P.S. Wszelkie dzieci oceniające podobieństwo MSBS'a do ACR tylko na podstawie podobnych kształtów proszę o nie wypowiadanie się

No jeśli ty porównujesz Łucznika, który zaliczył już w c🤬j wpadek jak Tantal czy Beryl do firmy Steyr to prawdziwy z ciebie patriota...![]()
Karabinek w układzie bull-pup to specyficzna konstrukcja, która wymaga większej precyzji i wiedzy, żeby taki karabinek miał sens istnienia. Polacy nie mają takiego doświadczenia i wiedzy, za to wiedzą jak sp🤬olić całkiem udane konstrukcje dlatego też mój daleko idący wniosek, że MSBS w układzie bull-pup będzie niewypałem. Fajnie jest wierzyć, że to będzie drugi Steyr, ale niestety polskie realia są takie, że będzie to drugi L85 albo Famas.
Szczególnie, że targetem MSBS są siły zbrojne RP, a wiadomo jak to wygląda - nie kupią tego, co jest najlepsze tylko to, co jest najtańsze.
Gdzie ja napisałem że Magpul miałby opracowywać dla nas magazynek?No ja p🤬lę... A magpul jest polską firmą ? MSBS ma być całkowicie polskim projektem i m.in to właśnie świadczy o tym, że Magpul takiego magazynka nie opracuje. Nawet gdyby chciał to nas po prostu na to nie stać.
A jeśli chodzi ci o zaprojektowanie magazynka o innym designie to też niewielka szansa. Projekt zakłada, że MSBS ma wyglądać ''przyszłościowo'', a tego się nie da osiągnąć bez takie uber-tactical magazynków.
Fakt, żenująca interpunkcja i wyzwiska jest teraz bardziej w modzie niż konkretna wiedza, wiec mnie nie dziwi, że jego post jest dla ciebie bardziej wartościowy
![]()
Powiedz mi czy kiedykolwiek w życiu trzymałeś w rękach beryla czy tantala? Obecnie Tantal cieszy się bardzo dużą popularnością w krainie płynącej tłuszczem, a z Berylem mam do czynienia praktycznie na codzień i jakoś nie podzielam twojego zdania.
Gdzie ja napisałem że Magpul miałby opracowywać dla nas magazynek?
Czy stworzenie magazynka jest dla nas jakimś szczytem technologicznym?
Widzę argumenty się skończyły to zaczynasz p🤬lenie. Nie pierwszy raz zresztą.
Jeśli przez ''kraj płynący tłuszczem'' rozumiesz nowy Irak to rzeczywiście to, że zakupił on od nas pordzewiałe Tantale niesamowicie świadczy o tym karabinie... Tantal jest gównem, od zawsze było to wiadome i chyba jesteś pierwszy, który nazywa to coś ''udaną konstrukcją''.
Beryl jest równie zajebisty co Tantal. Przecież każdy karabin na świecie, któremu od strzelania nagrzewa się łoże tak, że można na nim zrobić sadzone jajka jest poszanowaną konstrukcją...
Przestań p🤬lić, bo się tego czytać nie da. Dostałbyś w łapy procę z napisem ''made in poland'', a byś się spuszczał jaki to zajebisty karabin szturmowy w ręce dostałeś...
Łucznik sp🤬olił nawet tak prostą sprawę, jak produkowanie Walthera P99 na licencji. Praktycznie wszystko dostali na tacy, wystarczyło zastosować się do wytycznych i kasiorka od MSWiA zgarnięta. No ale wiadomo, przecież Łucznik wie lepiej...
tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/walthery-policji-do-kontroli-sprawdza-ws...
Rzecz w tym, że napisałeś to jakbyś na klopie siedział dlatego rozpatrzyłem dwie opcje, które ten twój bełkot mógł znaczyć.
W każdym razie odpowiedź jest krótka - zaprojektowanie dobrego magazynka jest dla nas czymś nieosiągalnym.
Rzecz w tym że to tobie już się chyba skończyły argumenty co świetnie odzwierciedla poziom twojej wypowiedzi.
Co do kraju płynącego tłuszczem chodziło mi o rynek cywilny w USA.... może ci narysować bo widzę że cięzko przyswajasz niektóre terminy...
Raczej inteligencją to ty nie grzerzysz skoro pomyślałeś ze mówie o projektowaniu dla nas magazynka przez Magpul Dynamics... Narazie panie pesymisto
na większego idiotę byś nie potrafił wyjść
RangerPoza tym ten karabinek nie tylko z wyglądu przypomina ACR'a. To jest w zasadzie ''polska kopia'' wykonana z tańszych materiałów i z kosmetycznymi zmianami, żeby ominąć licencję
RangerMagpull, która zresztą rozważała wtrącenie się w projekt MSBS i zastopowanie prac.
MSBS już w fazie projektowania był karabinkiem przestarzałym. Prawie każdy liczący się na świecie kraj ma swoje wersje karabinka 5,56 NATO tylko nie Polska(Beryla pomińmy milczeniem...). Teraz, kiedy pole walki wymusiło zastosowanie typowego pocisku karabinowego(większość wraca do 7,62 NATO) i właśnie opracowuje swoje karabinki na taki nabój to nasz kraj ma dopiero pomysł wdrożenia MSBS do regularnej armii... Ale oczywiście na projekt poszły grube miliony, więc PR musi zadbać o to, żeby ten karabinek ogłoszono wielkim sukcesem.
Nikt nie wspomniał o wersji bull-pup, bo to w zasadzie są różne karabiny
Sam ACR korzysta z patentów, które już przekroczyły 25 lat, jedyne system zmiany lufy jest nowy.
Tutaj bardzo proszę o podanie jakiś źródeł, które poparą to twierdzenie. Bo jestem pewien, że takich nie było.
Proszę rozwiń twierdzenie, że był przestarzały. Natomiast co do środków włożonych w ten projekt to jest to kwota 6 000 000PLN
Co w porównaniu do innych państw jest kwota śmiesznie małą.
No są tak różne że, można bez problemu przerobić odmianę bull-pup na klasyczną kolbową.
Oświecę cię ekspercie można zastosować dowolny magazynek do M16/M4 więc po co projektować specjalnie do MSBSa.
A gdzie ja twierdziłem, że ACR jest jakimś nowoczesnym karabinkiem ? Chodzi o design, który jest zwyczajnie zerżnięty.
Czytałem o tym na forum specopsa, gdzie z kolei był link do Altaira. Znajdę to poślę na pw
Dlaczego jest to kwota ''śmiesznie mała'' ? Właśnie dzięki omijaniu licencji i przestarzałej konstrukcji.
Dlaczego ta konstrukcja jest przestarzała również już pisałem - w momencie, kiedy większość armii NATO przesiada się na 7,62 NATO lub ewentualnie pocisk 6,5 Grendel to Polska dopiero opracowuje karabinek 5,56, który jest nieskuteczny.
Dlaczego ta konstrukcja jest przestarzała również już pisałem - w momencie, kiedy większość armii NATO przesiada się na 7,62 NATO lub ewentualnie pocisk 6,5 Grendel to Polska dopiero opracowuje karabinek 5,56, który jest nieskuteczny.