Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mój zawał serca
Sawix • 2024-12-28, 17:54
Prosił ktoś to wstawiam .
Zacznę od tego że zawał dopadł mnie w wieku 53 lat . Alko nie nadużywam , piję okazjonalnie w małych ilościach . Około 2 lata przed pierwsze objawy dały o sobie znać . Wzmozona potliwość przy nieweilkim wysiłku . Pół roku przed godziną zero kolejne objawy, bardziej dokuczliwe . Podczas jazdy rowerem i pokonywaniu niewielkich wzniesień ból w klatce piersiowej , po zatrzymaniu ból mijał ,po kilku sekundach mozna było jechać dalej . W pracy chwilowe zawroty głowy na tyle silne że musiałem się czegoś przytrzymać bo bym się wyj🤬 , takie zawroty trwały dosłownie kilka sekund i mijały . Kolejnym objawem był ból w klatce piersiowej podczas spaceru z psem , musiałem przystanąć i ból przechodził , to było jakieś 2-3 miesiące przed wezwaniem karetki . Miesiąc przed finałem ból pojawiał się coraz częściej . 3 Stycznia poszedłem do pracy po czym się zwolniłem się do domu . Zjadłem obiad , potem poobiednia drzemka i jak zwykle usiadłem do mojego centrum dowodzenia . Po chwili , bez żadnego wysiłku ból w klatece piersiowej z równoczesnym bólem lewej , całej ręki , tak jak by reumatyzm jakiś . Wołam syna do pokoju i proszę go żeby zadzwonił po karetkę bo coś jest nie tak . Karetka była po około 15 min. Zbadali mi ciśnienie , 153/ 95 ,, tragedii nie ma , ale po zrobieniu EKG telefon na oddział szpitała w celu dalszych instrukcji .Lekarz dyżurny kazał mnie natychmiast dostarczyć na odział kardio . Tam diagnoza - zawał serca . Oczywiście kropłówki , podłączenie pod aparature mintorującą i na nastepny dzień wizyta na odziale anglioplastyki . Zwęzenie tetnicy sercowej w 90 % , tętnice rozszerzono i wstawiono pierwszy stent ( taka rureczka sprężysta ) . Docelowo żeby wszystko było ok . wstawiono mi 8 szt. takich sprężynek w przeciągu 3 mies.w kilka innych tętnic na sercu W szpitalu byłem łącznie 10 dni . Po wypisie farmakoterapia do końca życia . Uszkodzenie mięśnia sercowego po zawale to 12 % .Dodam że po wstawieniu wszystkich stentów kondycja jak u 18 latka . Zobaczymy jak długo
Zgłoś
saves 2024-12-28, 17:57 81
Każdy myśli że jest nieśmiertelny. Do czasu.
Zgłoś
roma21 2024-12-28, 18:00 23
Skoro był objawy,to czego je ignorowałeś? Zdrowia!
Zgłoś
elim 2024-12-28, 18:03 13
A jak twoje parametry, jakie BMI (ewentualnie waga przy jakim wzroście)? Jakie wyniki cholesterolu (ten dobry i zły)?
Zgłoś
~Dostojny 2024-12-28, 18:05 7
Mógłbyś też podać wzrost i wagę w tym czasie, a no i czy papieroski się paliło

podpis użytkownika

Jest akcja - zabieramy banderowcom tablice rejestracyjne z samochodów
Zgłoś
Ziomee22 2024-12-28, 18:10 13
no czyli % nie wpływają źle na zdrowie zdrówko
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 18:11 20
elim napisał/a:

A jak twoje parametry, jakie BMI (ewentualnie waga przy jakim wzroście)? Jakie wyniki cholesterolu (ten dobry i zły)?

170 wzr. waga 100 kg. Cholesterol wysoki , triglicerydy wysokie . Po pobycie w szpitalu waga spadła do 84,5 kg. i wyniki krwi w normie , oczywiście statyny biorę na cholesterol . Dwa lata po zawale wyniki krwi nadal ok.

