Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 16 minut temu
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
BrianGriffin 2017-05-07, 0:13 1
lapps napisał/a:

albo po to zebys na starosc nie byl popychadlem dla murzynow i arabow, ktorych trzeba bylo sprowadzic zeby zalatac dziure demograficznar

Licze w tej kwestii na Ukraińców

mygyry napisał/a:

Na siłę wmawiasz sobie, że gdyby nie religie to bylibyśmy lata świetlne do przodu a ja uważam, że bylibyśmy co najwyżej tu gdzie teraz, wiara jest dla wielu natchnieniem i motorem do działania jak również i smyczą moralną, ale wszystkiego można używać do złych celów, broń też miała tylko być do ochrony...

Prosze przestań Religijnym zaślepieńcom zawsze nie po drodze było z nauką i rozwojem. Poczytaj sobie np jak w stanach było eskortowane lustro do ówcześnie największego projektowanego teleskopu (Hale Telescope). Transport kolejowy został zabezpieczony metalowymi osłonami, bo plebs chciał zniszczyć ładunek i nie dopuścić do patrzenia w niebo.
Zgłoś
mygyry 2017-05-07, 0:18
BrianGriffin, Przecież ja ani trochę nie przeczę, że jest cała mnogość debili jeżeli chodzi o wiarę, ale to kościół wykorzystywał swoją pozycję do wykorzystywania nauki do własnych celów, a blokował dostęp dla plebsu natomiast sami to wykorzystywali i tak było od wieków w każdej cywilizacji i dziesiątkach różnych wyznań i tak oto jak plebs srał do rynsztoku a ze słomianego dachu kapało na łeb oni budowali monumentalne katedry, które zachwycają do dzisiaj
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-07, 1:37 1
mygyry napisał/a:

A owszem religia dzięki wprowadzaniu praw moralnych dała podwaliny pod prawo karne.

Nie uważam, żeby nie było innej drogi do moralności niż religia.

mygyry napisał/a:

Na siłę wmawiasz sobie, że gdyby nie religie to bylibyśmy lata świetlne do przodu a ja uważam, że bylibyśmy co najwyżej tu gdzie teraz, wiara jest dla wielu natchnieniem i motorem do działania jak również i smyczą moralną, ale wszystkiego można używać do złych celów, broń też miała tylko być do ochrony...

Ależ ja doceniam zasługi religii - takie jak przykładowo budowanie względnego uniwersalizmu kulturowego, pozwalającego na łatwiejszy przepływ towarów i ludzi

Po prostu religia musi mieć swoje miejsce i jak się ideologom religijnym pozwoli brykać za bardzo - to się kończy tak jak w świecie islamu. Całkowitą stagnacją.

Przez pewien okres czasu duchowni byli najlepiej wykształconymi ludźmi, ale poprzez doktrynę religijną (celibat) spowodowano, że najmądrzejsi nie rozmnażali się tak jak powinni w normalnych warunkach.

Tego typu rzeczy. Przecież taki celibat był podyktowany tylko i wyłącznie chciwością.
Zgłoś
mygyry 2017-05-07, 10:31
voidinfinity, Celibat był podyktowany walką z nepotyzmem i koncepcja słuszna ale jak wiadomo wszystko da się omijać, ale mimo to wejście w struktury kościelne dzięki temu było dosyć łatwe i nieco wykluczyło całkowite zamknięcie się na osoby z zewnątrz, więc tutaj mocno naciągnąłeś fakty.
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-07, 11:21 1
@up

A co by przeszkadzało żeby hierarchia kościelna składałaby się z "samych swoich"? Nie licząc oczywiście tego, że majątek byłby bardziej prywatny niż kolektywny?
Zgłoś
mygyry 2017-05-07, 12:03
voidinfinity, Pan to chyba z PSL'u
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-07, 13:59 1
@up

A dlaczego to problem? Jeżeli majątek kościoła pochodziłby z datków i z działalności gospodarczej - a nie z dotacji państwowych.
Zgłoś
mygyry 2017-05-07, 14:07
voidinfinity, Jeden pies lobbyści rządowi i tak by sypali groszem a taka zamknięta struktura z ogromnymi wpływami działająca przez wieki na dzień dzisiejszy była by alfą i omegą tego świata, zresztą rozrośli by się do roli monarchów lub nawet do rangi Boga wcielonego, co miało zresztą już przykłady w różnych cywilizacjach, ale skoro twoim zdaniem źle zrobili, że otworzyli swój rynek to twoja sprawa, w mojej opinii celibat to był jedyny bat jaki oni sami na siebie ukręcili
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-07, 14:28 1
@up

Chcesz mi powiedzieć, że religia sama, z własnej nieprzymuszonej woli, zrezygnowała z bycia tą alfą i omegą? To akurat mi się nie dodaje.

Dodatkowo argumentowałbym, że np. w islamie czy judaizmie nic takiego się nie stało
Zgłoś
mygyry 2017-05-07, 16:41
voidinfinity, Jak już mówiłem nawet zepsuty zegar pokaże dobrą godzinę w ciągu dnia, więc albo to było wysoce moralne zagranie lub nieprzemyślana decyzja, wystarczy spojrzeć na środowisko adwokackie w którym latami rządził nepotyzm i nikt z poza kręgu nie miał szans na karierę.
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-07, 23:32
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-08, 11:04 1
mygyry napisał/a:

wystarczy spojrzeć na środowisko adwokackie w którym latami rządził nepotyzm i nikt z poza kręgu nie miał szans na karierę.

No dobrze, ale prawnik to zawód silnie związany z organami państwa Tutaj nepotyzm szkodzi.

A w prywatnej firmie jaką jest kościół - co mi nepotyzm szkodzi?
Zgłoś
mygyry 2017-05-08, 11:09
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2017-05-08, 11:48 2
Zgłoś
mygyry 2017-05-08, 12:32 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem