Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Muneo-Sukhoe
gurup • 2017-01-03, 14:52
Zapraszam na Muneo-sukhoe z cyklu "Sadol uczy, Sadol bawi", bo zakładam, że niewiele z was wie jak przyrządzić ośmiornicę

Jeśli boicie się, że dostaniecie raka od jej akcentu, to spokojnie można wyciszyć.

Polecam szczególnie:
-0:26 całą ośmiorniczka
-1:20 usuwanie wnętrzności
-2:48 ciekawy sposób oczyszczania przy pomocy soli
-4:17 gotowanie
-7:38 krojenie



I dla ciekawskich, którzy na pewno zaraz zapytają "A jak to smakuje?" już śpieszę z odpowiedzią. Otóż c🤬j wie
Zgłoś
Avatar
jimiq 2017-01-05, 10:13
komentarz autora rozwala.
Zgłoś
Avatar
S................e 2017-01-05, 11:48
Przecież k🤬a ośmiornica nie ma smaku. Nie wiem na c🤬j to ktoś chce jeść (do tego te ceny) bo jak dla mnie to po prostu nie ma smaku.
Zgłoś
Avatar
eligurf 2017-01-05, 12:02 2
Ośmiornica dupy nie urywa, ale dobrze zrobione da się zjeść, przy czym łatwo sp🤬olić, że o gumowatych kalmarach nie wspomnę.

Tak dla zainteresowanych (dla kalmarów/kałamarnic i ośmiornic):
- usuwać błonkę z ciała i ramion (puszcza barwnik i potem wygląda to jak gówno);
- przed smażeniem/grilowaniem zahartować w wrzątku (zamyka pory i ogranicza wyciekanie soku ze środka);
- nie kroić na mniejsze kawałki jeśli technicznie nie trzeba (np. wielkość naczynia), dopiero po przygotowaniu - krążki z kalmara można od razu wyrzucić;
- bardzo krótko gotować, smażyć (kilka minut), zapiekać (maksymalnie kilkanaście minut), bo sok wychodzi ze środka i staje się to gumowato-c🤬jowe.
Dodatki bez znaczenia jak kto lubi. Jak ktoś schabowego to majeranek, sól, pieprz, jajko + panierka i powinno smakować.

podpis użytkownika

Człowiek z wolną wolą może robić wszystko, człowiek wolny więcej.
Zgłoś
Avatar
Clarx 2017-01-05, 13:09
przy usuwaniu wnętrzności poczułem smród przez monitor
Zgłoś
Avatar
1.Michal 2017-01-05, 13:33
Robiłem ostatnio ośmiornicę. Najlepiej wrzucić ją do garnka bez wody. Po chwili uwolni tyle swoich soków, że zacznie w nich pływać. Korzystałem z przepisu Makłowicza i jakoś mi to wyszło.
Zgłoś
Avatar
_WHATEVER_ 2017-01-05, 13:36
Niech se te obślizgłe gówno w p🤬dę wsadzi. Gdzie jest k🤬a schabowy z kością ja się pytam!!!
K🤬a, polska kuchnia ma tyle frykasów, na c🤬j mnie żreć takie tam żelki pffff
Zgłoś
Avatar
thewhitestar 2017-01-05, 13:36
Jej twarz jest za żółta nawet jak na żółtka...
Zgłoś
Avatar
j................3 2017-01-05, 13:43 1
aby miała oryginalny smak musi być co najmniej w 4 innych p🤬dach
Zgłoś
Avatar
maciek24043 2017-01-05, 13:56
Ja p🤬le jak to paskudnie wygląda
Zgłoś
Avatar
bollol_stern 2017-01-05, 14:18
Podobno w Grecji wp🤬lają do pralki na wirowanie, żeby zmiękła. Tradycyjnie tłukli patykiem na skale.
Zgłoś
Avatar
eligurf 2017-01-05, 15:16
bollol_stern napisał/a:

Podobno w Grecji wp🤬lają do pralki na wirowanie, żeby zmiękła. Tradycyjnie tłukli patykiem na skale.



Ano właśnie zapomniałem - koniecznie roztłuc mięsko lub lepiej (wygodniej) zamrozić, bo efekt ten sam.

podpis użytkownika

Człowiek z wolną wolą może robić wszystko, człowiek wolny więcej.
Zgłoś
Avatar
bollol_stern 2017-01-05, 17:48
To całe żarcie jest dobre ale jest jeden kluczowy warunek, musi być świeże. A najlepiej żywe w momencie trafiania do gara, wtedy ma aromat, takie pomrożone to już nie to. Z polskich bajerów to raki, najlepiej.
Zgłoś
Avatar
Gizmolka 2017-01-06, 0:16
Agressive masagge jest najlepszy

podpis użytkownika

Ludzie, którym się nie podobam powinni przyjąć jedną prostą rzecz- cyjanek potasu.
Zgłoś