[ Dodano: 2024-12-28, 18:12 ]
Ziomee22 napisał/a:

no czyli % nie wpływają źle na zdrowie zdrówko

Dostojny napisał/a:

Mógłbyś też podać wzrost i wagę w tym czasie, a no i czy papieroski się paliło

Paliłem zwykłe pety z 30 lat , teraz elektryka

[ Dodano: 2024-12-28, 18:14 ]
roma21 napisał/a:

Skoro był objawy,to czego je ignorowałeś? Zdrowia!

Bo nie sadziłem że to zwiastun . Zganiałem wszystko na wiek , złe samopoczucie , złą dietę

[ Dodano: 2024-12-28, 18:15 ]
saves napisał/a:

Każdy myśli że jest nieśmiertelny. Do czasu.

Ja tak nie myślałem i nie myślę . Nie sądziłem tylko że w takim wieku otrę się o śmierć
Zgłoś
Adiczek 2024-12-28, 18:22 10
Ja miałem w wieku 32 lat ale sobie sam zapracowałem na to
Zgłoś
DeLux 2024-12-28, 18:28 4
Jako nieznacznie młodszego fateta interesuje mnie:
1. Czy byłeś pod opieką lekarza odkąd zaczęły się objawy przepowiadające?
2. Jakie brałeś narkotyki i jak dużo?
3. Czy zdarzały ci się maratony seksualne tak po 3-4h pod wpływem narkotyków?

Pozdrawiam!!
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 18:29 8
Adiczek napisał/a:

Ja miałem w wieku 32 lat ale sobie sam zapracowałem na to

W jaki sposób zapracowałeś ?
Chrzestny mojego syna dostał rozległego zawału w wieku 33 lat , niestety nie przeżył . Nie pił nie palił , sportowiec .

[ Dodano 2024-12-28, 18:33 ]
DeLux napisał/a:

Jako nieznacznie młodszego fateta interesuje mnie:
1. Czy byłeś pod opieką lekarza odkąd zaczęły się objawy przepowiadające?
2. Jakie brałeś narkotyki i jak dużo?
3. Czy zdarzały ci się maratony seksualne tak po 3-4h pod wpływem narkotyków?
Pozdrawiam!!

1 . Tylko coroczne badania okresowe w pracy
2. Za młodu kilka razy zioło zajarałem
3. R🤬am średnio 2x na tydzień bez sado-maso , gonitwy po chacie w samych prześcieradłach już też minęły 😆
Zgłoś
JoSeed 2024-12-28, 18:43 17
Miałeś typowe presymptomy pod postacią dławicy piersiowej...
Cieszę się, że wyszedłeś z tego cało ))
Zdrowia życzę najszczerzej
Zgłoś
35i 2024-12-28, 18:46 32
Sawix napisał/a:

W jaki sposób zapracowałeś ?

Jestem rok starszy od Ciebie jaram od 40 lat, dzieci dorosłe, baba pogoniona z chałupy, mam zakrzepicę i już zaliczyłem dwa zatory, ciśnienie od pół roku pomiędzy 170 a 210/120, co piątek walę 0,7 i mam wyj🤬e, jak spojrzę na to co się na świecie odp🤬la. Zdechnę to zdechnę, na c🤬j drążyć temat.
Zgłoś
JoSeed 2024-12-28, 18:47 2
@Adiczek: Mocnoś pracował... Zdrowia życzę ))
Zgłoś
Dżepetto 2024-12-28, 18:51 4
Zasadniczo to c🤬j mnie to interesuje.
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 18:53 18
35i napisał/a:

Jestem rok starszy od Ciebie jaram od 40 lat, dzieci dorosłe, baba pogoniona z chałupy, mam zakrzepicę i już zaliczyłem dwa zatory, ciśnienie od pół roku pomiędzy 170 a 210/120, co piątek walę 0,7 i mam wyj🤬e, jak spojrzę na to co się na świecie odp🤬la. Zdechnę to zdechnę, na c🤬j drążyć temat.

C🤬jowo podchodzisz do życia ale to jest Twoje życie i to szanuje , trzymaj się
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie