Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Zapewne nie raz zastanawialiście się, "co to jest to coś, co mi lata przed oczami?". Otóż są to tzw "męty ciała szklistego".

Więcej na ten temat z Wikipedii:

Męty ciała szklistego znane także jako latające muszki (łac. Muscae volitantes) (ang. Floaters) – przypadłość medyczna polegająca na nagromadzeniu się różnych substancji o dowolnym stopniu ruchomości, przeźroczystości, gęstości, grubości, znajdujących się w ciele szklistym oka. Mogą one powstawać już w okresie płodowym, a także w wyniku zmian degeneracyjnych siatkówki oka i ciała szklistego.
Zjawisko postrzegania mętów w oku nosi medyczną nazwę łac. myodesopsia. Najczęściej występuje podczas patrzenia na jasne tło z przymrużonymi oczami.
Męty przyjmują różnorodne kształty: cieni, nitek, kropek, zmarszczek – zazwyczaj w środkowym polu widzenia. Jeżeli ktoś widzi je od zawsze, to z reguły przyjmuje się, że są to pozostałości włókien organicznych powstałych jeszcze w czasie embrionalnym.

Charakterystyka

Męty są zawieszone w ciele szklistym oka, galaretowatej substancji wypełniającej gałkę oczną. Podążają one za r🤬ami oka przemieszczając się inercyjnie. Męty znajdujące się blisko środka pola widzenia potrafią wpływać rozpraszająco i wprowadzać znaczny dyskomfort psychiczny. Najczęściej są zauważalne na jasnym tle np. śniegu, suficie, niebie, również na tle monitora komputerowego. W jasne dni męty widoczne są także przy zamkniętych oczach.
Męty są widziane w zasadzie tylko dlatego, że są ruchome. Naczynia krwionośne też znajdują się w siatkówce oka i przechodzi przez nie światło, ale są one niewidoczne, gdyż w procesie adaptacyjnym postrzegania ośrodek widzenia w mózgu usuwa je z obrazu.
Męty w oku nie należą do zjawisk rzadkich i dla większości ludzi nie stwarzają problemów. W niektórych przypadkach konieczne jest jednak ich chirurgiczne usunięcie, zwłaszcza gdy pacjent odczuwa silny dyskomfort.
Męty to produkty przemiany materii, a komora, w której znajduje się ciało szkliste, nie potrafi się ich szybko pozbywać. Występują one również u młodych ludzi, przy czym ich ilość narasta z wiekiem. Szczególnie podatne na ich występowanie są osoby krótkowzroczne. Występują one w sposób wzmożony, także u osób z zaćmą i jaskrą.
Spotykane czasem twierdzenie, iż powstają one z powodu promieniowania wydzielanego przez monitory komputerowe jest całkowicie błędne.

Więcej na ten temat TUTAJ
Zgłoś
I2ufu5 2013-05-20, 23:51 1
jak byłem mały tego było w c🤬j i zawsze się zastanawiałem WTF?!
ale jakoś poprzechodziło i teraz niema

podpis użytkownika

[url=http://userbars.pl/Inne/Userbar/23532,Dysleksja.htm]
Zgłoś
gibgibgibon 2013-05-21, 0:24
też za kajta miałem coś takiego i myślałem że widzę atomy powietrza albo bakterie

teraz za to mam śnieg optyczny i czasem się z tym kurestwem wytrzymać nie da..

podpis użytkownika

coś nie coś
Zgłoś
s................s 2013-05-21, 1:28 2
Ostatnio dają mi się solidnie we znaki. Niby rzecz niegroźna, ale przy dużym stężeniu wk🤬ia niesamowicie. Ja mam takie skupisko w lewym oku, że gdzie nie spojrzę widzę czarną kropkę. Ocipieć idzie, a niestety jest to praktycznie nieuleczalne.

Swoją drogą, jak byłem mały też myślałem że to bakterie.
Zgłoś
kustoszpan 2013-05-21, 8:09

@up Stary, skocz lepiej do okulisty. Bo "czarna kropka" to objawy wylewu do oka.

Fajny materiał, bo faktycznie zastanawiałem się co to jest. Piwko.

podpis użytkownika

Kustosz pan przyjechał, no nawet taki, taki niby to malutki mężczyzna, tutaj dookoła taki, taki, taki, taki moher miał fantastyczny, w takie pukle ujęte troszeczkę, tak na plecki zachodziło...
Zgłoś
krzysiek0909 2013-05-21, 23:03 1
Wk🤬iająca przypadłość, ale da się do niej przyzwyczaić.
Zgłoś
g................s 2013-05-22, 14:43
@sanctusdiavolos - stary, męty ciała szklistego to kilka takich niegroźnych "paprochów", a nie czarne plamy. Do okulisty marsz! Jak nie wylew (@kustoszpan), to zwyrodnienie plamki żółtej, albo inne coś, co jeśli nie leczone, to może w c🤬j problemów zrobić
pl.wikipedia.org/wiki/Zwyrodnienie_plamki_%C5%BC%C3%B3%C5%82tej
Zgłoś
s................r 2013-05-24, 23:08
Zyje z tym od zawsze, da sie przyzwyczaic. Na dobrym kacu to juz w ogole jest dyskoteka.
Zgłoś