konto usunięte
2013-06-23, 16:57
A może introwersja to tylko eufemizm na fobię społeczną?
maxamax napisał/a:
A może introwersja to tylko eufemizm na fobię społeczną?
Nie, fobia to strach, tu tego nie ma. Raczej brak zainteresowania, niechęć. Introwertyk nie widzi żadnej wartości w "życiu społecznym", nie potrzebuje tego, a wręcz przeszkadza mu to, denerwuje. Każde "dzień dobry" wywołuje podobne wrażenie co super niepowtarzalna oferta telemarketera o wpół do siódmej nad ranem. Fobią bym tego nie nazwał
konto usunięte
2013-06-23, 18:58
Sam się uważam za introwertyka, ale większość ludzi, która tak o sobie mówi, to osoby, które po prostu szukają wymówki - to się stało po prostu modne słowo i nieważne, czy jesteś nieśmiały, czy jesteś aspołeczny, czy ludzie cię po prostu nie lubią - wszystko to teraz wrzuca się do jednego wora, żeby w jakikolwiek sposób usprawiedliwiać swoje "inne" zachowanie.
@ocwpzw bzdury gadasz np. Bycie introwertykiem nie oznacza, że trzeba być burakiem, że denerwuje Cię każde "dzień dobry", czy "cześć", że nie masz ochoty porozmawiać itp. Potrzeba przynależności jest jedną z podstawowych potrzeb każdego człowieka niezależnie od tego, czy jest się intro, czy ekstrawertykiem, tylko objawia się to w różny sposób i tak naprawdę te dwa typy osobowości często się uzupełniają.
Np introwertycy lubią słuchać, próbować rozumieć otoczenie, chłonąć otaczające informacje - więc dają możliwość wygadywania się ekstrawertykom, którzy realizują inne potrzeby.
Bycie introwertykiem nie oznacza siedzenia cały dzień w piwnicy i graniu w minecrafta oraz śmianiu się do monitora z obrazków na kwejku. Autor filmu ma tylko częściową rację, raczej wygląda na typowego aspołecznika - szczególnie sądząc po sposobie mowy.
Obejrzałem 5 sekund filmu, a później przeskoczyłem dalej szukając czy czegoś nie morduje, nie r🤬a albo czy się nie tnie przypadkiem.
dzięki Bogu za wrodzony ekstrawertyzm.
przepraszam, czy przez to "Bogu" nie łamię regulaminu i nie obrażam czasem jakiejś religii? bo mam na myśli "Jestem, który Jestem" a nie jedynych właściwych czystych inaczej..
konto usunięte
2013-06-24, 0:17
ale kur*a co niektórzy z was to tempaki, serio. cały introwertyzm polega na tym że zazwyczaj mało gadasz, męczysz się na tłocznych imprezach i lubisz siedzieć w domu( albo po prostu sam ) strasznie go wyzywacie a on powiedział prawde tylko macie gówno w głowach i źle to rozumiecie. ja osobiście jestem introwertykiem i mam znajomych, pije z nimi alkohol i ćpam narkotyki ( nawet zar🤬ać mi się zdarzyło )
co do ekstrawertyków to jedynie dziwi mnie fakt że większość z nich nie ma żadnego hobby/zainteresowania i tylko patrzy zeby wyjsc do ludzi i posiedzieć z piwem ;d
konto usunięte
2013-06-25, 18:50
Też znam introwertyka. Jak coś wrzuca na fb to tylko jedna osoba klika "lubie to" i jest to on.
czytam komentarze i mam beke ...
fragment filmiku 1:25 - 1:30
nagle wszyscy jesteście tacy jak on.