👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:27

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
NIe rozbił się, nie zginął, nie połamał, nie zderzył z innym glajdem - szkoda tracić 4 minut na oglądanie.
Co to za czujnik mu tak piszczy w tej kabinie.Jakiś fachowiec się wypowie,bo chciałbym wiedzieć......
Nie znam się na szybowcach ale można zauważyć, że im większa prędkość wznoszenia (na wariometrze) tym pikanie jest intensywniejsze.Przy braku wznoszenia pikanie zanika przy zniżaniu przechodzi w buczenie...
zupełnie nie wiem o co chodzi, gdzieś leci, jakieś chmury, coś pika
TerazPolska123 napisał/a:
zupełnie nie wiem o co chodzi, gdzieś leci, jakieś chmury, coś pika
Ja nie wiem o co chodzi tym którzy dają temu piwa...

ellsworth napisał/a:
Błędnik błędnikiem, ale wypuszczona ślina będzie lecieć zawsze w dół, przecież tak od razu się zorientujesz jak jesteś ustawiony względem poziomu, wystarczy nie zmieniać kierunku na czas testu i masz 100% pewność dołu.

Kris891 napisał/a:
Co to za czujnik mu tak piszczy w tej kabinie.Jakiś fachowiec się wypowie,bo chciałbym wiedzieć......
To jest wariometr. Urządzenie do mierzenie prędkości pionowej. Dzięki niemu wiesz czy masz prądy wznoszące lub czy trafiłeś na komin termiczny.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie