Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mosuo to grupa etniczna zamieszkująca południe Chin, prowincje Junnan i Syczuan, w tym okolice jeziora Lugu Hu.
Tradycyjny dom składa się z kilku pokoleń, na czele którego stoi kobieta.
Więzy rodzinne są niezwykle silne, a wyprowadzki prawie się nie zdarzają.
Mosuo praktykują niezwykła tradycję "chodzonego małżeństwa".
Nie są to związki formalne, jedynie wizyty nocą, z kobietą która wyraziła zainteresowanie danym mężczyzną.

Zgodnie z tradycją uznawano, że dziewczynka jest gotowa do seksualnych relacji, w wieku 13/14 lat.

W tym wieku otrzymuje dostęp do "kwiatowej komnaty", znajdującej się w obrębie domostwa. To odrębne pomieszczenie gdzie po zmroku może zapraszać mężczyzn, ale ten, po wspólnie spędzonej nocy, zobowiązany jest wrócić do swojego domostwa.

Istniało kilka zwyczajów związanych z tymi nocnymi wędrówkami, a jednym z najważniejszych było noszenie przez kochanka… kapelusza:

Mężczyźni Mosuo zawsze udają się do partnerek w obszernych kapeluszach. Jeśli kobieta postanowi zakończyć związek, robi to bez ceregieli – kochanek zastaje zamknięte drzwi. Jeśli zaś pod drzwiami komnaty znajdzie parę męskich butów lub kapelusz zawieszony na drzwiach, oznacza to, że jego partnerka spędza akurat noc z kim innym.
W teorii „chodzone małżeństwa” nie były zatem związkami na wyłączność, a dzieci zrodzonych z tych relacji nigdy oficjalnie nie przypisywano do jednego ojca. Oczywiście wiadomo było, kim jest tata danej pociechy, lecz nie odgrywał on szczególnej roli w jej wychowaniu. Dlaczego? Ponieważ każdy mężczyzna odpowiadał za potomstwo chowane pod dachem, pod którym sam mieszkał – więc przeważnie były to dzieci jego sióstr.

U Mosuo panowała tradycja wspólnego wychowywania potomstwa. W każdym domu wszystkie maluchy były traktowane jako „wspólne dobro”, o które dba cała rodzina. Zresztą idea ta nie odnosiła się tylko do potomstwa. Taka budowa społeczna pozwalała również na utrzymanie zasady wspólnego majątku rodzinnego. Wszystkie dobra materialne oraz pieniądze należały do rodzinnego klanu i – przez utrzymywanie nieformalnych związków – prawie nigdy go nie opuszczały. Tym samym gwarantowało to zabezpieczenie życia całej familii, również osób starszych, schorowanych czy niepełnosprawnych.

Fałszywe wyobrażenie o ich społeczności w przewodnikach turystycznych spowodowało napływu bogatych turystów którzy przyjeżdżali tylko po to, by przeżyć noc z przedstawicielka Mosuo, kreowaną na wspaniałą kochankę. Prostytucja w Chinach jest nielegalna, ale w obliczu zysków, sprowadza się tajlandzkie lub chińskie prostytutki, nie związane z Mosuo, które przebierają się w ich stroje, żeby spełnić fantazje turystów.
W ten sposób obrzeże Luoshui stało się miejscem w którym kwitnie prostytucja, a rozwój hotelarstwa i usług obsługi turystów zmienił krajobraz i życie społeczeństwa.

ciekawostkihistoryczne.pl/2021/05/29/mosuo-krolestwo-kobiet-i-chodzony...

facebook.com/photo.php?fbid=1590209741237117&id=1536957316562360&a...

Zgłoś
JoSeed 2025-05-10, 22:16 4
Oooo, całkiem przyjemne zwyczaje... 😏
Zgłoś
Dżepetto 2025-05-10, 22:17 3
Tobie się chyba strony pop🤬liły
Zgłoś
Kryptyda 2025-05-10, 22:22 26
JoSeed napisał/a:

Wilk syty i owca cała.

Dżepetto napisał/a:

Tobie się chyba strony pop🤬liły

Jest o r🤬aniu 13 letnich Chinek ? No jest. To w czym problem ?
Zgłoś
htp 2025-05-10, 22:56 5
JoSeed napisał/a:

W zasadzie komunizm w czystej postaci.
Zgłoś
goslaw3 2025-05-10, 23:01
ta z prawej ladniejsza.....chyba.....
Zgłoś
turor 2025-05-10, 23:02 4
Kryptyda napisał/a:

"Tak swoją drogą, Sadistic udowodnił mi tylko, że człowiek to zwierzę.
Od kilku lat, jak czytam czasem wasze wywody i komentarze, to porównywanie niektórych z psem, ubliża psu. Pozdrawiam, może się wyrobicie."
- Kryptyda -

Samozaoranie
Zgłoś
Kryptyda 2025-05-10, 23:06 3
turor napisał/a:

"Tak swoją drogą, Sadistic udowodnił mi tylko, że człowiek to zwierzę.
Od kilku lat, jak czytam czasem wasze wywody i komentarze, to porównywanie niektórych z psem, ubliża psu. Pozdrawiam, może się wyrobicie."
- Kryptyda -
Samozaoranie

Nie nie. Kolega oczekuje takich treści, jak wszyscy, ja też. Ja to inaczej przedstawiłem, a ten komentarz to ironia.
Zgłoś
Dzordz03 2025-05-10, 23:49 3
Kryptyda napisał/a:

Wilk syty i owca cała.

Ten Dzepetto czy jak mu tam, woli 13 letnich chłopców.
Zgłoś
zn506 2025-05-10, 23:55 11
Kryptyda napisał/a:

Wilk syty i owca cała.

Jeden r🤬acz zapłodni wszystkim siostry a bracia nic nie por🤬ają a muszą obcego bękarta chować

Zgłoś
darek1234 2025-05-11, 0:08 4
Wypisz/wymaluj czysta idea wolnego biznesu - jest popyt, jest podaż. Mam kolegę, który grzmoci 67 latkę. Ta przynajmniej nie udaje, że jest młoda, ale ponoć lubi te rzeczy
Zgłoś
turor 2025-05-11, 5:56 1
Kryptyda napisał/a:

Nie nie. Kolega oczekuje takich treści, jak wszyscy, ja też. Ja to inaczej przedstawiłem, a ten komentarz to ironia.

Jakbym słyszał Tuska jak tłumaczy się ze swoich obietnic

Ten sam poziom fałszu i zakłamania.
Zgłoś
goslaw3 2025-05-11, 8:26
zn506 napisał/a:

Jeden r🤬acz zapłodni wszystkim siostry a bracia nic nie por🤬ają a muszą obcego bękarta chować

wiem ze to nie twoja grafika ale to najnizsze zdjecie zupelnie nie pasuje do opisu, tam powinni byc narcyzi lgbt ktorzy maja wazniejsze sprawy niz robienie dzieci, oni mysla o tym jak byc psem i jesc z kibla bo to jest modne na tiktoku.....
Zgłoś
Bumerang73 2025-05-11, 8:27 1
W Polsce co druga małolata w wieku 13 czy 14 lat obciąga kolegą ze szkoły,nie róbcie z Chińczyków pedofilii.
Zgłoś
zn506 2025-05-11, 8:41 3
goslaw3 napisał/a:

wiem ze to nie twoja grafika ale to najnizsze zdjecie zupelnie nie pasuje do opisu, tam powinni byc narcyzi lgbt ktorzy maja wazniejsze sprawy niz robienie dzieci, oni mysla o tym jak byc psem i jesc z kibla bo to jest modne na tiktoku

Akurat elgiebeci nie są dla k0bit nudni. Jest nawet sposób podrywu "na geja" - natomiastnie ma podrywu na "uczestnika konkursu matematycznego". A i gej częściej w dziąsło sierpowego wyprowadzi niż matematyk. Nuda dla k0bit to to co pcha świat do przodu - nauka, filozofia.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie