Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Najsłynniejsi żołnierze średniowiecza-zakony rycerskie cz.4
g................2 • 2013-10-02, 23:50
W tym poście mam zamiar skupić się tylko na wyposażeniu krzyżowców od I do IV krucjaty ponieważ każy był uzbrojony mniej więcej tak samo w zależności od majątku,a zakony opiszę w następnym
Wyposażenie

Hełmy:

Hełm Żebrowy

Kapalin

Hełm normański(z maską lub bez maski)

Hełm garnczkowy pojawił się on później a większość ludzi kojarzy krzyżowców właśnie z tym hełmem

Na hełmy często mocowane były labry czyli chusty najczęściej z herbami i miały one za zadanie chronić przed nagrzaniem się
hełmu(zdjęcie 1 od prawej)

ochroną reszty ciała była głównie kolczuga sięgająca do kolan a na niej tunika z symbolem zakonu również do kolan,która też miała chronić przed nagrzaniem się zbroi,do tego jeszcze dochodziła jakaś pelerynka najczęściej skórzane buty i rękawice

Duża tarcza najczęściej w kształcie trojkątnym lub migdałowym wykonana z drewna i skóry jeśli chodzi o zakony to był na niej namalowany symbol zakon czyli jakiś krzyż czerwony biały czarny itd.

do wyposażenia ofensywnego zaliczam kopie której długość według wikipedii osiągała nawet do 4,5 metra długości z czego tylna część ok 1/4 długości stanowiła przeciwwagę

lance,czyli włócznie dochodzące do 3 m długości (też według wikipedii nie mam pewności o jakich czasach tam mówią)

no i na koniec miecze jednoręczne które miały długość ok.80 cm

z wyposażenia to by było wszystko.
Zgłoś
Hrodgar 2013-10-03, 7:14 1
Lance to dopiero XVI wiek, włóczeniami natomiast walczyli głównie piesi. Rycerstwo konne walczyło kopią.

podpis użytkownika

Świat bez muzyki? To nie dla mnie.

"Świat jaki znamy odchodzi jednak to przeszłość jest kluczem do przyszłości"
Zgłoś
j................8 2013-10-03, 8:16 1
kurde nie wiem co jest ale nie umiem wkleić tego co napisałem więc wrzucam tekst w formie obrazka ;/
.. tak tak możecie mnie dojechać ;/
Zgłoś
p................a 2013-10-03, 13:00 4
Wizerunek krzyżowców najbardziej ukształtowało to
Zgłoś
g................2 2013-10-03, 17:53
jonasz88, Co do normana to sam się dokładnie nie znam ale jak na forach różnie ludzie piszą to doszedłem do wniosku,że żebrowy i normański są podobne ale jakoś muszą się od siebie różnić skoro są 2 nazwy,zdjęcie z hakownicą ma przedstawiać tylko sam hełm a nie broń jaką ma żołnierz,lance również były używane w tych czasach i tego akurat jestem pewien no i okres I-IV krucjata zmieniał się głównie poszczególne elementy uzbrojenia a nie całość np na kolczugę ktoś zakładał napierśnik .Jakby ktoś miał jakieś pomysły i poprawki to bardzo bym prosił ponieważ w średniowieczu nie orientuje się jak np. w starożytności

a no i jeszcze tarcze po prostu było mi ciężko znaleźć jakieś dobre zdjęcie więc głównie tu chodziło mi o sam ich kształt
Zgłoś
Sephirothius 2013-10-09, 17:21
Interesuje się okresem krucjat od I do III, późniejszymi już mniej. Interesują mnie Zakony Rycerskie.
Jestem z rekonstrukcji i odtwarzam Szpitalnika z Lewantu z XIIIw. Mam własną grupę w Warszawie. Dopiero raczkujemy. Uczymy się walki na ostre buhurtowe starcia, trenujemy troche walki mieczem z traktatów średniowiecznych-głównie nieniecka szkoła walki.

Dla mnie takie posty o historii jakie umieszcza glonek82 powinno się kasować. Bo są to głupoty i szkodzą młodym. Lepiej już opisy wojsk z Medka total war poczytać.

To są idiotyzmy.

Tarcze do poprawki. Nie było metalowych tarcz. Za ciężkie i za drogie.

Po za tym, żeby opisywać uzbrojenie trzeba podzielić to na okresy. Zmieniało się. Po za tym uzbrojenie to nie tylko hełm i tarcza i kolczuga,której tutaj nie ma. To też zbroje miękkie.

Lepiej byłyby poszukać ospreyowskich opracowań, które zawierają błędy, ale są informacjami, a nie gównianą info z powklejanymi obrazkami z google.

Więcej nie chce mi się pisać. W razie pytań na PW
Zgłoś
g................2 2013-10-09, 20:30
Sephirothius, Co do tarczy to już wyjaśniłem a ogólnie do twojego komentarza to się po części zgadzam bo orientuje się w średniowieczu średnio ale na pewno lepiej niż większość społeczeństwa jak chcesz naprawdę dobrych informacji to poczytaj sobie starożytność bo w niej orientuje się bardzo dobrze tak samo w XVII wieku i II wojnie światowej(i nie chce tu wyjść na gówniarza,który mówi moim ulubionym tematem na historii była druga wojna światowa) jednak pomyślałem że jak już zrobiłem tą starożytność i to się nawet spodobało to mógłbym zamiast skakać do tej II wojny i XVII wieku to wszystko chronologicznie zrobić.Tak więc jak już dostałem odpowiedź porządną kogoś kto się zna w temacie to zacznę pisać tylko o tym czego jestem pewien.
Zgłoś
tr3mm0r 2013-10-10, 2:56
Cytat:

Najsłynniejsi żołnierze średniowiecza-zakony rycerskie cz.4

Moim zdaniem najslynniejszym zolnierzem sredniowiecza oraz zakonow rycerskich byl:

Cytat:

Hełm Żebrowy

podpis użytkownika

Falubaz to magia. Speedway to religia.
Zgłoś
g................2 2013-10-10, 14:49
napisalem ze najpierw zrobie uzbrojenie
Zgłoś
Sephirothius 2013-10-11, 18:28 2
Słuchaj Glonek. Napisałem zbyt ostrego posta, bo byłem zmęczony.Przepraszam. Jak chcesz pomocy, zdjęć i info, źródeł to pisz na pw
pozdrawiam
Zgłoś
g................2 2013-10-12, 13:23
po prostu sobie odpuszczę robienie rzeczy do którch nie mam 100 % pewności czyli pewnie przeskoczę od razu do XVII wieku a do tego być może wrócę jak poczytam więcej
Zgłoś
P................M 2013-10-12, 22:46
Piwko za materiały i zdjęcia Mi sie kurewsko podoba i chwała ci za to
Zgłoś
boberm 2013-10-12, 23:00 1
Sephirothius napisał/a:

Słuchaj Glonek. Napisałem zbyt ostrego posta, bo byłem zmęczony.Przepraszam. Jak chcesz pomocy, zdjęć i info, źródeł to pisz na pw
pozdrawiam

1 raz czytam na sadolu posta z przeprosinami :O.
Zgłoś