Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Blokery hormonów, znane również jako blokery dojrzewania lub antagonisty GnRH (gonadoliberyny), to leki, które tymczasowo zatrzymują proces dojrzewania płciowego. Są one stosowane głównie w dwóch przypadkach:

1. W przypadku dzieci z przedwczesnym dojrzewaniem płciowym
U dzieci, które zaczynają dojrzewać w zbyt młodym wieku, blokery pomagają opóźnić ten proces do momentu, gdy wiek dziecka będzie bardziej odpowiedni do rozpoczęcia dojrzewania.

2. U młodzieży transpłciowej
W tym kontekście blokery są stosowane, aby zatrzymać rozwój cech płciowych (np. owłosienia, rozwój piersi, mutację głosu), co daje młodzieży więcej czasu na zrozumienie swojej tożsamości płciowej i podjęcie świadomych decyzji o ewentualnym dalszym leczeniu (np. hormonalnej terapii zastępczej).

---

Jak działają blokery hormonów?
Blokery dojrzewania działają poprzez hamowanie wydzielania gonadotropin (LH i FSH) w przysadce mózgowej. Te hormony są odpowiedzialne za stymulację produkcji hormonów płciowych (estrogenów u osób z jajnikami oraz testosteronu u osób z jądrami). W efekcie proces dojrzewania zostaje czasowo wstrzymany.

---

Czy efekty są odwracalne?
Tak, w większości przypadków efekty blokerów są odwracalne. Po odstawieniu leku dojrzewanie zwykle wznawia się, a organizm kontynuuje rozwój zgodnie z biologicznymi predyspozycjami. Dlatego blokery są często postrzegane jako "czasowa pauza", która nie wywołuje trwałych zmian.

---

Potencjalne korzyści:
1. Zmniejszenie stresu związanego z dojrzewaniem
Młodzież transpłciowa może uniknąć rozwinięcia cech płciowych, które mogą być dla nich źródłem dysforii płciowej.

2. Więcej czasu na podjęcie decyzji
Opóźnienie dojrzewania pozwala na spokojniejsze rozważenie długoterminowych decyzji medycznych.

---

Możliwe skutki uboczne:
1. Zmniejszenie gęstości kości
Blokery mogą wpływać na rozwój kości, dlatego zwykle monitoruje się ich stan za pomocą badań.

2. Wpływ na rozwój emocjonalny
Okres dojrzewania jest kluczowy dla rozwoju emocjonalnego i społecznego, a jego opóźnienie może wpłynąć na niektóre aspekty rozwoju.

3. Koszty i dostępność
W niektórych krajach blokery dojrzewania mogą być trudniej dostępne lub drogie.

---

Kontrowersje:
Stosowanie blokerów dojrzewania, zwłaszcza u młodzieży transpłciowej, jest tematem dyskusji publicznych i politycznych. Zwolennicy podkreślają ich rolę w poprawie zdrowia psychicznego i jakości życia młodzieży, która zmaga się z dysforią płciową. Krytycy natomiast obawiają się potencjalnych długoterminowych skutków ubocznych oraz wpływu na decyzje, które mogą być trudne do cofnięcia w dorosłości.

Podsumowując, blokery hormonów to narzędzie, które w odpowiednich przypadkach może pomóc dzieciom i młodzieży, ale ich stosowanie wymaga indywidualnego podejścia, ścisłego nadzoru medycznego i świadomej zgody pacjenta oraz jego opiekunów.

FTM - female to male
MTF - male to female

Zgłoś
ibrahim 2025-01-20, 21:08 6
Widzisz, nikt normalny nie komentuje twojego p🤬lenia.

[ Dodano: 2025-01-20, 21:16 ]
Spytajcie się psychiatrów który pacjent "świadomie" przyjmuje nowe "leki" do testowania? Szczególnie na depresję. Otóż powiem wam. Jako stary gliniarz miałem "iwent" k🤬a. Co dyżur jechałem na wisielca. List pożegnalny, zero wątpliwości, na sekcji potwierdzenie samobója. Ale......okazało się, że tuż przed samobójem gościu zgłosił się do psychiatry z depresją. Dostał "leki". Tydzień po braniu leków szedł się wieszać. Depresja, zamiast być leczona, pogłębiała się. Biochemia jest już tak bardzo zaawansowana, że można w laboratorium zrobić wielkocząsteczkowe substancje aktywne biologicznie, o ściśle ukierunkowanym działaniu. Więc...... teges..... życzę zdrowia.....i ..... k🤬a unikajcie psychiatrów.
Zgłoś
mam_racje 2025-01-20, 21:46 5
Polecam film "What is a woman?" tego pana:

Zgłoś
F................n 2025-01-20, 23:05 2
Zgłoś
Nome 2025-01-20, 23:23 1
ibrahim napisał/a:

Spytajcie się psychiatrów który pacjent "świadomie" przyjmuje nowe "leki" do testowania? Szczególnie na depresję. Otóż powiem wam. Jako stary gliniarz miałem "iwent" k🤬a. Co dyżur jechałem na wisielca. List pożegnalny, zero wątpliwości, na sekcji potwierdzenie samobója. Ale......okazało się, że tuż przed samobójem gościu zgłosił się do psychiatry z depresją. Dostał "leki". Tydzień po braniu leków szedł się wieszać. Depresja, zamiast być leczona, pogłębiała się. Biochemia jest już tak bardzo zaawansowana, że można w laboratorium zrobić wielkocząsteczkowe substancje aktywne biologicznie, o ściśle ukierunkowanym działaniu. Więc...... teges..... życzę zdrowia.....i ..... k🤬a unikajcie psychiatrów.

to niestety jest prawda, pamiętam bardzo dużo przypadków, gdzie po rozpoczęciu terapii farmakologicznej ktoś próbował się zabić
dużo też jest przypadków uzależnień
ale biznes musi się kręcić

[ Dodano: 2025-01-21, 00:39 ]
ciekawe dlaczego nikt nie bierze pod uwagę, że za trans dziećmi stoją pop🤬leni rodzice, często matki, chciała mieć dziewczynkę urodziła chłopca, to przekona dziecko że jest dziewczynką i to koniecznie przed okresem dojrzewania, bo potem może być za późno, jak chłopak dojrzeje może już nie dać sobie wmówić, że chce być dziewczynką
rozumiem trudne sytuacje, gdy dziecko ma faktycznie biologiczne zaburzenia związane z płcią, ale kompletnie zdrowe fizycznie dziecko okaleczać, to dla mnie jest niepojęte

podpis użytkownika

God send us a massage: if you can't take a joke go fack yourself!
Zgłoś
njukaka 2025-01-21, 7:31
@ibrahim

Nie wiem co masz na myśli pisząc "nowe do testowania". Nowe dla pacjenta czy nowe na rynku nieprzetestowane? Każdy na leki reaguje inaczej, dlatego psychiatrzy przy przepisywaniu leków informują, że gdy tylko pojawią się oznaki pogorszenia nastroju to leki należy natychmiast odstawić i poinformować o tym lekarza prowadzącego. Robią też wcześniejszy wywiad, żeby dowiedzieć się czy wcześniej pojawiały się myśli samobójcze aby w razie czego wdrożenie farmakoterapii nie popchnęły do pochopnej decyzji.
Zgłoś
yellow87 2025-01-21, 8:45 1
ibrahim napisał/a:

Sugerujesz że podają leki które wzmagają depresję i chęć zabicia się? Szuryzm ci trochę wjechał za mocno.
Zgłoś
fasi34 2025-01-21, 8:58 1
Trzeba być jebn8etym by takie gówno o trabsach pojebańcach tutaj wrzucać. Trans do wora a wór do jeziora.
Zgłoś
rudziatonator 2025-01-21, 9:51 1
ibrahim napisał/a:

Trochę znam temat z własnego doświadczenia i wina często leży po stronie psychiatry, ale także i po stronie pacjenta. Brałem leki przeciwdepresyjne przez kilkanaście miesięcy i...nie polecam. Są pewnie skrajne przypadki, gdzie będą one niezbędne, by kogoś zaktywizować do jakiegokolwiek działania, albo zahamować lęki, ale w większości przypadków w jakich ludzie się zgłaszają do specjalisty wystarczy leczenie terapeutyczne, grupowe, które jest trwalsze, bezpieczniejsze i skuteczniejsze.
Po pierwsze leki przeciwdepresyjne niosą za sobą ryzyko popełnienia samobójstwa, zarówno podczas stosowania, jak i po odstawieniu, szczególnie gdy ktoś miał myśli, bądź próby samobójcze w przeszłości. Ryzyko to zwiększa się mocno, gdy ktoś w rodzinie był, lub jest uzależniony od środków odurzających. Rośnie jeszcze bardziej gdy to pacjent jest uzależniony. Kolejny bardzo wysoki wzrost to przypadek samobójczy w bliskiej rodzinie. Ważne jest, by pacjent poinformował kogoś bliskiego, że stosuje leki i jakie to niesie za sobą ryzyko.
I tak z mojego doświadczenia patrząc na ludzi z tym problemem, których poznałem, to niemal nikt o tych ryzykach nie wiedział, albo nie pamiętał jak im to lekarz przekazał. Nie czytali ulotki, nie utrzymywali abstynencji, nie poinformowali bliskich o stosowaniu, ryzykach, nie brali udziału w terapii indywidualnej, grupowej...tak stosowana farmakologia zawsze szkodzi. To jak brać leki na nadciśnienie, jeść 4000 kcal i nie wychodzić z domu.
Zgłoś
Nome 2025-01-21, 15:40 1
powiem wam tajemnicę, psychiatrzy jeszcze nigdy nikogo nie wyleczyli, dodatkowo, to co podają ludziom nie ma nic wspólnego z lekami, czyli substancjami które leczą, wszystko to narkotyki, tylko pod inną nazwą, jedyne leczenie w psychiatrii to otumanianie, żeby delikwent nie podskakiwał ... większość chorych po kilkuletnim" leczeniu" ma jeszcze gorsze zaburzenia psychiczne niż przed, dodatkowo często wpadają w uzależnienia, prochy, alkohol. albo jedno i drugie, śmiertelność jest bardzo wysoka wśród pacjentów psychiatrycznych... ale jak to mówią zawsze lepsze prochy niż lobotomia, albo więzienie

podpis użytkownika

God send us a massage: if you can't take a joke go fack yourself!
Zgłoś
elim 2025-01-21, 15:56
To są leki przeznaczone do stosowania w konkretnych przypadkach, a nie przy zaburzeniach psychicznych gdzie ktoś chce przerobić dziecko na płeć przeciwną, mają poważne skutki uboczne, a poza tym nie da się przerobić mężczyzny na kobietę, a kobiety na mężczyznę bo to biologicznie jest niemożliwe. Każdy kto chce zatrzymać proces dojrzewania u dzieci powinien być karany za takie postępowanie (nie piszę tu o procesie opóźnienia przedwczesnego dojrzewania żeby wyregulować je do normalnego cyklu).
Zgłoś
mynameisgod 2025-01-21, 18:12
fasi34 napisał/a:

Trzeba być jebn8etym by takie gówno o trabsach pojebańcach tutaj wrzucać. Trans do wora a wór do jeziora.

rozumiem Twoją złość i częściowo się zgadzam z drugą częścią Twojej wypowiedzi. ( Ja osobiści nie nie chcę nikogo wrzucać do jeziora ani nikomu nie polecam).
Ale Twoja narracja jest mi w pewnym sensie zrozumiała.
I częściowo się zgadzam - należy transów odizolować od normalnych ludzi.
Popieram to.
Ale myślę, że warto się szanować nawzajem.
I lepiej czytać regulamin tej strony i nikogo nie obrażać.

Jeśli natomiast chcesz głębiej zrozumieć ten temat - polecam film :
Elite Gender Inversion: The Documentary (Jon Humanity)
watch?v=DjbOZRMIgz0
niestety nie da się go tu osadzić na stronę - ponieważ autor ustawił takie ograniczenia.

Dodam, że ten film raczej popiera Twoje poglądy, ale w bardzo łagodny sposób.
Tłumaczy o co chodzi.
Nie promuje on transgenderyzmu, lecz pokazuję czym na prawdę jest.

Jeśli krótko : cała elita jest w to od dawno zamieszana.
Jeśli dasz rady to obejrzeć i zrozumieć - będziesz zdziwiony.

również proszę się zapoznać z poniższym materiałem.

watch?v=-sB2bBd3GLs

Pozdrawiam.
Zgłoś
Karorn 2025-01-21, 21:14
Ale wy wiecie że psychiatria (zwłaszcza w Polsce) była tak zlewana że dopiero raczkuje więc pomoc pacjentowi to prawie loteria? Lekarze nie wiedzą ale internetowe specyalisty już tak. I mówie to na podstawie wielokrotnych i różnorakich doświadczeń z osobami z depresją...a tak btw. każda depresja jest inna
Zgłoś
cocktajl 2025-01-22, 13:05 1
yellow87 napisał/a:

Sugerujesz że podają leki które wzmagają depresję i chęć zabicia się? Szuryzm ci trochę wjechał za mocno.

często tak właśnie jest, przeczytaj rudzianatora. Przy podaniu leku jezeli już, często konieczna jest kilkutygodniowa obserwacja na oddziale. Nikomu nie życzę depresji.
Zgłoś
yellow87 2025-01-23, 10:44
cocktajl napisał/a:

często tak właśnie jest, przeczytaj rudzianatora. Przy podaniu leku jezeli już, często konieczna jest kilkutygodniowa obserwacja na oddziale. Nikomu nie życzę depresji.

Dzięki, zobaczę. Też nie życzę nikomu. Pozdro.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie