Pseudoterenówki które maja problem z podjechaniem pod górkę o nachyleniu ok. 10 stopni...
grhotto napisał/a:
P.S. dla napinaczy, którzy twierdzą że BMW to wieś proponuję udać się do najbliższego salonu beemki i popatrzeć sobie na ceny
Proponuję zapoznać się z cenami kombajnów rolniczych.
Generalnie to wydaję mi się lekko że wszystkie te testy są z lekka stronnicze bo każdy jest przygotowany inaczej i nie mamy pewności jak auta zostały przygotowane do tych testów możemy się jedynie domyślać że są one obiektywne. Nie wiem czemu wszędzie jest pomijane pseudo"c🤬jowe" auto jakim jest nowy Chevrolet Captiva. Generalnie ja takim jeżdżę i chociaż zdaję sobie sprawę że ludzie mnie wyśmieją co ja w ogóle porównuje klamot GM do niemieckie technologi to w zimę mnie ani razu nie zawiodła i ten napę na haldexie nowej generacji naprawdę daje rade.
Gwoli ścisłości to odpowiednikiem Q5 jest X3
Konto usunięte
2012-11-06, 0:22
delsol napisał/a:
Gwoli ścisłości to odpowiednikiem Q5 jest X3
ale to jest q3 i x1
bania88 napisał/a:
tutaj obalaja Twoj h🤬jowy filmik pozdrawiam

pokazuja jaka ścieme BMW zrobilo
Jak dla mnie napęd Audi jest w zimie w zupełności wystarczający, a jak będę chciał kupić coś do jazdy w śniegu po dach to kupie Patrola.
Tutaj macie jak audi radzi sobie w śniegu
youtube.com/embed/co80eHAeptg
Konto usunięte
2012-11-06, 3:13
youtube.com/ watch?v=lyl7ytk1YIw&feature=related
I tyle w temacie...
ponad 5-minutowy filmik który bez problemu dałoby się zrobić w 50 sekund
<facepalm>
ja bym bral BMW i miał w dupie opinie wszystkich wokoło
Stara impreza 2.0 PB za 9k lepiej daje sobie rade niż te nowe strucle.
@ skoro dla Ciebie nie ma róznicy w napędach miedzy subaru a w/w to daruj sobie komentarze.
Konto usunięte
2012-11-06, 15:50
Witam
Rodzaje napędów 4x4:
1. Napęd ze sprzęgłem wiskotycznym - napęd na przód z automatycznym (lepkościowym) dołączeniem napędu tylnej osi w razie poślizgu
- VW Syncro (Golf 2, 3, Passat)
- Panda 4x4, Honda Shuttle i zapewne parę innych.
- quattro (Audi R8)
2. Napęd ze sprzęgłem HALDEX - napęd na przód z automatycznym (hydraulicznym, sterowanym elektronicznie) dołączeniem napędu tylnej osi w razie poślizgu. Haldex działa szybciej niż wiskoza i pozwala stosować ESP itp (w nowszych elektronika może wymusić stałe załączenie drugiej osi w odpowiednich proporcjach)
- VW 4motion (Seat Leon, Golf 4, Octavia)
- quattro (Audi A3, S3, TT)
- Volvo, Ford i Opel
3. Napęd ze sprzęgłem TorSen - stały napęd na cztery koła, na suchym rozdział momentu między osie 50:50, w razie poślizgu osi TorSen blokuje jej moment do nawet 25% przekazując resztę na oś z lepszą przyczepnością
- quattro (Audi A4,S4,RS4,RS2,S2,A6,S6,RS6,A8,S8) - niestety silnik jest przed osią, a napęd nad nią, co powoduje spore nurkowanie tych aut w zakrętach, dlatego zawieszenie jest w nich dość twarde. Nurkowanie i twardość zawieszenia powodują sporą podsterowność przy szybkiej jeździe.
4. Modyfikacje:
- Subaru - napęd stały na 4 koła, na suchym rozdział momentu między osie 50:50 (w nowych generacjach 40:60), w razie poślizgu osi sprzęgło wiskotyczne (manual) lub Haldex (automat) blokuje jej moment do nawet 20% przekazując resztę na oś z lepszą przyczepnością. Mocniejsze modele mają jeszcze dodatkowy dyferencjał wiskotyczny na tylnej osi odpowiedzialny za rozdział momentu lewo-prawo (Impreza STi ma TorSena).
- BMW xDrive - Haldex, ale elektronika wymusza by napęd był stale podłączony w odpowiednich proporcjach. Na suchym moc rozdzielana jest na przód 40:60 tył , w razie poślizgu osi moment jest redukowany.
- Mercedes 4Matic (tylko skrzynie automatyczne) - Napęd na tył + dołączany haldexem przód (w nowszych generacjach przekładnia planetarna zamiast haldexa, podobne do xDrive)
- Mitsubishi Lancer Evo ma bodajże trzy dyfry (centralny, na tylnej i na przedniej osi) plus masę elektroniki
Terenówek i reduktorów nie omawiam.
BMW twierdzi, że xdrive jest lepszy od quattro, bo na suchym ma niesymetryczny rozdział momentu (przód 40:60 tył), co Audi stosuje chyba tylko w R8. Napęd na 4 koła w BMW nie został skonstruowany do zabaw w terenie, tylko by ich tylnionapędówki dawały się używać zimą bez dużej utraty przyjemności z jazdy w lecie. Ogólnie na śliskim podobne do Haldexowego quattro.
X1 i Q3 to kompakty z dodatkowym 4x4 na zimę, jak Fiat Sedici.
Pozdrawiam
Konto usunięte
2012-11-06, 16:11
Jestem mega fanem BMW i uważam, że prawdziwe BMW skończyło się na E46, E39, E38
up@ to zaczyna sie robic nudne
Konto usunięte
2012-11-06, 19:49
konstantynopolitanczyk napisał/a:
up@ to zaczyna sie robic nudne
a nawet pedalskie zeby bardziej dojebac za nic
ripman napisał/a:
mozna wyłączyć pozdrawiam
Ingerując w jednostkę sterującą - owszem. z guzika - nie. Tylko się świeci, że jest OFF, natomiast w praktyce działa tylko z większym opóźnieniem, żeby dać kierowcy choć trochę zabawy.