Frans de Waal przedstawia kilka eksperymentów dotyczących zachowań moralnych u zwierząt.
Na początku jest trochę pierdu-pierdu, więc jak kogoś nużą takie wstępy to sobie trochę przewińcie, np. do 3:30.
Opis z YT:
Cytat:
Empatia, współpraca, sprawiedliwość i wzajemność, troska o dobro innych - te cechy wydają się bardzo ludzkie. Ale Frans de Waal pokazuje nagrania kilku ciekawych doświadczeń behawioralnych na naczelnych i innych ssakach. Pokazują one, jak wiele z cech moralnych zwierzęta dzielą z nami.
Cały materiał to trochę prztyczek w nos dla zwolenników boga-zapchajdziury, który rzekomo pokazał ludziom moralność poprzez 10 przykazań.
Tak tylko wspominam, żebyście mieli o czym pisać w komentarzach
Konto usunięte
2012-09-19, 16:16
alan10 napisał/a:
Tak tylko wspominam, żebyście mieli o czym pisać w komentarzach
Chcesz prawdziwej wojny to wrzuć jakieś anime, rozgość się w fotelu i obserwuj
Konto usunięte
2012-09-19, 16:46
Obrażając Boguśia pokazujesz,że jestes tępy,Boguś stworzył świat na swoję podobieństwo.Biblia pisana była przez jego dziecko.Radzę ci sie c🤬ju pomodlić.
Konto usunięte
2012-09-19, 17:27
Jak nauka pójdzie dalej tą drogą to już niedługo psy i koty będą miały prawa wyborcze
k🤬a ja przeczytałem moralność u kobiet i myślę przecież miało być o kobietach a nie o murzy.. czarnoskórych
Konto usunięte
2012-09-19, 17:54
I zrobię jutro rozp🤬ol za obrażanie Chrześcijanizmu.
@misio1631
Niby dorośli a czytać nie potrafią.
"Żyjące w środowisku naturalnym dzikie zwierzęta zazwyczaj nie okaleczają się nawzajem, nie onanizują się, nie atakują swojego potomstwa, nie cierpią na wrzody żołądka ani na otyłość, nie praktykują fetyszyzmu, nie żyją w związkach homoseksualnych i nie popełniają morderstw. Natomiast u ludzi mieszkających w miastach wszystkie te zjawiska mają oczywiście miejsce. Czy więc w ten sposób ujawnia się podstawowa różnica między rodzajem ludzkim a innymi zwierzętami? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tak. Jest to jednak jedynie pozór. W pewnych okolicznościach, a mianowicie w nienaturalnych warunkach niewoli, inne zwierzęta także zachowują się w ten sposób. Zwierzę przebywające w klatce ogrodu zoologicznego demonstruje te same anomalie, jakie znamy doskonale z zachowań naszych ludzkich pobratymców. Tak więc najwyraźniej miasto nie jest betonową dżunglą, lecz raczej ludzkim zoo".
Desmond Morris, Ludzkie zoo
Bardziej ludzkie niż spora część ludzi.
podpis użytkownika
Człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Konto usunięte
2012-09-19, 23:57
ziewaliście może ? mnie 2 razy sponiewierało, k🤬a jestem małpa ?
Konto usunięte
2012-09-20, 0:06
o filmiki z TEDa się pojawiają na Sadisticu. miło
Konto usunięte
2012-09-20, 0:47
To z listem od filozofa, który pisał do niego o tym że poczucie sprawiedliwości wynaleziono podczas rewolucji francuskiej to ironia jakby ktoś z was nie załapał.
Konto usunięte
2012-09-20, 1:25
Bardziej moralne niż moja była o_O
Konto usunięte
2012-09-20, 3:55
To tylko potwierdza moje głębokie przekonanie na temat tego, że ludzie to c🤬je i zwierzęta robią im lipę pokazując, zadawałoby się, typowo "ludzkie" odruchy i mechanizmy.