CU napisał/a:
Ciekawe jakie miał parametry prąd płynący przez tą cewkę.
Spoko jestem ekspertem. Zajebiste
podpis użytkownika
Jak bym wpisał tu 250 znaków to ile to będzie??
K................3
2015-12-17, 20:11
Te rurki trochę przypominają mi chłodnice w aparaturce do samogonu
k................a
2015-12-17, 20:14
@maximkatowice
Jakby nie patrzeć kawałek stali jest ferromagnetykiem.
legion665 napisał/a:
to wie dlaczego niewielki elektromagnes potrafi zrobić coś takiego z całkiem solidnym kawałkiem stali
Ja wiem: to czary.
Dziękuję za piwa, dobranoc.
kemcia napisał/a:
@maximkatowice
Jakby nie patrzeć kawałek stali jest ferromagnetykiem.
Nie każda stal jest ferromagnetyczna. To zależy od jej struktury krystalicznej. To są tzw stale austenityczne.
podpis użytkownika
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert Einstein
C................a
2015-12-17, 20:54
Zaraz z tej plamy wyjdzie T1000 i zap🤬li prowadzącego
T................y
2015-12-17, 21:08
Przecie to można wykorzystać do czegoś, nawet to produkcji energii, może nawet w wytworzeniu sztucznej gwiazdy dałoby radę, ty c🤬ju, pójdę to opatentować zanim ty to zrobisz i ja zarobie a nie ty.
s................0
2015-12-17, 21:16
podaję słowa klucz: prądy wirowe...
Jestem ekspertem. Magnez B6 go rozgżał.
Przede wszystkim to jest magnes neodymowy, a nie zwykły kawałek stali, to po pierwsze.
Po drugie żaden to elektromagnes, tylko cewka, bo nie posiada rdzenia.
A po trzecie coby wszystkiego na tacy nie podać właściwe słowo klucz - temperatura Curie. Bo prądy wirowe wywołują tylko podgrzanie tego magnesu.
Dziekuję, dobranoc.