Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mocny Laser
mynameisgod • 2025-01-12, 17:51

Patent na skierowaną broń energetyczną
Numer patentu USA: US 10,337,841 B2
Data publikacji: 2 lipca 2019

Informacje ogólne:
- Nazwa: Directed Energy Weapon (Skierowana broń energetyczna)
- Wnioskodawca: RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS LTD, Hajfa, Izrael
- Wynalazcy:
- Yehonatan Segev, Hajfa, Izrael
- Yochay Swirski, Hajfa, Izrael
- Shay Yosub, Hajfa, Izrael
- Yan Itovich, Hajfa, Izrael

Główne cechy:
1. Zasada działania:
- Urządzenie składa się z kilku modułów laserowych.
- Każdy moduł zawiera laser światłowodowy generujący wiązkę o mocy co najmniej 1 kW.
- Układ soczewek skupia wiązkę w określonym punkcie.
2. System sterowania:
- Kontroler precyzyjnie reguluje kierunek wiązek, aby zapewnić ich synchronizację.
- Czujniki kąta wykrywają aktualne ustawienie odchylonych wiązek.
3. Mechanizm odchylania wiązki:
- Deflektor optyczny zmienia część skupionej wiązki, kierując ją na cel.
4. Klasyfikacja:
- Międzynarodowy kod klasyfikacji: H01S 3/00; F41H 13/00.
- Specjalne kody klasyfikacji: H01S 3/067, H01S 3/23.

Zgłoszenie i publikacje:
- Numer zgłoszenia: 15/502,786
- Data zgłoszenia: 2 lipca 2015
- Publikacja PCT: WO2016/024265 (18 lutego 2016).

Dodatkowe informacje:
- Okres ochrony patentu: Wydłużony o 265 dni zgodnie z sekcją 35 U.S.C. 154(b).
- Cytowane dokumenty:
- Obejmują patenty i zagraniczne zgłoszenia wynalazków.

Zalety:
- Wysoka precyzja i łatwość sterowania.
- Możliwość koncentracji energii w celu neutralizacji celów.

Patent ten został opracowany i zarejestrowany przez RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS LTD i jest częścią izraelskich systemów zaawansowanego uzbrojenia.

/////////////////////////

istnieją lasery o znacznie większej mocy niż opisany w patencie US 10,337,841 B2, który dotyczy broni energetycznej z laserami o mocy co najmniej 1 kW.

Przykłady mocniejszych laserów:

Laser for Fast Ignition Experiments (LFEX) – Japonia:
Moc szczytowa: 2 petawaty (2 × 10¹⁵ W)
Czas trwania impulsu: 1 pikosekunda (10⁻¹² s)
Opis: LFEX to laser o długości 100 metrów, wykorzystujący cztery specjalnie skonstruowane wzmacniacze. Naukowcy planują zwiększyć jego moc do 10 petawatów.
Mlody Technik

Extreme Light Infrastructure (ELI) – Unia Europejska:
Moc szczytowa: 10 petawatów (10 × 10¹⁵ W)
Czas trwania impulsu: femtosekundy (10⁻¹⁵ s)
Opis: ELI to projekt finansowany przez Komisję Europejską, mający na celu dostarczenie naukowcom dostępu do ultrakrótkich i wysokiej mocy laserów do badań w różnych dziedzinach nauki.
National Geographic

ZEUS (Zettawatt-Equivalent Ultrashort Pulse) – USA:
Opis: ZEUS to najpotężniejszy laser działający obecnie w Stanach Zjednoczonych, przeznaczony do badań nad interakcjami światła z materią przy ekstremalnych energiach.
Focus.pl

Laser wojskowy Lockheed Martin – USA:
Moc: 500 kW
Opis: Lockheed Martin pracuje nad najpotężniejszym laserem o zastosowaniu militarnym, przewyższającym dotychczasowy rekord 300 kW.
Money.pl

Warto zauważyć, że moc tych laserów jest często mierzona w bardzo krótkich impulsach, co pozwala na osiągnięcie ekstremalnych wartości mocy szczytowej. Jednakże, w kontekście broni energetycznej, kluczowe znaczenie ma nie tylko moc, ale także zdolność do precyzyjnego kierowania i utrzymania wiązki na celu.
Zmieniono 1 razy Zgłoś
Zgniłek3 2025-01-12, 17:57 2
Zbudujemy sobie taki w domu dzięki za info.
Zgłoś
JoSeed 2025-01-12, 17:59 2
Koryguje kurze łapki? 🤔
Zgłoś
Bestia_z_aquaparku 2025-01-12, 20:02 2
JoSeed napisał/a:

Koryguje kurze łapki? 🤔

Aż po pięty:)
Zgłoś
xdrt 2025-01-12, 22:20 1
USA zrezygnowało z laserów - robi Izrael, USA zrezygnowało z railguna - robią Chiny.
Albo USA upadło na głowę, albo wynaleźli coś lepszego od laserów i railgunów, tylko o tym jeszcze nie wiemy
Zgłoś
Sławomir1313 2025-01-13, 16:15
xdrt napisał/a:

USA zrezygnowało z laserów - robi Izrael, USA zrezygnowało z railguna - robią Chiny.
Albo USA upadło na głowę, albo wynaleźli coś lepszego od laserów i railgunów, tylko o tym jeszcze nie wiemy

ja nie wiem, ale te wszystkie super bronie są też super drogie, a patrząc na synchroniczny taniec dronów, to chmara powiedzmy 300 tych dronow z podstawowym granatem doczepionym do owych może zrobić okrutny popłoch w jednostkach wroga, czytałem że jueesej testowało atak dronów w roju po 250sztuk. pewnikiem wychodzi to znacznie taniej, a i chyba trudniej zdjąc z nieba taki rój, ale nie wiem, niech się jakiś ekspert wypowie
Zgłoś
Jarazz 2025-01-13, 23:20 1
Sławomir1313 napisał/a:

ja nie wiem, ale te wszystkie super bronie są też super drogie, a patrząc na synchroniczny taniec dronów, to chmara powiedzmy 300 tych dronow z podstawowym granatem doczepionym do owych może zrobić okrutny popłoch w jednostkach wroga, czytałem że jueesej testowało atak dronów w roju po 250sztuk. pewnikiem wychodzi to znacznie taniej, a i chyba trudniej zdjąc z nieba taki rój, ale nie wiem, niech się jakiś ekspert wypowie

Napewno trudniej niż ściągnąć 250sztuk polnocnokoreanczykow😁
Zgłoś
Prosty 2025-01-14, 2:49
Dobra k🤬a ale po c🤬j to komu?
Zgłoś
Siriuz 2025-01-14, 16:18
Sławomir1313 napisał/a:

a i chyba trudniej zdjąc z nieba taki rój, ale nie wiem, niech się jakiś ekspert wypowie

Proszę, oto prosta i skuteczna koncepcja walki z dronami

podpis użytkownika

Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Zgłoś
Sławomir1313 2025-01-14, 16:26
Siriuz napisał/a:

Proszę, oto prosta i skuteczna koncepcja walki z dronami

ok, na pewno wychodzi to również relatywnie tanio, ale co jeśli dronów jest 500? czy spadający zaplątany w siatkę dron nie robi kuku wyuchając na ziemi? w ogóle stosują to na ukrainie? wiesz o co mi chodzi? patrząc na filmy z dronowania rusków wydaje się, że mało jest skutecznych metod, polak który walczył na ukrainie mówił, że nie boisz się rusków, tylko arty i dronów. ja tu tylko spekuluję, czy drony za kilkadziesiąt dolców nie są przyszłością pola walki, wypierając systemy bojowe warte setki milionów, ale łatwe do zniszczenia.
Zgłoś
Siriuz 2025-01-14, 18:22 1
Sławomir1313 napisał/a:

ok, na pewno wychodzi to również relatywnie tanio, ale co jeśli dronów jest 500? czy spadający zaplątany w siatkę dron nie robi kuku wyuchając na ziemi? w ogóle stosują to na ukrainie? wiesz o co mi chodzi? patrząc na filmy z dronowania rusków wydaje się, że mało jest skutecznych metod, polak który walczył na ukrainie mówił, że nie boisz się rusków, tylko arty i dronów. ja tu tylko spekuluję, czy drony za kilkadziesiąt dolców nie są przyszłością pola walki, wypierając systemy bojowe warte setki milionów, ale łatwe do zniszczenia.

Na Ukrainie to nie wiem co się wyprawia. Tam są drony sterowane radiowo, z nimi można walczyć elektronicznie zakłócając sygnał, i w jakimś stopniu robi się to bo sygnał GPS nad Ukrainą jest zagłuszany. Nie wiem dlaczego nie zagłuszają częstotliwości sterujących, a może robią to? Może te drony wcale nie są na dużą skalę stosowane tylko robi się z tego propagandową szopkę? Nie wiem.

Wiele z tych chałupniczo uzbrojonych dronów z filmów ma prosty detonator mechaniczny, który taka siatka uruchomi, więc te drony raczej wybuchałby w powietrzu. Raczej nie traktowałbym takich samoróbek jakie pokazują w filmach z Ukrainy jako miarodajnego zastosowania militarnego dronów, Wojskowe drony to raczej amunicja krążąca, która spodziewam się, że atakując będzie nurkowała aby osiągnąć maksymalną prędkość przy uderzeniu i zneutralizować wszelkie siatki i lekkie zabezpieczenia. To co widzimy na Ukrainie to według mnie bieda partyzantka i parodia współczesnego pola walki.

podpis użytkownika

Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Zgłoś